Gigabyte X570 Aorus Pro
Verreweg de meeste X570 borden die we konden testen kwamen van Gigabyte, vijf van de elf tot dusver, met meerdere onderweg. Op zo’n moment trek je als reviewer natuurlijk snel naar de echte unieke bordjes toe zoals de ongekend dikke Aorus Xtreme.
Maar laten we wel wezen, borden van 300 euro of meer zitten er voor de meeste mensen gewoon niet in. En begrijpelijk! Ik was zelf dan ook vooral benieuwd waar de prijs-prestatie sweetspot zou zitten met onze X570 moederborden, en ik denk dat we die met de Aorus X570 Aorus Pro hebben gevonden.
Let op, met ca 269 euro is het alsnog geen goedkoop bord en we testen binnenkort nog enkele echte instap opties, maar dankzij hoge chipset kosten is dit prijspunt voor deze generatie toch echt de middenklasse. Zoek je vooral een bord voor je game PC? Dan hebben we binnenkort nog wat B450 en X470 reviews voor je, want X570 is echt voor liefhebbers die het nieuwste willen zoals PCI Express Gen 4.0.
Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:
Bouw en features
Chipset kosten of niet, de prijs schept verwachtingen wat looks en bouwkwaliteit betreft. De X570 Aorus Pro is stevig aangekleed, met een dikke IO cover, vaste IO shield, SSD heatsinks en het nodige extra metaal, maar mist dan wel de volledige bebouwing die de meeste 300 euro bordjes hebben. Fancy fluff hebben we echter niet nodig op dit prijspunt, dit lijkt mij genoeg.
Waar Gigabyte scoort is met de opbouw van hun VRMs, want componenttechnisch is het fair om te stellen dat op elk prijspunt Gigabyte net wat verder gaat dan hun directe tegenhangers. Eigenlijk is deze opbouw al overkill en maakt het ook niet meer uit ten opzichte van iets zoals de Asus Prime Pro, maar iedereen die de Gigabyte RGB software kent weet dat ze iets te compenseren hebben en dat doen ze dan ook met goede hardware zoals de VRMs.
.. en de interne headers, want juist daar doet de Aorus Pro het heel goed. 7 fan headers, 2 RGB, 2 aRGB, Type-C intern, 2 USB 3.0 intern en 2 USB 2.0 intern is een mooie collectie. Op de Prime Pro laat Asus bijvoorbeeld de tweede interne USB 3.0 header vallen, net als ASRock met hun duurdere Taichi, wat een probleem is als je een case wilt met vier USB 3.0 poorten voorop. Geen onredelijke eis voor kopers van moederborden van 250 euro of meer denk ik.
Enkel een derde M.2 slot of een snellere netwerk poort zou een reden kunnen zijn om een iets duurder alternatief te pakken, maar achterop doet Gigabyte het toch ook erg goed goed: 10 USB poorten totaal zet de 389 euro kostende MSI Ace toch een beetje in zijn hemd. Extreme overclock features moet je hier niet verwachten, al zijn de componenten goed genoeg, maar wat features betreft op dit prijspunt? Dit bord zet eigenlijk het hele 300 a 350 euro segment onder druk.
Testresultaten
Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)
Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks. Gigabyte zien we iets achter lopen in de PerformanceTest geheugen benchmark, iets waar we nog naar kijken maar we vooralsnog niet wakker van liggen gezien we geen effect zien in andere tests.
Overzicht aansluitingen
Overzicht prijzen
Conclusie
En eigenlijk hebben we het daarmee al gezegd: Goede stroomvoorziening, goed gebalanceerde featureset, en dat voor een redelijke prijs. Niet goedkoop, maar niks X570 is goedkoop en objectief zien we hier eigenlijk de beste combinatie aan componenten en features op het prijspunt, of zelfs erboven. Het is dit bord die voor mij de ‘tussenmodellen’ niet interessant maakt zoals de Aorus Ultra, ASRock Taichi of Asus Strix. Als je echt zwaardere wensen hebt waar dit bord niet in kan voorzien zien we pas echt grote stappen voorwaards bij veel en veel duurdere modellen zoals de Aorus Master of Asus ROG Hero.
Geen zwakke plekken? Helaas wel: de RGB software, een pakket waar ik mij al aan erger tijdens het installeren en opstarten ervan. Zolang je alles op één kleur wil of alles regenboog wilt laten draaien is het prima, maar als je met je moederbord software complexe RGB effecten wilt maken ben je gewoon beter af bij Asus, uiteraard met bijpassende meerprijs. Wat bios betreft heeft Gigabyte echter wel weer een goede stap gemaakt: de jongste bios is wat gebruiksvriendelijker, geeft beter overzicht en van problemen is ook geen sprake. Casual overclockers of iedereen die gewoon makkelijk een 24/7 overclock willen op hun gaming rig komen hier prima uit de voeten. Ik betwijfel of Gigabyte xOC liefhebbers aan gaat spreken, tot zover mid-range borden xOC liefhebbers aanspreken, maar er zit positieve beweging in.
Ga je niet op de RGB software van je moederbord teren echter, en wil je een moederbord dat is voorzien van alle moderne features voor vandaag, de nabije toekomst en praktisch elke case op de markt van mid tot high end, en verwacht je een stroomvoorziening waarmee een stevige overclock geen issue is? Dan biedt Gigabyte hier in mijn optiek het best gebalanceerde pakket. Tot nadere orde mijn go-to advies voor ‘gewoon een goede middenklasser’
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)