HYTE Y60 review


De razend populaire behuizing op social media, de HYTE Y60 is nu al een tijdje beschikbaar maar toen ik op het goede idee kwam om een nieuwe gaming computer te bouwen kwam ik toch al snel uit bij deze prachtige behuizing. Deze behuizing heeft een bijzondere uitstraling en met een enorme ruimte kan je flink wat hardware laten zien. De kast beschikt over 3 verwijderbare glazen panelen, een terugkerend ventilatiepatroon op de boven, onder en achterkant en er is ruimte voor maar liefst 8 ventilatoren.

Uitpakken


Het uitpakken gaat zoals vanzelfsprekend, goed ingepakt tussen het schuim en plastic beschermlagen. De doos is vrij simpel maar geeft wel duidelijk om welke behuizing het gaat, ook laat de doos een van de belangrijkste gegevens zien van dit product, de riser kabel namelijk . In de kast zit de riser kabel ook netjes ingepakt in het schuim en kan je de schroefjes en extra tie-wraps vinden in een van de twee HDD sloten. De HDD sloten zijn makkelijk er in en uit te halen doormiddel van duimschroeven, dit is handig als je bijvoorbeeld later nog een HDD voor grote bestanden wilt installeren of juist je HDD schijven snel wilt verwisselen. Ook zijn er 3 ventilatoren alvast geïnstalleerd, deze heb ik echter niet in gebruik genomen voor deze computer. .

HYTE heeft het bijpassend LCD scherm er ook bij verzonden en kon natuurlijk ook uitgepakt worden, deze en de bijhorende onderdelen zitten super netjes en strak ingepakt, het scherm zit ook in een antistatische zak.


Het Bouwen


Even een korte specificatielijst voordat we dit deel van de review gaan behandelen:
Moederbord: TUF GAMING X670E-PLUS WIFI
CPU: AMD Ryzen 7800X3D
RAM: Corsair VENGEANCE RGB DDR5 32gb 6000mhz
GPU: GIGABYTE RTX 4070 Gaming OC
PSU: Be Quiet! Pure Power 11 FM 750W
SSD: Sabrent Rocket 4 Q 2TB
Koeling: Corsair H150i ELITE LCD
Ventilatoren: Corsair SP140 RGB elite 2x
Ventilatoren: Corsair SP120 RGB ELITE 3x

Zoals je kan zien is er flink gebruik gemaakt van Corsair, ik heb hier persoonlijk voor gekozen omdat ik de ICUE software erg gebruiksvriendelijk vind en ook het liefst alle RGB wil controleren via één programma. Het bouwen in deze behuizing ging erg voorspoedig, je hebt erg veel ruimte in de achterkant voor de kabels en zijn er twee grote kabelsleuven aan de zijkant van het moederbord wat tegenwoordig alle behuizingen wel hebben, ook aan de onderkant van het moederbord is er ruimte voor kabels. Alle glazen panelen zijn los te maken, de twee ‘’kleinere’’ panelen zijn iets lastiger los te krijgen, deze zitten gemonteerd met erg kleine schroefjes op ongemakkelijke plekken, verder is dit geen enorme hinder. Het boven paneel haal je ook gemakkelijk los en vind je een mechanisme om ventilatoren of radiator te installeren, dit is allemaal super gemakkelijk, wel even handig om te kijken hoe je je airflow wil hebben in de kast zodat je de ventilatoren goed installeert.

Het installeren van riserkabel is niet nodig, die zit namelijk alvast geïnstalleerd. Wel maakt dit de installatie van het moederbord een wat moeilijkere opgave. Daarna is het een eitje om je GPU er in te zetten, al met al een makkelijke behuizing om in te bouwen.

In principe was alles enorm makkelijk om te installeren totdat ik aankwam op het LCD scherm, dit scherm is speciaal gemaakt voor het smalle glazen paneel. Na een duidelijk instructie om het scherm werkende te krijgen begon het monteren van het scherm in de kast, HYTE adviseert in een van hun video’s dat je een monteerstukje zelf moet 3D printen, ik bezit jammer genoeg niet over een 3D printer dus heb ik het op een van de meest creatieve manier geïnstalleerd, met een hoop tape is het me uiteindelijk gelukt. Het is redelijk onhandig als je een scherm koopt dat je die niet fatsoenlijk out of the box kan installeren, daarentegen ziet het er wel erg gaaf uit. De HDMI kabel die vanuit het moederbord van het schermpje loopt moet je uiteindelijk in je videokaart krijgen, ik heb deze via een HDD slot naar buiten geleid.

Temperaturen meten


Ik heb voor de temps een kleine test gedaan door middel van Starfield op ultra instellingen op 1080p te laten draaien, ik weet dat 1080p niet de meest optimale resolutie is om een pc te testen maar waarvoor ik mijn pc voor gebruik is het genoeg. Uit de test kwamen op zich te verwachte uitkomsten, alle componenten zijn relatief energiezuinig en worden ook minder warm dan andere, zo is mijn gemiddelde temperatuur in de behuizing zelf stabiel 35 graden, mijn CPU zit op een maximale temperatuur van 65 graden met een vebruik van zo’n 60 Watt, De X3D CPUs zijn nu eenmaal super zuinig. Tot slot de GPU, die zit op 66 graden met een verbruik van 150.036 watt. Het zal niemand verbazen dat deze kast problemen heeft met mijn eigen componenten natuurlijk, maar het blijft altijd goed om het te checken.


Conclusie


De HYTE Y60 is een esthetisch aantrekkelijke kast waar je mooi je hardware in kan pronken. Er hangt wel een flink prijskaartje aan (210 euro), maar vanuit mijn perspectief is dit een degelijke prijs voor de kwaliteit en de uitstraling die deze kast biedt. Het bouwen in de kast is simpel en zeker te goed te doen voor zowel professionals als zij die voor het eerst hun PC bouwen, en hij presteert prima.

Het LCD scherm zoals vermeld is zeker een mooie toevoeging maar houd wel rekening met de installatie, en een meerprijs van 150 euro. Voor dat bedrag had de installatie toch wel makkelijker gemogen. Overigens is dat iets wat ze met de nieuwe, grotere H70 wel beter hebben aangepakt.

Al met al is dit een enorm gave behuizing die zeker de uitstraling van je setup kan verbeteren. Ik geef deze behuizing zelf de TechTesters editor’s choice omdat de behuizing naar mijn mening aan alle eisen voldoet voor deze prijsklasse. Het LCD scherm erbij vind ik eigenlijk te duur en te veel gepriegel voor wat het is, maar als je bereid bent wat meer te betalen is de optie wel aanwezig, plus het resultaat mag er dan ook wezen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over David
Van oppassen op de kinderen tot team TechTester. Met de kennis vanuit het gamen, het bouwen van wat computertjes, en leermeester Stephan moet het vast goed komen om wat nieuws berichten, reviews en computers te maken toch?