Gigabyte GeForce RTX 3090 Gaming OC
Je bent eruit, het moet toch een RTX 3090 worden. Dat hij maar zo’n 12% sneller is op hogere resoluties dan de half zo dure RTX 3080 neem je maar voor lief. Je ziet de Gigabyte Gaming OC voor een redelijke prijs (althans, voorheen waren Gaming OC kaarten altijd redelijk geprijsd), en je vraagt je af: is het wat?
Liever een video? Astublieft:
Gigabyte Gaming OC
Als je bekend bent met vorige generaties Gaming OC kaarten, dit jaar is de Gaming OC wel wat veranderd. Hij is vooral een stuk groter en dikker dan voorheen. 32 bij 12,9 bij 5,5 centimeter maakt hem een flinke jongen. Hij is ook wat minder zwart, en wat meer grijs dan voorheen. Mocht je denken dat deze bekend voor komt, ja, hij is exact hetzelfde als de RTX 3080 Gaming OC.
Dze look staat mij wel aan, vooral omdat ik zelf geef om kaarten die indrukwekkend genoeg ogen, en toch goed te combineren vallen. Alleen als je heel veel RGB zoekt is deze van Gigabyte wat dunnetjes, maar er komt ook een Aorus RGB variant op termijn.
Het design en de featurekeuze van Gigabyte is ook objectief goed: dik heatsink met contact op GPU, geheugen en VRMs, metalen back,plate, er zit een dual bios feature op (daarover meer bij de prestaties), en je krijgt naast de gebruikelijke drie DisplayPorts en één HDMI 2.1 port, nog één HDMI 2.1 port.
Prestaties
Gigabyte geeft je dus twee bios opties. Eén extra koele, één extra stille. En beide zijn goed in balans. De stille maakt de kaart dus niet té warm, en de koele de kaart té luid. De Gaming X Trio is nog wat stiller, maar het geluid dat de Gaming OC produceert, zeker in de stille modus, is echt heel minimaal en zal geen game fanaat storen.
Mocht je je afvragen waarom we de laatste reviews niet echt op de snelheidsverschillen tussen kaarten in gaan: dat ontloopt elkaar namelijk weinig. We zien wel wat boost clock verschillen, maar in scores zitten alle kaarten binnen ca 2% van elkaar, bij de 3090’s zelfs binnen 1%. En dat zijn verschillen die je normaliter tussen twee samples van één model ook aan gaat treffen. Het is daarom vooralsnog veel te vroeg om te suggereren dat het ene merk sneller is dan de ander, daarvoor hebben we meer verschillende samples nodig. Zouden we wel hardop gaan roepen dat de ene echt sneller is dan de ander en daar prijzen aan hangen, dan zitten we volgend jaar met allemaal golden samples met top boost speeds. No thanks. Kortom, deze informatie is dus ter referentie, geen garantie voor een bepaalde snelheidswist.
Stellen we de modellen in op 40 dBA op 50 centimter, dat vinden wij een mooie maximale geluidsproductie tijdens het gamen, dan zien we dat de iets grotere MSI het net wint van deze Gigabyte, met een iets groter gat dan bij de RTX 3080. Logisch, want het zijn dezelfde koelers met een hoger verbruik. Je zal je echter hardop moeten afvragen wat dat verschil echt uit maakt. Ik denk zelf niet gek veel.
Conclusie
Dat kleine verschil in efficiëntie kenden we ook van eerdere Gigabyte Gaming OC kaarten, maar dan stond daar vaak een gunstige prijs tegenover. Dat was voor mij altijd reden genoeg om er tevreden over te zijn. Dit keer zet Gigabyte er wat extra features tegenover: Dual Bios geeft je twee goede profielen, en een stukje veiligheid als je ooit je bios wilt flashen, een extra HDMI 2.1 poort is ook mooi, en Gigabyte’s extra jaar garantie is een enorme bonus. In de wetenschap dat deze kaarten elkaar weinig ontlopen heeft dat extra, 4e jaar garantie (na registratie) in mijn optiek de grootste impact op jouw lange termijn ervaring.
De vraag is natuurlijk of de prijs dan even concurrerend blijft, daar gaan we wel vanuit omdat we vermoeden dat Gigabyte het in zijn algemeenheid lastig gaat krijgen als ze van de ene op de andere generatie videokaarten opeens meerprijzen gaan vragen boven fysiek iets dikkere kaarten zoals de Gaming X Trio (en vermoedelijk de ASUS TUF Gaming of Strix). Dus in die veronderstelling, gezien de objectief goede prestatie en de geboden extras, lijkt mij dit een hele redelijke variant om te overwegen als je een RTX 3090 zoekt:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)