Honbike Uni4 Review
Omdat wij als moderne nerds af en toe ook lekker een frisse neus willen halen, maar tegelijkertijd ook productief willen zijn, gaan we aan de slag met iets nieuws op Techtesters: Electrische fietsen. Lang hebben we die boot afgehouden met de gedachte dat een electromotor in je fiets juist in gaat tegen het doel van fietsen, maar met de eerste weken op zo’n fiets achter de rug zien we het nut er overduidelijk van in: tegen de wind in fietsen stelt geen pepernoot meer voor, je komt er eenvoudig veel verder mee, en als je af en toe de auto wilt laten staan voor je woon-werkverkeer kan dat makkelijk zonder met een zweethoofd op kantoor aan te komen (yours truly kent helaas maar één versnelling als hij fietst).
Ook de prijs hoeft geen groot issue meer te zijn. Menig fiets kost weliswaar vele duizenden euros, de Honbike waar wij voor deze review mee aan de slag gingen haal je in huis voor 1800 euro (incl BTW en verzending).
Omdat wij het “testers” deel in onze naam redelijk serieus nemen splitsen we deze review op in twee stukken. Vandaag een eerste deel met onze ervaring van de eerste weken met de Honbike, over enkele weken volgt een vervolg met de langere termijn ervaring wat betreft accuduur en range; claims als “100km per accu” test je tenslotte niet heel rap.
Een rondje rond de fiets
Hoewel we al tientallen aanbiedingen hadden gehad van ebike fabrikanten (je zou het bijna persoonlijk opvatten dat ze willen dat je naar buiten gaat) was de Honbike de eerste die onze aandacht echt trok met zijn design. Sowieso is een witte kleurstelling opvallend, maar het minimalistisch ogende frame trok ons ook erg aan. En niet alleen ons, in korte tijd trokken we aardig wat kijkers, zowel fietsend als geparkeerd. En fijn: in het echt oogt hij niet minder dan op de marketing fotos. Het is lastig te stellen wat voor een type fiets het is, hij ziet een beetje mountainbike-achtig met zijn lage (niet verstelbare) stuur, maar oogt meer hippe-stadsfiets dan echte mountainbike. Een beetje een mixje dus, maar wel een mooie.
Kwalitatief voelt het allemaal best degelijk aan. Het frame is metaal (Honbike heeft het over “7000-series aircraft grade aluminium” maar wij nemen elke claim met betrekking tot vliegtuigkwaliteit altijd met een korreltje zout), we kunnen geen scherpe randjes vinden, het zadel zit lekker, en belangrijk: er zitten lekkere schijfremmen op. Als “grotere man” waren de nerfremmen van de Gazelle C8 van vrouwlief voor mij een reden om voor een iets luxer model met schijfremmen te gaan, en gelukkig remt de Honbike ook uitstekend.
Ook in de details doet hij het goed. De belt-drive in plaats van ketting oogt goed, die zou 10000 kilometer moeten kunnen maken zonder onderhoud is de claim van Honbike. En heeft als bijkomend voordeel dat je broek er niet vies van wordt en de extra dikke banden met grote zwarte stalen spaken geven het design iets meer “oomph” dan je normale fiets. Maar toch, zonder dat het er direct als een electrische fiets uit ziet.
Hetzelfde gaat op voor de handvatten, ietwat ergonomisch gevormd en met een fijn gripje, de geintegreerde bel, en de eenvoudige console in het midden.
Je kan kiezen tussen standje uit, groen (eco?), blauw (bedenk wat leuks) en rood (turbo?), en je kan schakelen tussen de dagmodus (scherm extra helder, licht uit) en nachtmodus (scherm donker, licht aan). Licht aan en scherm helder zou echter geen vervelende optie zijn.
Een van de details waar we minder over te spreken zijn is het standaard. Als ze die wat langer en wijder hadden uitgevoerd had de fiets steviger gestaan. De huidige unit ziet er wel OK uit, maar een stevige wind of een duwtje er tegen en hij ligt omver, twee zaken die binnen Nederland toch veel gebeuren.
Maatvoering?
Goede eerste indrukken dus. Wat mij in de praktijk echter direct op valt is dat de Honbike Uni4 geen groot model is. Niet geheel onverwacht, want Honbike heeft het zelf over een ideale lengte van 1m60 tot 1m90. Met 1m96 val ik daar dus net buiten dus ik kan het ze niet kwalijk nemen,, maar als bezitter van relatief lange benen vermoed ik dat ik met 1m90 hem ook krap had gevonden. Boven de 1m85 stellen wij dat je deze fiets het best zelf even ergens kan testen voordat je hem overweegt. Ik kom er mee uit de voeten, maar voor langere afstanden is hij eigenlijk te klein, vooral de kortere afstand tussen het zadel en het stuur is net niet ideaal voor mij. Hier zie je hem vergeleken met mijn eigen Gazelle Chamonix T27 (Maat 61).
Ben je iets kleiner dan 1m60 dan hoeft dat juist geen probleem te zijn. Onze oudste is inmiddels net de 1m60 gepasseerd, maar die hoeft hem niet eens op de laagste stand te zetten. Hij heeft ook lange benen dus ook dat blijft een stukje maatwerk, maar zit je dus net onder die grens en heb je niet toevallig extreem korte benen, dan moet dat gewoon goed komen. Nada zit met haar 1m77 mooi in het midden van de range, en voor haar pakt de Honbike Uni4 dan ook het beste uit van ons allemaal; niet te groot, niet te klein.
