Gigabyte G7 review
Veel van de aandacht bij Gigabyte gaat uit naar hun Aorus lijn. En wij waren ook harstikke te spreken over de Aorus 15P en 15G gaming laptop. Maar wat als je wat minder te besteden hebt en je zoekt gewoon een echte prijs-prestatieknaller voor je zuurverdiende euro’s? Een laptop die in staat is om alle moderne games te spelen, maar dan zonder al te veel poespas en vooral meerprijzen voor fancy extra’s?
Dat zou de G7 moeten zijn volgens Gigabyte. 1299 euro voor een model met een 8-core i7, RTX 3060, 16GB geheugen en een 512 GB SSD. Kan dit tegenwicht bieden aan o.a. de MSI GF65 Thin en de ASUS A15?
Het grootste verschil tussen de G7 en die twee concurrenten is eigenlijk het scherm, de G7 komt namelijk met een 17” scherm en dat merk je. In positieve zin in je beeld ervaring: een groter scherm is fijner om op te gamen, en fijner om op te werken. Werk en game je vooral vanuit huis en neem je je laptop slechts incidenteel mee dan zouden we je absoluut richting een groter scherm pushen. Ga je echter dagelijks met je laptop op pad dan is het een ander verhaal, dan ben je beter af met een compactere en lichtere laptop. Niet dat 2,5 kilo zo overdreven zwaar is, maar een moderne 15” gaming laptop bespaart je al snel een halve kilo.
Weinig poespas, gewoon een stakke laptop
De rol als thuis-PC wordt des te duidelijker als we naar de accuduur kijken. 1 uur 40 in PC Mark 8, bijna 4uur in onze netflix test. Dat laatste is nog enigszins redelijk, zo kan je nog een filmpje op de bank kijken, maar zodra je iets te productief wordt gaat het hard achteruit. Incidenteel buiten de deur is dus het motto van de G7.
Dat klinkt niet als een al te beste start voor de G7, maar Gigabyte zet er wel degelijk het nodige tegenover. Zo is hij een stuk degelijker dan o.a. de Thin series van MSI, en dat merk je bij het beetpakken, typen en gamen. Gigabyte is ook maar gewoon plastic, maar het is allemaal net wat minder flexibel, ook vergeleken met de goedkopere TUF series van ASUS bijvoorbeeld. Het maakt hem gewoon net wat fijner in gebruik als je aan de keukentafel zit, want met verder een prima toetsenbord en touchpad resulteert een fijne daily driver.
Wat aansluitingen betreft doet hij het eveneens prima: Voldoende USB poorten, ethernet en HDMI achterop, en een SD kaartlezer een losse audio jacks. Alleen Thunderbolt ontbreekt en was fijn geweest.
Ook het scherm steekt er boven uit in zijn klasse. De 86% sRGB gamut coverage van het 1080p 144Hz scherm op de G7 maakt hem geen pro-YouTuber machine, maar het is een klasse beter dan de sub 70% die we normaliter in dit segment zien, ook iets waar o.a. MSI en ASUS zich schuldig aan maken. 86% is genoeg dat je met de G7 nog wel redelijk een foto’tje of videotje kan editten met een goed beeld van hoe het eindresultaat er op een kleurenecht scherm uit komt te zien. De fabriekscalibratie is daarbij ook goed, het contrast is zelfs ruim bovengemiddeld met 1538 tot 1, en zelfs de helderheid is een respectabele 300 nits; geen hoogvlieger, maar menig laptop in dit segment haalt de 300 niet eens. Kortom, de schermervaring is prima, en dat in een prijsklasse waar “matig” echt de standaard is.
Goed contrast met een redelijk kleurgamut zorgt voor een prima schermervaring.
Waar de G7 ook niet tekort komt is performance. Dat is eigenlijk een beetje vanzelfsprekend in elke laptop met een recente 8-core CPU, een Intel i7-10870H in dit geval, genoeg geheugen (16GB 3200) en een recente Nvidia GPU, hier vertegenwoordigd in de vorm van de GeForce RTX 3060. Is een RTX 3070 leuker? Sure, een 3080 is nog leuker, maar die ga je niet vinden voor dit soort bedragen. Feit is dat een RTX 3060 in staat is om alle moderne games goed (60FPS+) in beeld te toveren op een 1080p 144Hz scherm als dit. Meestal op ultra, soms op (very) high settings, maar altijd prima. Of je nu de zwaarste games van dit moment zoals Cyberpunk speelt (DLSS aan is wel fijn dan), of welke andere populaire titel dan ook, de G7 speelt het weg. Borderlands 3 (H) komt op 87 FPS uit, Shadow of the Tomb Raider (H) op 108, The Division 2 op 74, en zelfs de meest CPU-GPU brekende games zoals Assassin’s Creed Odyssey blijven op Ultra boven de 60 (62).
Het voordeel van de 8-core is dat die ook genoeg kracht in huis heeft voor serieuze CPU taken. Of je nu in design zit of aan de foto-video kant, je kan er alles mee, inclusief 4K video editten. Een 1080p laptop zal dat niet als primaire doel hebben, maar met een leuk extern 4K scherm kom je er alsnog een heel eind mee. Intel vs AMD discussie is in deze eigenlijk niet relevant, beide zijn uiterst competitief en het totaalplaatje van de laptop is wat telt.
Conclusie
Kortom, de G7 van Gigabyte is een gewoon hele leuke instap gaming laptop. Met 1299 euro behoort hij tot de goedkopere RTX 3060 gaming laptops, en dat doet hij met een paar duidelijke voordelen en maar een beperkt aantal overwegingen. In dit segment heb je normaliter wel meer te klagen dan over de accu, bijvoorbeeld het scherm is een typisch minpunt wat Gigabyte nog best goed doet.
Het voornaamste nadeel is dus die accuduur, en dat doet menig andere laptop gewoon beter. Waar sommigen hele dagen op de accu door kunnen haal je hier in het gunstigste geval een halve dag. Al vraag ik mij af of je een 17” laptop moet overwegen als je veel onderweg bent, het is gewoon een duidelijke min en iets wat je vooraf moet weten.
Aan de andere kant geeft een groter scherm voordelen als je vooral op plekken zit waar je in kan pluggen. Een groter scherm werkt en gamed fijner, plus het scherm is ook bovengemiddeld uitgevoerd: bovengemiddeld contrast, bovengemiddend kleurbereik, hier valt goed mee te werken. Daarbij zijn de CPU en GPU prestaties goed, en het is gewoon een fijne all-round unit met een mooi scala aansluitingen, een fijn toetsenbord en een prima degelijke bouw. De G7 is niet per sé een extreme hoogvlieger met dikke pluspunten, maar juist het feit dat hij praktisch alles ruim voldoende tot goed doet zonder echt matig te voelen op welk vlak dan ook maakt hem zo fijn in deze klasse.
Kortom, ééntje om in de gaten te houden voor iedereen die een leuke 17” gaming laptop zoekt, mits primair ingeplugged, maar dan zonder echt vervelende concessies te hoeven doen op gebied van bouw- of display.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)