Gigabyte X570 I Aorus Pro WiFi


Er zijn tig ATX en EATX X570 borden, maar als je een kleinere form factor zoekt is je keuze echt beperkt. Micro ATX wordt volledig genegeerd met uitzondering van één instap ASRock bordje, en alleen bij ITX heb je nog iets te kiezen: één ASRock bord, twee ROG borden (nog niet gelanceerd) en het Gigabyte bord waar we het vandaag over hebben, de X570 I Aorus Pro WiFi.

Met een prijskaartje rond de 240 euro geen goedkoop bord, maar een stuk goedkoper dan de ASRock (die inzet op Thunderbolt), en hoewel Asus nog geen prijzen heeft gecommuniceerd kunnen we er denk ik wel vanuit gaan dat die niet goedkoper gaan zijn.

Kan dit bord met zijn uitstekende ATX broertjes concurreren, en wat zijn de beperkingen als je voor ITX gaat?


Bouw en features


Fysiek doet deze ITX Aorus het volgens mij erg goed. Dik heatsink op je IO en zoals we de laatste jaren vaker zien bouwt Gigabyte met hun luxe ITX borden de hoogte in. Zo zit een M.2 slot boven de chipset, met een fan bovenop beide.




Je kan uiteraard geen ITX bord maken zonder beperkingen, er is nu eenmaal niet genoeg ruimte om alle toeters en bellen van een ATX bord te plaatsen. 2x M.2, met de 2e achterop, en 4X SATA lijkt mij allemaal dik prima, net als dat 3 fan headers voor ITX builds vaak voldoende zijn, maar het is natuurlijk wel wat minder dan op een ATX Aorus Pro. Je krijgt ook RGB en aRGB erbij, dus al met al geen slechte start. De voornaamste beperking is eigenlijk de afwezigheid van een interne USB 3.1 header.

De stroomvoorziening is ook beperkt in ruimte, maar ze hebben er toch iets van gemaakt dat dik prima is. 6 phases voor de CPU voorzien van degelijke power stages met als gevolg dat de VRMs bij een stock 3900X comfortabel onder de 60 graden blijven met minimale airflow. Extreem overclocken zijn betere opties voor, maar het is voor praktische gebruiksscenario’s voor ITX echt meer dan dik in orde.

Achterop zien we 6 USB poorten waaronder twee USB 3.1, WiFi 6, maar liefst 2 HDMI poorten en een DisplayPort; de HTPC focus lijkt daarmee duidelijk, plus dat er 2 phases voor de SoC op zitten wat dik prima is voor APU gebruik. Intel Gigabit LAN is prima, al zijn de audio aansluitingen weer wat beperkter. Zo ontbreekt optical out, al zit er wel gewoon een goede ALC1220 codec achter.


Alleen van de RGB hoef je niet te veel te verwachten. Er zitten wat LEDjes aan de zijkant waar de 24-pin header zit, maar dat zie je vooral in het donker. In de video van de Cooler Master H100 zie je er nog wat meer van, maar als je RGB wilt zal je het vooral van je CPU koeler of geheugen moeten hebben vermoed ik.



Testresultaten


Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)












Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks.

Overzicht aansluitingen







Overzicht prijzen





Conclusie


Eigenlijk kunnen we stellen dat de concurrentie het Gigabyte vooralsnog wel heel makkelijk maakt. De X570 ITX van Aorus is objectief dik prima hoor, maar het feit dat er geen alternatief voor is scheelt enorm. MSI maakt geen ITX bord, Asus heeft hun borden nog niet klaar en de kans dat ze op prijs gaan concurreren schat ik klein, en ASRock’s tegenhanger moeten we ook nog op wachten en lijkt vooralsnog ook een heel stuk duurder te worden.

Kortom, de positie van deze Gigabyte als leuke, betaalbare doch capabele ITX optie voor je X570 build staat niet ter discussie, zeker gezien de basis zoals design, VRM en algemene featureset best chic is. Uiteraard zijn er de bekende beperkingen wat aansluitingen betreft maar die voor de meeste ITX behuizingen heel goed te overzien. Met 2x M.2 bijvoorbeeld 3x fan en WiFi 6 heb je toch een verdomd capabel systeem binnen handbereik, en hij ziet er ook nog een beetje leuk uit.

In mijn optiek is vooral de (afwezige) interne Type-C header een echte kanttekening waard, cases met een type-c header vallen op deze manier af. Ook had ik liever nog twee USB poorten achterop gezien, 6 is niet echt je-van-het.

Positief extratje is dat met de laatste Gigabyte bios de chipset ventilator semi passief werkt, en dus enkel aan de bak moet als het echt warm wordt. En zelfs dan is het nog een relatief stille, al komen we binnenkort uitgebreider terug op die vergelijking. Hoe dan ook, zoals ik inmiddels al meermaals heb geschreven: als je een leuke ITX optie zoekt voor je nieuwe Ryzen 3000 CPU dan is dit een uitstekende kandidaat. Editor’s Choice houden we even in onze broekzak totdat we meer ITX borden zien, maar een aanrader als je nu wat zoekt is het sowieso.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.