Gigabyte M27Q Review
Een rap 27” quad HD (1440p) monitor is een mooi doel voor de meeste gamers. 27” is een mooi formaat, de 1440p resolutie is aangenaam scherp én nog prima aan te sturen door de meeste videokaarten, en de 144 tot 175 Hz refresh die ze meestal kennen is genoeg voor een soepele ervaring. Wat je dan eigenlijk ook nog wil is een IPS paneel, zo kan je er ook prima creatieve dingen mee doen en ook puur voor gaming is het gewoon aangenamer dan TN alternatieven. Kost wat meer, maar is absoluut de moeite waard.
Het enige nadeel tot dusver was dat je voor die combinatie al snel een eurotje of 500 mocht uittrekken. Dat was absoluut de moeite waard, maar wat als het voor 349 euro zou kunnen? Dat is de belofte van de Gigabyte M27Q.
Gigabyte hergebruikt hetzelfde chassis design welke we inmiddels vaker hebben gezien. Geen poespas, geen RGB, of geen uitzonderlijk strakke of luxe uitstraling zoals de duurdere Aorus modellen, maar het is wel een stevig apparaat met een minimalistische look die niemand op de tenen zal trappen. Hij is hoogte verstelbaar en kan een beetje tilten, alleen draaien om zijn as zit er niet in. Niet uitzonderlijk, maar heb je echt meer nodig dan gewoon een lekker stevig paneeltje?
Eenvoudig wil ook niet zeggen dat er verder geen features inzitten. Gigabyte heeft een KVM switch ingebouwd zodat je twee systemen kan aansturen met één muis en toetsenbord, een niche maar wel opvallende feature. Ook is er ondersteuning voor Freesync en de G-Sync compatibility werkt zonder enige issues, en de monitor OSD kan ook via software worden aangestuurd. De HDR en Aim Stabilizer feature zijn ook aanwezig, maar die zijn zoals je eigenlijk mag verwachten (want dat gaat voor de meeste monitoren op) eigenlijk de moeite niet waard en kan je praktisch negeren; de HDR helderheid voegt niets toe aan de (overigens prima) standaard helderheid, en aim stabilizer geeft zichtbare trailing zoals we vaker zien.
Waar het echter om gaat is dat de M27Q gewoon een verdomd fijn paneel heeft. Zowel wat snelheid als algemene beeldkwaliteit betreft. De helderheid gaat tot 383 nits wat prima respectabel is, de snelheid is concurrerend met andere vergelijkbare panelen (zelfs als ze meer kosten), en de kleurweergave is ook uitstekend direct af fabriek met een gemiddelde delta E van 1,78 en een maximale afwijking van 3,42. Het kleurbereik is zelfs extreem, met volledige sRGB coverage, en meer dan 92% AdobeRGB en DCI P3 coverage; wide gamut dus, oftewel flink intensieve kleuren als je dat wilt (of hou hem in de sRGB modus voor nauwkeurigheid). Gecombineerd met een goede gamma curve en witbalans is het een scherm waarmee je direct af fabriek creatief aan de slag kan. En ook de uniformiteit is gewoon keurig in orde. Het enige wat so-so is is het contrast van ca 1100 tot 1, prima voor IPS overigens, maar uiteraard niet het contrast dat je van een VA paneel zou verwachten.
Zo zien we eigenlijk maar weinig verschil tussen de M27Q en de IPS schermen waar je voorheen 500 euro voor betaalde. Exacte snelheden laten we nog even in het midden, we zijn exact deze week begonnen met het testen daarvan, maar uit de eerste ruwe data lijken we te kijken naar een verschil van 2 a 3 milliseconden tussen deze monitoren en de allersnelste 360Hz (1080p) opties op de markt. En dat is een te verwachten en keurig verschil waarmee de M27Q tot de snellere 144-170Hz monitoren zou moeten horen. Pure speed freaks hebben natuurlijk andere keuzes in de vorm van 240Hz of dergelijke 360Hz monitoren, maar dat kost je én meer geld én een lagere resolutie. En het is die combinatie van een goede snelheid met een hogere resolutie voor all-round gebruik die de M27Q prettig maakt.
Als je héél goed kijkt zie je het verschil tussen RGB en BGR.
Het enige wat nog een kanttekening verdient is Gigabyte’s keuze voor de BGR subpixel layout. Wij merkten daar niet veel van, en als je dat wel doet kan je met de Cleartype feature in Windows de weergave van kleine details zoals fonts aanpassen. Pixel-peeping kan je wat verschillen aanwijzen, maar bij normaal gebruik? Wij hebben dit scherm al enige tijd in gebruik voor games en wat foto-werk, en ik vind het een non-topic. Twijfel je, lees dan nog even wat verder over BGR panelen.
Conclusie
De Gigabyte M27Q is geen monitor die gigantische innovaties naar de markt brengt. De ingebouwde KVM switch is zeker uniek en voor sommige gebruikers vast heel mooi, maar erg goede snelle 27” quad HD IPS panelen zijn natuurlijk an sich niets nieuws. Het is een goede monitor, maar als je reeds een mooie monitor met deze specs bezit van de afgelopen jaren is dit geen reden om die weg te gooien.
Het feit dat Gigabyte dat voor 349 euro neer zet is echter wel uniek. Er zijn inmiddels wel wat opties onder de 500 euro waar je voorheen makkelijk 700 euro kwijt was, maar Gigabyte drukt dit concept naar een nog aangenamer prijspunt. En ze doen dat op een uitstekende manier zonder echt zwakke punten. Hij is stevig, hij is rap, en de prestaties wat betreft de algemene beeldkwaliteit zijn harstikke goed met o.a. prima helderheid en uitstekende kleuren; gewoon een prima beeld.
Mocht de prijs voorheen een reden geweest zijn om je oude 60Hz of TN paneeltje toch nog even aan te houden in plaats van over te stappen naar een hogere resolutie, snellere IPS monitor, dan is de Gigabyte M27Q een uitstekend excuus om dat nu wel te doen. Voor 350 euro is dit een uitstekende deal.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ns op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)