Met 1m96 is de Honbike een beetje aan de kleine kant, maar het gaat…
Rondjes met de fiets
Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het fietsen, en dat gaat de Honbike prima af. Je beweegt je trapper, en de fiets zegt “let’s gooooo!”. Het frame voelt stevig en de stabiliteit is goed, eenvoudig te testen door het stuur los te laten en te zien of je rustig rechtdoor kan blijven fietsen, en het zadel zit ook lekker. Hij heeft een wat sportievere mountainbike zit vanwege het niet hoogte verstelbare stuur, maar dat is een subjectieve overweging.
Vergeleken met een geveerde fiets met geveerd zadel is het wel een wat stuggere rit, cobblestones voel je duidelijk meer in je achterwerk, en het gebrek aan vering is zo eigenlijk de meest merkbare besparing ten opzichte van een luxer (en duurder) model. Maar, goed verharde wegen of typische straattegels gaan hem goed af, vermoedelijk ook vanwege de wat dikkere banden. Tenzij je echt elke dag lange stukken over kasseien heen moet fietsen zie ik het niet als een bezwaar.
De 3 snelheidsmodi zijn merkbaar verschillend, maar liggen ook niet heel ver uit elkaar, althans dat zeggen wij als mensen met gezonde benen. De eerste groene modi is iets terughoudender en maakt het net wat makkelijker om minder snel dan de 25 kilometer per uur maximum snelheid te rijden, handig als je met iemand fiets die geen electrische fiets heeft; blauw en rood willen net wat grager wat harder rijden, waarbij de 25 zowel de maximum snelheid als de doelsnelheid is; wil je langzamer, dan moet je je echt inhouden. Dat is ook deels te danken aan het feit dat deze fiets een rotatiesensor lijkt te gebruiken, die bij rotatie van de pedalen de motor inzet, waar duurdere modellen (duurdere) vermogenssensoren gebruiken die zich iets meer aanpassen aan het vermogen dat je met je benen zet en zo iets meer controle over de snelheid hebben als je liever langzamer fietst.
Het onderwerp bereik is iets waar we op de lange termijn duidelijkere uitspraken gaan doen. Daarvoor zullen we ook een gevarieerde test ontwikkelen zodat we dit met toekomstige fietsen goed kunnen gaan vergelijken. Maar tot dusver lijken de claims geen totale onzin. In de eerste week hebben we een paar keer rondjes dorp gereden van enkele kilometers per rit, en een iets langere rit naar een dorp verderop, zo’n 25 kilometer totaal, terwijl de accu nog op de volle 100 procent bleef staan. Nadat het enige tijd wat slechter weer was en de fiets aan de kant gezet werkt lijkt de accu ook niet terug te lopen, en pas enkele ritjes verder ging het eerste blokje van de accu af. We zullen dus echt een flinke test moeten bedenken om de accu tot de bodem te krijgen.
Voorlopige Conclusie
Het leuke aan producten testen is dat je soms met producten aan de slag gaat waar je vooraf eigenlijk vrij weinig van weet, en eigenlijk ook geen specifieke verwachtingen van hebt. We hadden de Honbike op wat plaatjes gezien, maar daar heb je in de praktijk niet altijd veel aan.
De hele ervaring bleek al vrij snel een positieve verrassing, zeker wanneer we de relatief lage prijs (voor een electrische fiets) in het achterhoofd hielden; andere fietsen waar we bij de fietsenmaker wel eens naar gekeken hadden zaten vaak ruim boven de 2000 euro, zo niet nog hoger. De Honbike voelt kwalitatief totaal niet als een betaalbare fiets aan, met een stevig frame, keurig afgewerkte details, goede remmen en een erg aantrekkelijk design. En hij fietst lekker weg voor ons all-round gebruik.
Er zijn zeker tekenen van een lager prijspunt. Zo is er geen chique vering voorbij wat de dikkere banden kunnen opvangen, werkt hij met een rotatiesensor in plaats van een wat preciezere vermogenssensor, er zit standaard geen slot op of bij, en het standaard is een beetje matig. De laatste twee punten zijn voor een paar tientjes op te vangen, dus ik zou daar een beetje budget voor vrijmaken. De relevantere overwegingen die onszelf opvallen zijn eerder subjectief een gevolg van het ontwerp dan een objectief probleem; ik kan het een kleiner model natuurlijk niet kwalijk nemen dat hij niet ideaal is voor iemand van bijna 2 meter. Ook moet de sportievere look je liggen, en heeft die als consequentie dat je dan geen baggagedrager hebt om bijvoorbeeld tassen er aan te hangen. Zaken waar je even bij stil moet staan of ze bij jouw gebruik passen, maar ook iets wat juist het hippe design wat velen zal aantrekken natuurlijk teniet zou doen als ze er een halve omafiets van hadden gemaakt.
We gaan vooralsnog met een positief gevoel de langere ervaring in. Mocht je op korte termijn al over een nieuwe fiets nadenken en een electrische fiets zoeken, ben je niet te lang, wil je niet te veel uitgeven maar wel alle gemakken van een electrische fiets met zich meebrengt plus een leuk design belangrijk vinden, dan vinden de de Honbike Uni4 in elk geval serieus het overwegen waard. To be continued!
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)