Gigabyte Z490 Aorus Master review


Na een periode van weinig echt spannende moederborden wist Gigabyte ons, en menig ander, echt te overtuigen met hun moederbord designs. Zowel bij de Z390 als de X570 borden kwam Gigabyte met uitstekende hardware aanzetten, en voor een goede prijs.

In hoeverre Z490 borden en “goede prijs” samengaan zullen we de komende weken ontdekken, maar met de nieuwe Z490 Aorus Master willen ze in elk geval wel dubbel zo hard inzetten op het “uitstekende hardware” deel. De Z390 en X570 Aorus Master behoorden tot de beste borden in de series, laten we kijken of dat voor de Z490 Aorus Master ook het geval is.

Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:


Techtesters en Z490 moederborden


Een kleine opmerking over alle Z490 content in zijn algemeenheid: Grofweg een week voor de lancering kwam bij ons, en menig ander, één elke i9 10900K binnen. Een week om de CPU te testen is krap, een week om de CPU en tig moederborden te testen nog krapper. De lancering ging ook nog eens gepaard met wat opstart problemen, namelijk dat de Turbo boost van de nieuwe CPUs op de meeste moederborden niet helemaal werkte zoals bedoeld. Kijken naar benchmarks wanneer de kloksnelheden van bios update tot bios update wijzigen en dan stellen dat één bord zogenaamd sneller is gaan we niet doen.


Ook Gigabyte zal de komende dagen nog wat firmware updates uitbrengen. Voor onze Z490 moederborden nemen we daarom de praktische aanpak: we kijken naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord een goede stroomvoorziening moet hebben om de CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. En vervolgens kijken we vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.

Design en Features


Het design van de nieuwe Master lijkt weer net wat dikker dan de voorgangers, en hij weegt ook een klein vermogen met zijn dikke backplate. Fysiek heeft Gigabyte de zaken echt in orde tot hun punt dat dit moederbord beter aanvoelt dan zelfs de Z490 Godlike. Maakt dat veel uit? Eigenlijk niet, maar als je toch geld uitgeeft aan wat luxe dan wil je dat ook wel voelen als je hem uit de verpakking pakt toch?



Eén van de eerste dingen die opvalt is het feit dat Gigabyte hier echte finned heatsinks op heeft gezet, wat de koeling absoluut zal bevorderen. Gaan we aansluitingen tellen, zie het overzicht hieronder, dan zien we dat Gigabyte ook geen steken laat vallen. 8x Fan, 2x RGB, 2x aRGB, 3x M.2 en 6x SATA is allemaal dik prima.

Ook de luxere extra’s zoals een hex display,fysieke knoppen, bios switch, slow mode en voltagemeetpunten voor overclockers, en een high-end audio implementatie met ESS dac ontbreken niet. Alleen voor de custom water loops lijkt de iets duurdere Hero nog wat verder te gaan.


Met 10 USB poorten achterop, waarvan vier USB 3.2 Gen 2 inclusief optie om de bios te flashen zonder CPU, plus Intel 2,5 Gbit en WiFi 6 heeft Gigabyte ook hun Rear IO op orde, met hier als enige kanttekening dat sommige borden dual LAN hebben. Zal de meeste mensen niet deren, maar toch.


Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.







VRM


Het echte hoogtepunt is zoals verwacht de stroomvoorziening, waar Gigabyte inzet met de nieuwe topmodel power stages. Maar liefst 14 van die dikke 90 A units zitten hier op, wat gecombineerd met de heatpipe en finned heatsinks leidt tot een stroomvoorziening die niet eens handwarm wordt voordat je CPU onkoelbaar wordt. Eigenlijk is het overkill, eigenlijk moeten we opmerken dat je voor minder geld ook “goede” VRMs gaat vinden, maar liefhebbers worden hier blij van en het feit dat hij ook wat dikker is dan de Hero zal Gigabyte fans wel blij maken.


Zodra alle VRMs afgetest zijn volgt nog een grafiekje, maar we kunnen nu al heel simpel stellen dat wat er ook in komt te staan voor o.a. deze Aorus Master totaal niet relevant is. Ben je een echte VRM freak check dan met een paar dagen even terug, ben je een pragmatische PC bouwer of gamer, of zelfs een LN2 fanaat: je kan hiermee helemaal los.


Conclusie


Hardwaretechnisch is de Z490 Aorus Master gewoon weer een extreem dik bord. Ultimate-level VRM design, toeters en bellen voor de meeste liefhebbers, en een uitstraling waar mensen blij van gaan worden. Custom water liefhebbers kunnen elders wat extra’s vinden, en eigenaren van 10 Gig LAN hebben alternatieve opties (of prikken een kaartje in een veel goedkoper bord), maar op elk ander hardware vlak is dit een r… dik ding. Gigabyte’s bios vandaag de dag is ook zowel goed als fijn om mee te werken, en op softwarevlak resteert eigenlijk alleen het feit dat de RGB software oubollig aanvoelt en de finesse mist van o.a. ASUS en MSI. Maar goed, daar staat dus tegenover dat je by Gigabyte vooralsnog wel gewoon wat meer hardware voor je centen krijgt; een redelijke balans.

De grote vraag is, net als met o.a. de Hero en de Ace, waarom je zo veel geld aan een moederbord uit moet geven. Dat moet zeker niet, zo voldoet de Aorus Pro AX ook voor praktisch iedereen. Dit is het segment van de liefhebbers die er wat meer geld voor over hebben, en daar dan ook wat meer (vooral dure onderdelen en metaal) voor terug krijgen. Ben jij dat, en ligt je hart bij Gigabyte, dan is dit prachtig.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.