Gigabyte Z490i Aorus Ultra review
Drie moederborden strijden om de titel voor het beste ITX Z490 bord voor enthousiastelingen: de MSI Z490i Unify, de ASUS ROG Strix Z490-I, en de Gigabyte Z490I Aorus Ultra. Het zijn het soort bordjes waar je naar kijkt voor je chique ultra-compacte (game) PC waar je wel hoge eisen aan stelt, en van verwacht dat je een Intel Core i9-10900K kan overclocken. Zodra de MSI hier binnenkomt doen we een mini round-up, maar voor nu kijken we alvast naar wat het Gigabyte bord te bieden heeft.
Met een prijskaartje van ca 260 a 280 euro is het een redelijk prijzig moederbord, maar vergeet niet: de MSI en ASUS kosten meer.
Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:
Techtesters en Z490 moederborden
Voor onze Z490 moederborden nemen we een praktische aanpak: we willen niet kijken naar welke marketing kreten beter in de markt liggen (vooral op VRM gebied lijkt het 2020 motto “doe maar extra-overkill, dan ben je beter”), maar naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord wél een goede stroomvoorziening moet hebben om de high-end CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. Gelukkig lijkt dat in de praktijk geen probleem te zijn, met slechts een enkele negatieve uitschieter in een giga aanbod aan dik prima borden. (Spotgoedkope bordjes moeten wij nog testen, maar geen van de borden die je vandaag in de lijst zit is een slechte keuze wat VRMs betreft.)
Vervolgens kijken we dan vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening (in dit geval “heel dik”) OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.
Design en Features
Volgens mij zet Gigabyte hier een heel chic bordje neer. Zwart, grijze elementen, wat witte elementen, dus dit vaalt prima te combineren met praktisch elke chique case.
Hij zit ook helemaal volgestampt met onderdelen, er lijkt geen vierkante millimeter onbenut. Sterker nog, ze hebben sommige standaard connectors zelfs wat verkleind met extra verlengkabeltjes. Hierdoor is dit (naar mijn weten) het eerste ITX bord met vier fan headers, en twee USB 2.0 headers naast een USB 3.0 en Type-C header. De andere featureset is ook gewoon heel uitgebreid: twee M.2 SSD’s (waarvan één achterop), 4 SATA, high-end audio, RGB, aRGB.
Ook achterop is dik prima. 8 USB poorten, q-flash voor bios flashen zonder CPU, 2,5 Gigabit LAN, WiFi 6, HDMI en DisplayPort. Alleen optical out ontbreekt, maar dat is een terugkerend ding op ITX borden.
Overzicht Headers
Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.
VRM
De stroomvoorziening op ITX borden is altijd interessant, want er is geen eindeloos ruimte zoals op ATX borden. 8 phases voor de CPU lijkt het maximaal haalbare, en Gigabyte zet heel hoog in met de nieuwe top-end 90 Amp Power Stages, een heatpipe plus een flink koelblok erop. Geen actieve fan zoals bij Asus, maar dat lijkt op de lange termijn eerder een voordeel.
Vooral omdat de temperaturen hier helemaal geen zorg lijken te zijn. Met 1,35V / 5,2 GHz zien we VRM temps rond de 60 graden op de ingebouwde en onze eigen sensor. Dat is zo ruim binnen veilige marges dat we de stroomvoorziening overkill kunnen noemen, maar het kan zeker geen kwaad omdat menig ITX case toch beperkte airflow heeft. Anyhow: meer dan prima.
Conclusie
En dan vragen we ons af: wat zou je nog meer willen? Want de featureset is extreem uitgebreid voor een ITX bord, niets significants lijkt te ontbreken (los van extreme overclock of benchtable features), en de stroomvoorziening is extreem. Het enige wat Gigabyte echt eens onder de knie moet krijgen is hun RGB software, want dat blijft echt een pijnpunt. Het werkt goed genoeg om alles in één kleur te zetten of een willekeurige regenboog te laten doen, maar that’s it.
Gigabyte moet dus, net als voorheen, zorgen dat ze dan aan de hardware kant meer bieden, of voordeliger in de markt staan dan de ASUS tegenhanger. En in dit geval doen ze beide: geen VRM fan zoals op de ASUS maar toch top temps, hij kost je zo’n 40 euro minder, en je krijgt meer features: onderschat de waarde van die 4e fan header of dubbele USB 2.0 header om bijvoorbeeld AIO’s of 3rd party RGB systemen op aan te sluiten. Dat lijken mij toch flink wat tastbare puntjes om af te wegen tegen de software, want dat is letterlijk het enige wat op te merken valt aan dit uitstekende stukje hardware.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)