Gemengde gevoelens dus. Een deel daar van komt door het feit dat deze headset mij zelf niet echt goed paste, dat verbeterde na een tijdje buigen (volgens de handleiding een feature), maar perfect werd het niet. Dat is persoonlijk, en iets wat je niet op anderen kan projecteren. Het feit dat de earcups weinig met het oor mee kantelen, en dus ook bij de dame met een kleiner hoofd duidelijk wat meer druk aan de bovenkant veroorzaakten, geeft echter wel een indicatie dat het een puntje is om rekening mee te houden, zowel voor de fabrikant als voor de mogelijke koper. Gelukkig maar dat wij in Nederland voorzien zijn van fijne garanties als het op online bestellingen gaat, dus weinig staat je in de weg om het zelf te proberen.
Zodra je dat als een subjectief aspect naar achteren schuift blijft het een beetje een ‘middelmatig’ verhaal, al was het maar omdat de keuze wat <100 euro headsets betreft extreem groot is. De geluidskwaliteit komt voor een rijke muziekbeleving te kort (maar we hebben het ook over een game-headset), en hoewel het best lekker gamen is komt de algehele geluidservaring van gamen ook niet voorbij 50-60 euro headsets. Wel prettig zijn de grote knoppen op de schelpen, de vele inbegrepen kabels, de ruime inzetbaarheid op apparaten welke je kan koppelen, en hoewel de materialen wat plasticy zijn ziet het geheel er toch wel ok uit.
Maar goed, we moeten dus op zoek naar een goede reden om de 90-100 euro van de HC-5 te verklaren. Kort door de bocht: Draadloze gaming headsets zijn niet goedkoop. Als je nu naar de prijsvergelijkers kijkt zie je in deze prijscategorie (<100 euro) voor draadloze headsets maar een beperkt aantal modellen, en als je graag over-ear wil zoals deze HC-5 blijft er helemaal weinig over, laat staan dat je die headsets dan ook nog voor PC, Playstation [i]en[/i] Xbox wil kunnen gebruiken gebruiken. Helaas heb ik in die categorie zelf geen vergelijkingsmateriaal, maar ik heb een vermoeden dat die alternatieve instap draadloze headsets ook zeker niet zonder commentaar uit een review zullen komen.
De uitvoering van het draadloze element zelf laat gelukkig een erg positief gevoel achter met een lag-vrije en voornamelijk (tenzij je het volume te hoog zet of een stoorzender naast de ontvanger hebt) ruis-vrije ervaring. Draadloos werken is ook zeker prettig, want je hebt een groter bereik, en het ziet er natuurlijk netter uit dan een lange kabel door de huiskamer. Hou wel altijd rekening met de inherente beperkingen, zoals het feit dat je na het opgebruiken van de batterij wel weer enkele uren moet wachten voordat hij weer volledig bruikbaar is, al zal de geteste batterijduur van maar liefst 7.5 uur (op een normaal, prettig game-volume) toch wel voldoende moeten zijn om de dag door te komen! Leuk detail: Gioteck claimt een batterijduur van 4+ uur, dus 7,5 uur non-stop kwam toch als een kleine verrassing. Een batterij kan dan een nadeel voor de meest fanatieke gamers zijn (Al kan je doorspelen als je aan de lader hangt), maar mogelijk weer een voordeel voor ouders? De pasvorm lijkt in elk geval ook meer gericht op 12-16 jarigen dan op een dertiger met een stevige knar.
Ondanks de scheve vergelijking met bedrade headsets krijgt de Gioteck HC-5 een nette voldoende als relatief betaalbare draadloze headset, met een goede batterijduur, draadloze functionaliteit, en brede inzetbaarheid. Als je per se een draadloze headset zoekt en maximaal 100 euro te besteden hebt dan is de Gioteck één van de weinige alternatieven, en als zodanig dan ook het overwegen waard. Hou er echter rekening mee dat de meerprijs voor deze draadloze werking stevig is, en je in het bedrade segment absoluut betere bouw- en geluidskwaliteit kan vinden.
[i]Voetnoot:
Vanwege de beperkte specificaties die Gioteck op hun website geeft kan ik de onderlinge verschillen tussen de HC-5 en zijn broertjes de HC-2, HC-3, en HC-4 lastig beoordelen, en zonder ervaring kan ik er ook geen zekerheid over geven. Het lijkt er echter op dat je bij die modellen een kwalitatief vergelijkbare headset krijgt voor een scherpere prijs, waarbij je de draadloze functionaliteit, en mogelijk de compatibiliteit, inlevert. De prijs is daarentegen echter aanzienlijk (35-60 euro!) lager. Ik vraag dit na, maar mocht blijken dat je voor 40-45 euro een bedrade variant van deze HC-5 kan kopen dan is dat zeker een valide overweging.[/i]
Je kunt de Gioteck HC-5 vinden in (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers:
Prijzen en levertijden @ Tweakers.net
Prijzen en levertijden @ Hardware.info
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: