Gigabyte G27QC Review


Met hun Aorus monitoren wist Gigabyte vorig jaar een goede indruk te maken. Dit jaar willen ze dat succes een vervolg geven met een serie nieuwe monitoren die onder de Gigabyte vlag vallen, zonder Aorus dus, die zich vooral richten op een goede prijs-prestatieverhouding.

Wat willen ze doen door wat van de fancy features achterwege te laten, maar niet te bezuinigen op de core ervaring van een goede gaming monitor: goed paneel, goede bouwkwaliteit, en ondersteuning voor features die écht tellen zoals G-Sync en Freesync support. Eerder maakte we al een video van de G32QC, een 32” 1440p Curved VA monitor met een 165 Hz refresh rate. De G27QC waar we vandaag naar kijken brengt die exacte specificaties naar het 27” formaat, voor een prijs van ca 339 euro. Dat is een paar tientjes meer dan de instappers in die spec range (uitgaande van 144Hz+), maar Gigabyte lijkt overtuigd dat ze met de G27QC genoeg meerwaarde bieden. We zochten het uit.


Design en Features


Allereerst, mocht je de video nog niet hebben gezien kan het geen kwaad hem te bekijken. De G32QC en de G27QC hebben namelijk ontzettend veel overeenkomsten, om te beginnen in het no-nonsense design. Toch is de G27QC in dat opzicht eigenlijk een stapje beter, de voet is met 19 centimeter diepte een heel stuk compacter, en dus minder clunky dan de toch wat logge 32”, en hij lijkt nog wat steviger op zijn poot te staan. Als gevolg voelt alles echt heel stevig aan, en zeker in wat goedkopere monitoren is dat echt niet altijd het geval.



Hij is ook prima flexibel voor een curved (1500R) display: hoogte is verstelbaar, hij heeft een redelijke tilt, en je kan hem eventueel VESA mounten. Roteren kan niet, maar is bij een curved monitor toch niet gewenst. Alleen de swivel om de as heen is iets wat ontbreekt.



Wel heeft Gigabyte aan kabelmanagement gedacht, en het aantal aansluitingen met twee HDMI poorten, één keer DisplayPort, en een USB hub lijkt mij prima. Ook de OSD controls zijn goed dankzij een joystickje, en de optie om de OSD via de software te beheren is nog een mooie feature waarvan ik blij ben dat ze die niet hebben wegbezuinigd. Het zijn kleine praktische dingen die het verschil maken in dagelijks gebruik. Ook speakers ontbreken niet, al moet je daar natuurlijk geen wonderen van verwachten.





Beeldkwaliteit


Maar waar gaat het om? De beeldkwaliteit. En net als in hun Aorus monitoren met Innolux paneel (AD27QD, FI27-Q) en de grotere G32QC maakt ook de G27QC meteen een uitstekende indruk. Als je veel monitoren ziet, test en kalibreert dan zie je heel snel of een paneel een beetje kwaliteit biedt of niet. En deze Gigabyte doet dat. Het is een aangenaam VA paneel met een fijne matte coating, het goede contrast is direct zichtbaar, en de kleuren zijn op het eerste gezicht goed in orde.


Kijken we naar de testresultaten, dan zien we dat ook terug. Het contrast is met 3166:1 bovengemiddeld voor een VA. Niet zó hoog als de extreme G32QC met meer dan 5000:1, maar ruim meer dan welk IPS of TN paneel dan ook. De maximale helderheid is een prima 320 nits, en de dimbaarheid is uitstekend.

De kleuren zijn ook goed, we hebben praktisch volledige (99%) sRGB coverage, het sRGB volume is zelfs 117% oftewel hij kan nog diepere kleuren weergeven dan strikt noodzakelijk voor het sRGB spectrum. Een gemiddelde Delta E van 1,84 is keurig, en hoewel een paar kleuren iets te ver van ideaal afzitten voor de echte foto pro (diep rood en diep groen zijn wat oververzadigd, diep blauw juist wat onderverzadigd), is het voor elke gamer die graag nog wat YouTube in elkaar flanst of een mooi fotoalbum wil maken meer dan goed genoeg. Ook de gamma (2,21, 2,20 is de target) curve is goed, en zo is de grijsbalans (0,5 Delta E), het white point (6460K, 6500K is de target) is goed, en de uniformiteit is zelfs uitstekend. Vooral dat laatste is iets wat op VA panelen vaak te wensen over laat en hier gewoon heel strak is, en zonder backlight bleed. Kortom, uitstekend. Het enige kritiekpuntje is dat er wel een sRGB profiel in zit, maar dat die geen betere resultaten geeft dan de standaard modus, dat zal voor de minder ervaren monitoreigenaar verwarrend zijn.

Ook het gamen is uitstekend. Het blijft een VA monitor, dus hij is meer voor de immersie gamer die geniet van contrast dan van de echte speed freak die liever fast IPS zoekt of TN, maar ook in snelle games zoals Warzone houdt hij goed stand en voelt hij gewoon snel. Plus, met Freesync Support en onofficiele G-Sync support, alle games die wij hebben getest werken gewoon met G-Sync, heb je ook die nare tearing niet. Mijn eigen hart ligt toch bij de FPS games (vandaar de 280Hz monitor als primary), en gezien die stuk voor stuk soepel voor de dag komen ben ik tevreden. Geen slecht resultaat voor “slechts” een 165Hz VA monitor, dus als je een overstap van 60Hz overweegt wordt je hier niet ongelukkig van.


So where’s the poop Robin? Tot dusver is het een redelijk positief verhaal, dus waar gaat het fout? Eigenlijk nergens, want Gigabyte de punten die Gigabyte heeft wegbezuinigd zoals RGB en active noise cancellation (lang verhaal, bekijk de FI27Q video een keer) zijn objectief niet echt belangrijk, en de core ervaring is gewoon goed. Zelfs de ingebouwde backlight strobing mode werkt hier goed. De helderheid zakt daar wel naar een hele beperkte 122 nits, dus die is enkel bruikbaar in donkere ruimtes, maar het resultaat is wel een lekker beeld, en dat ging op de G32QC mis. De HDR ervaring is wel prut, al was dat natuurlijk te verwachten: de G27QC’s HDR modus biedt niets wat de SDR modus al niet biedt; voor een HDR ervaring kijk je elders.


Conclusie


Voor de HDR ervaring moet je het dus niet doen, maar dat gaat voor elke monitor in deze klasse op; goede HDR zien we vooralsnog alleen in hele dure monitoren, althans zonder dat de rest van de monitor hard moet incasseren. En het sRGB profiel kan beter gekalibreerd worden, dat is iets waar Gigabyte zelf wat aan kan doen.

Maar los daarvan? De G27QC is gewoon een verdomd fijne unit. Goede bouwkwaliteit, fijn beeld, goed contrast, rap, G-Sync en Freesync support, en een standaard instelling die zowel subjectief goed oogt als objectief goed bruikbaar is voor creatieve doeleinden. En vergeet ook niet, 27” met een 1440p resolutie en een hoge refreshrate is ook gewoon een hele fijne combinatie, in mijn optiek de go-to spec combinatie zelfs voor iedereen die zowel graag games speelt, als de monitor gebruikt voor werk en andere zaken. Tenminste, als je geen meervoud wil uitgeven aan iets echt extreems.

Wanneer we zien dat de G27QC een paar tientjes duurder is dan instap 27” 1440p VA alternatieven, dan denk ik dat die bovengenoemde voordelen toch prima overtuigen. Ik ken zeker niet elk goedkoper alternatief, maar als je naar reviews kijkt zie je daar toch frequent wat nadelen opduiken; problemen met uniformiteit, terwijl die op deze unit juist top is. Of problemen met G-Sync, en gezien iedereen en zijn hond Nvidia videokaarten gebruikt is dat toch wel een serieus voordeel om ook gewoon G-Sync te kunnen gebruiken. Als je gewoon een goede all-rounder zoekt voor een normaal bedrag vind ik dit een uitstekende keuze:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.