Iiyama ProLite XUB2792QSU Review


Vanaf ca 250 euro vinden we de eerste 27”, 1440p, IPS monitoren op de markt, een combinatie van specificaties die in mijn optiek een uitstekende balans biedt voor veeleisende thuisgebruikers of kantoorbikkels: groot maar niet te groot, hoge resolutie zonder schaling zorgen van 4K panelen, en IPS is een soort vanzelfsprekendheid voor iedereen die lange dagen met hun scherm wil maken.

Voor een paar tientjes meer krijgen we net wat meer luxe; iets betere panelen, net wat betere ergonomie, en zo lopen we tegen de Iiyama ProLite XUB2792QSU aan. Een scherm dat we veelvuldig geadviseerd hebben, maar waar we eigenlijk nimmer tot een review van kwamen. Tot vandaag.

Prijskaartje: ca 300 euro, en naast de witte versie die wij testen is er ook een zwarte variant.


Specificaties


De specs en features:

Uitpakken, bouw en features


De reden dat wij liever iets meer uitgeven dan het absolute minimum gaven we al aan: iets luxere varianten als deze doen het vooral wat bouwkwaliteit een stuk beter. Zo staat deze variant stevig op zijn poot, en is ook de afwerking keurig. De witte kleurstelling maakt het totaalplaatje vandaag wellicht iets consument-vriendelijker, maar het design lijkt toch grotendeels zakelijk bedoeld te zijn: stevig, duidelijke fysieke knoppen, weinig poespas. Positief voor zowel op de zaak als thuis zijn de dunne randjes aan de bovenkant en zijkanten.







Een ruime verstelbaarheid vinden we ook onmisbaar, en dat krijgen we hier. Goede hoogte verstelling, draaien, kantelen, roteren, alles zit erin.



Voor aansluitingen zien we een DP, een HDMI en een DVI, en we zien zowel audio passthrough als een USB hub feature.




Positief: de kabels zijn passend gekleurd.


OSD


Eén van de elementen waar Iiyama niet uitblinkt is het OSD. Besturing met losse fysieke knoppen die ook gemarkeerd zijn is best prima, maar het menu oogt oubollig, en is weinig efficiënt. Liever zien we flink wat settings samengevoegt in één groter scherm in plaats van dat we elke keer naar voren en achteren moeten op een enkele instelling aan te passen.





De meeste gebruikers zullen er weinig tijd in doorbrengen, maar dat neemt niet weg dat er eens naar gekeken mag worden.

Backlight bleed en kijkhoeken


Backlight bleed op dit specifieke model is minimaal, met enkel een beetje zichtbaar op volle helderheid in een donkere ruimte; niets waar we praktisch over vallen. Zoals gezegd hebben we dit model veel gezien, en eigenlijk nooit hebben we significante bleeds opgemerkt. Geen reden tot zorg dus.


Kijkhoeken: uiteraard iets van een helderheid afname wanneer je de hoek vergroot, maar nagenoeg geen verkleuring of andere aantasting van het beeld zoals we van een degelijke IPS verwachten.

Prestaties


Een andere reden dat we dit scherm vaak opzochten waren de positieve eerste indrukken van de beeldkwaliteit. De metingen van deze specifieke sample bevestigen ook waarom want de prestaties zijn door de bank genomen dik prima.







Met een gemiddelde kleurafwijking van ca 1,5 DeltaE met weinig uitschieters (mocht je je afvragen waarom de waarde bij rood zo groot is, laat mij even weten of jij het verschil tussen de linker en rechter zijde van het rode blok echt noemenswaardig noemt) en een grijsafwijking van 0,49 DeltaE valt er op de fabrieksafstelling echt niets af te dingen, en ook het contrast van 1200:1, de gamma waarde van 2,22 (2,2 zien we als perfect), de wittemperatuur van 6499K (6500K zien we als perfect) en de uniformiteit zijn uitstekend. Het resultaat is een fijn IPS scherm om je foto’s op te bewerken, maar vooral ook om dag in dag uit op te werken ongeacht wat je ermee doet.

Speakers en Gaming


Mocht je af en toe ook een spelletje spelen is de XUB2792QSU ook interessant, hij is namelijk best vlot voor een non-gaming IPS scherm en dankzij Freesync komt hij zelfs op 75 Hz in plaats van de typische 60; alle beetjes helpen. Hoewel er een aantal concurrenten vergelijkbare alternatieven kennen zet deze Iiyama zich zo toch een beetje af van de rest, iets wat ook voor het lage verbruik op gaat; een paar Watt in het voordeel van dit model is toch mooi meegenomen.

Wat andere zaken die het bespreken waard zijn: Er zitten speakers in, en zoals vaker is het daar wel mee gezegd. Het is niet zo krakkemikkig als we soms zien, maar het blijft puur ‘zakelijk’ functioneel: soms is het handig dat je een stukje video of audio kan luisteren, maar ga er niet mee gamen, films kijken, of gebruik het aub niet als 24/7 radio voor de achtergrond.



Conclusie


1080p monitoren koop je tegenwoordig voor een habbekrats, zelfs IPS opties kosten je niet of nauwelijks meer dan 100 euro en voor velen is dat gewoon prima. Schermen als de Iiyama XUB2792QSU laten echter zien dat het wel degelijk loont om iets meer uit te geven. Fysiek is het uitstekend, de ergonomie is uitstekend, voor een incidenteel spelletje kan hij zelfs prima mee, en bovenal is de beeldkwaliteit en fabrieksafstelling van het gebruikte IPS paneel gewoon top.

Gaan we uit van gebruikers die serieus de nodige (werk) uren maken met hun monitor, en gaan we uit van het feit dat je enkele jaren met een monitor doet, dan is een bescheiden investering voor een scherm als dit het dubbel en dwars waard. Dit is rustig voor de ogen, je hebt flink meer netto werkruimte en scherpte dan op een typische 24” 1080p monitor (plus ik vind een 28” 4K optie geen echt alternatief), en de objectief goede testresultaten vertalen zich in een subjectief aangename presentatie. Minpunten zijn praktisch niet aanwezig, zolang we monitoren niet op hun speakerkwaliteit beoordelen althans en herhalen dat dit geen echte gaming monitor is voor speed freaks. Het is misschien niet de meest elegant vormgegeven monitor, maar de bezels zijn dun genoeg, en zakelijk functioneel kunnen wij zelf wel waarderen. Het feit dat je twee kleur keuzes hebt is in elk geval wel mooi meegenomen.

Al met al zien we de bevestiging van wat we al langer roepen: Deze is je aandacht waard als je een goed werkpaard zoekt voor een nette prijs.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.