HYTE Y40 review
De Y40 is een nieuwe behuizing van HYTE en is gepositioneerd als het kleinere broertje van de Y60. De behuizing heeft dezelfde ontwerpstijl met rondom een ventilatie patroon in twee verschillende richtingen per paneel en is voorzien van een TG paneel aan zowel de voor als zijkant. Hierbij is er wel afscheid genomen van de schuine hoek aan de linker voorzijde om de kast in een goedkopere prijsklasse te krijgen ten opzichte van de Y60. Op dit moment is de Y40 verkrijgbaar vanaf zo’n 180 euro voor alle 3 kleur varianten.
Bouw en afwerking
Vanaf buiten ziet de Y40 er heel goed uit, alle gekleurde delen hebben een perfecte kleur match en de TG panelen sluiten strak aan op de kast. Iets om hierbij naar voren te halen is het ook voor detail van deze kast, beide TG panel zijn voorzien 45 graden rand aan één zijde waardoor de naad hiervoor precies op de hoek valt. Verder is het metalen frame is stevig en kan wel tegen een stootje en alle panelen behalve het voorste TG paneel toolless verwijderd kunnen worden.
Standaard zitten er twee 120mm ventilatoren voor geïnstalleerd in te de Y40, echter zijn deze maar 3pin waardoor er alleen met DC control de ventilator snelheid geregeld kan worden. Dit is niet iets wat je verwacht van een kast van deze prijsklasse. Verder biedt de kast nog ruimte om 5 extra ventilatoren toe te voegen verdeeld over bovenkant en naast het moederbord.
Iets wat speciaal is Y40 het alleen mogelijk is om een GPU verticaal te instaleren, tot zelfs 4 slots dikke kaarten waarbij zelfs ruimte blijft andere half hoge PCIe uitbreidingskaarten. Normaal gesproken zorgt dit in combinatie TG zijpaneel ervoor dat GPU niet zo goed kan koelen maar HYTE heeft hiervoor een slimme oplossing bedacht. Er zijn namelijk ventilatiesleuven aangebracht in de PSU shroud onder de vertical mount, deze wordt door middel van een voor geïnstalleerde fan voorzien van een constante aanvoer van verse lucht.
De IO is aan onderkant van de voorzijde gepositioneerd en bestaat uit; twee keer USB 3.2 Gen 1 Type-A, één keer USB 3.2 Gen 2 Type-C, een power knop en Audio/Mic Combo jack waarvoor een splitter naar aparte hoofdtelefoon en microfoon jack is inbegrepen in de accessoires.
In de praktijk
Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– MSI MAG B550 Tomahawk
– AMD Ryzen 9 5900X
– G.Skill Trident Z Neo 32GB 3600MHz
– Cooler Master MasterAir MA612 Stealth
– AMD Radeon RX 6800 XT Midnight black
– Samsung 970 Evo Plus 500GB
– Seasonic Focus PX-750
Het bouwen van een systeem in de Y40 was wat je een goede kast verwacht. Je verwijderd beide zijpanelen, plaats alle componenten in de kast, maakt wat schroefjes vast en je bent zo goed als klaar. Wat simpele cable-management in de ruime 3cm achter het moederbord en je systeem is af, en als er zaken niet duidelijk zijn is de bijgeleverde handleiding een zeer goede helper met duidelijke afbeeldingen en instructies.
Tijd voor wat benchmarks. Hiervoor zijn twee verschillende testen uitgevoerd, de eerste is gericht op een maximale belasting van het gehele systeem, dit is gedaan d.m.v. een Aida64 Extreme stresstest voor zowel de CPU als GPU tegelijktijdig voor 20 minuten te laten draaien waarbij de meegeleverd casefans op een constante snelheid van 900rpm draaide. Dit leverde de volgende resultaten op: GPU 78c met 58% fanspeed (1919rpm) en CPU 87c met 1634rpm fan.
De twee test is er opgericht om een game belasting te simuleren waarbij de GPU in het algemeen zwaarder belast wordt dan de GPU. Dit is gerealiseerd voor Unigine Valley Benchmark op de extreme 1440p pre set te laten draaien voor 20 min wat resulteerde in de volgende resultaten: GPU maximaal 77c met 50% fanspeed (1667rpm) en CPU 74c met 1327rpm fan.
Wat betreft hoe warm de Y40 wordt valt het een beetje tegen. Vooral de CPU temperaturen zijn aan de hoge kant terwijl de grafische kaart wel in de lijn van verwachting valt. De oorzaak hiervoor is gelukkig eenvoudig te achterhalen voor dit systeem met een luchtgekoelde CPU, alle warme lucht van de verticale GPU komt rechtstreeks in de CPU koeler terecht waardoor die gewoon warm wordt.
In de parktijd is dit eenvoudig te verhelpen door extra ventilatoren als intake te plaatsen zodat er meer koele lucht binnenkomt of door te wisselen naar een AIO koeler die zowel naast of boven het moederbord gemonteerd kan worden. Op naar geluidsproductie, daar weet de Y40 wel prima te presteren. Onder gaming load is de hardware hoorbaar, maar het zal niet enorm storen.
Conclusie
Met een prijs rond de 180 euro is de Y40 een stukje goedkoper als zijn grote broer. Voor dat bedrag krijg je een stevige ATX kast met een strak ontwerp. Door zijn combinatie van TG panelen in combinatie met voldoende geventileerde panel blijven de temperaturen onder controle mits je de standaard fan configuratie aanpast bij een luchtgekoelde CPU of de switch maakt naar AIO koeling.
Verder heeft de kast ondanks zijn compacte ATX-formaat voldoende ruimte aan de binnenkant, en moet een beetje goed cable-management niet al te veel gedoe zijn. Heb je een budget rond de 180 euro en zoek je iets dat vrij compact is met een strak ontwerp maar toch ruimte biedt voor de grootste GPU’s, dan kan de HYTE Y40 een leuke koop zijn.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)