Gigabyte G27FC Review
De Gigabyte G32QC en G27QC zijn uitstekende monitoren: mooi paneel, mooie combinatie van snelheid en resolutie, en een redelijke prijs. Maar wat als je budget echt beperkt is en je geen dikke videokaart hebt (minder dan een RTX 2060 SUPER)? Dan zijn snelle 1080p monitoren een logischere keuze.
De G27FC is wederom een 27” monitor met 165Hz refresh rate en een VA paneel, maar dan met die lagere 1080p resolutie. Daar staat dan ook een lagere prijs tegenover: 229 euro is grofweg een tientje of drie boven de aller goedkoopste snelle 27” gaming monitoren. Maar, is het ook wat? Of is goedkoop duurkoop?
Design en Features
Mocht het design je inmiddels bekend voorkomen dan heb je eerder vandaag goed opgelet, dat is namelijk exact hetzelfde als de G27QC, de 100 euro duurdere 1440p variant. En dan bedoel ik ook echt exact hetzelfde tot het punt dat we gewoon exact dezelfde foto’s kunnen gebruiken; de lagere resolutie zie je niet op 640px foto’s in een review. Maar dat is alleen maar goed nieuws: hij is ontzettend stevig, niet overdreven diep (19cm is relatief weinig), hij is netjes afgewerkt, en prima flexibel met hoogte verstelling, tilt en VESA mount. De bouw is uitstekend voor een monitor van 330 euro, dus op het 230 euro prijspunt is het echt top. En ik blijf erbij: 27” is gewoon een mooi maatje voor praktisch iedereen (die geen gekke niche oplossing wil).
Kabelmanagement ontbreekt niet voor de eventuele 2x HDMI en 1x DisplayPort, je hebt een joystickje voor de OSD, en je hebt zelfs software controle over je OSD en een USB hub ingebouwd. Voor een instapper wederom uitstekende zaken.
Beeldkwaliteit
Cruciaal is natuurlijk dat Gigabyte niet op de beeldkwaliteit bezuinigt, en dat is ook zeker niet het geval. Het scherm is een 99% sRGB, 88% DCI-P3 scherm, een wide gamut scherm dus. Fabriekscalibratie is ook uitstekend met een gemiddelde Delta E van 2,6, en een maximale Delta E van 5,8. Wellicht iets te hoog voor een kleurcriticus, maar prima voor de meeste doeleinden. Het contrast is zelfs uitzonderlijk, met 4123:1. Daarmee heeft dit scherm op de G32QC na het hoogste contrast wat we tot dusver hebben gemeten (local dimming schermen die een meervoud kosten uitgezonderd). En de uniformiteit bleek eveneens uitzonderlijk goed: nauwelijks afwijkingen tussen de verschillende hoeken van het scherm, geen backlight bleed, gewoon harstikke strak.
En dat zijn geen zaken die je van een relatief betaalbaar model verwacht, dat zijn resultaten die eigenlijk in geen enkele prijsklasse echt zouden misstaan. En het gamen is ook prima. Het blijft een VA paneel, dus een aantal donkere transities zijn iets trager, maar ook dit scherm kom ik goed mee uit de voeten in Warzone, en in immersie games waar je van het contrast profiteert voelt het eveneens snel. Kortom, net als bij de G32QC en de G27QC voelt dit paneel echt “premium” aan.
Nou ja, op de 1080p resolutie en wat features na uiteraard. 1080p op 27” is niet het toppunt van scherpte, en dat moet je accepteren als je niet bereid bent 300 euro of meer uit te geven voor een higher-end scherm. Heb je een low tot mid-range GPU, zoek je primair een gaming scherm, en doe je ook wat algemene taken met je PC, dan is 1080p in de regel prima. Maar zodra je echt productief wilt zijn, of echt creatief wilt zijn? Dan wil je toch eigenlijk die hogere resolutie, van de G27QC bijvoorbeeld.
En wat features betreft is het dus wat kariger. Geen HDR, geen anti motion blur modus, maar gelukkig wel Freesync support. Ook G-Sync, wij testen vooral met GeForce kaarten, lijkt geen enkel probleem. En ook dat is duidelijke meerwaarde in deze klasse.
Conclusie
En zo komen we toch tot een heel helder plaatje van de Gigabyte G27FC, een scherm waarvan je je in de eerste plaats weliswaar moet afvragen of dit de budget klasse is waar in je iets wilt kopen. Heb je namelijk meer te besteden of heb je een dikke videokaart, dan profiteer je in mijn optiek van een wat luxer scherm; 1440p bijvoorbeeld, nóg sneller als je echt een ultiem gaming scherm zoekt, of een uitgebreidere featureset met HDR, anti-motion blur of andere fancy extras. Oftewel, dit is geen concurrent voor de 300 euro plus middenklasse.
Maar besluit je dat het budget daarvoor niet toereikend is en neem je genoegen met die 1080p, dan is de G27FC echt heel interessant. Hij is misschien ietjes duurder dan de aller goedkoopste snelle 27” schermen, maar je krijgt er wel een uitstekende prestatie voor terug: een top bouwkwaliteit, een rap scherm met G-Sync en Freesync support, prachtige kleuren, een uitstekende uniformiteit en een uitzonderlijk hoog contrast; zaken die echt niet gebruikelijk zijn in deze klasse. De beeldervaring stijgt simpelweg boven de prijsklasse uit, en dat maakt dit gewoon een hele harde aanrader als je iets in die klasse zoekt:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)