Gigabyte B550 Vision D Review
De meeste moederborden volgen een patroon. Dat patroon wisselt van tijd tot tijd, maar in grote lijnen weten we inmiddels wel ongeveer wat we van een bepaalde naam mogen verwachten, zowel visueel als wat features betreft. Zeldzaam is een echt nieuwe naam, en een echt nieuwe uitstraling, en dat is precies waar Gigabyte met hun B550 Vision D voor gaat: nieuwe serie, opvallend en anders-dan-anders design.
De exacte prijs is ons nog niet bekend, maar we vermoeden dat dit één van de 200 euro plus B550 borden gaat worden.
B550 in a Nutshell
Een korte samenvatting van de B550 chipset in zijn algemeenheid, dit kan je overslaan als je al andere B550 reviews hebt gelezen. B450 was dé chipset voor PC bouwers die een betaalbaar doch goed moederbord zochten voor hun AMD Ryzen CPU, en X570 dé chipset voor high-end builds waarbij je PCI Express Gen 4 wilde hebben of meer-dan-gebruikelijke featuresets. Denk aan extreem dikke VRMs voor overclocking, multi-Gigabit ethernet, etcetera.
B550 borden vallen daar tussenin. Zo krijg je met B550 moederborden in tegenstelling tot B450 wél ondersteuning voor PCIe Gen 4, maar niet voor even veel devices als X570. B550 krijgt de optie voor één PCIe Gen 4 videokaart. Maar met de dood van SLI en Crossfire lijkt ons dat prima, zeker gezien de positieve keerzijde hiervan is dat een chipset fan niet langer nodig is en de meeste B550 borden dan ook geen fan op het bord hebben zitten. Ook de featuresets, oftewel het aantal aansluitingen en extra opties, de prijs, en de VRM designs zullen er grotendeels tussenin zitten. Uiteraard met wat onvermijdelijke overlap, maar omdat B550 nieuwer is dan X570 zal je zien dat sommige features waar recentelijk wat aandacht voor is geweest zoals snellere LAN headers en WiFi 6, soms makkelijker om B550 te vinden zijn dan op X570.
De belangrijkste reden om B550 te overwegen boven B450 is de ondersteuning in de toekomst. B550 biedt ondersteuning voor de 3000-series Ryzen CPUs, maar ook voor de aankomende Zen 3 CPUs, vermoedelijk later dit jaar als we de geruchten mogen geloven. Er is nog de nodige onduidelijkheid over Zen 3 en oudere chipsets, maar de ondersteuning van B550 is voor die serie al toegezegd. B550 verliest echter support voor oudere 1000- en 2000-series Ryzen CPUs, en op 3000-serie APUs zoals de 3200G en 3400G gezien die feitelijk op 2000-series gebaseerd zijn. Dat klinkt jammer, maar gezien de prijzen van B550 borden en CPUs zoals de Ryzen 5 3600 vinden we oudere Ryzen CPUs eigenlijk zo interessant niet meer.
De vraag in hoeverre X570 een extra investering waard is is relatief makkelijk te beantwoorden: je wilt ‘meer’. Meer dingen die de aankomende B550 borden niet gaan bieden. Vooralsnog lijken zaken zoals fysieke knoppen voor testbench gebruik bijvoorbeeld nog niet op B550 borden te zitten. Als je wilt overclocken heb je overigens niet per sé X570 nodig, menig B550 bord bied vergelijkbare functionaliteit.
Design en Features
Het design is natuurlijk één van de grote features hier, want Gigabyte heeft het met deze Vision duidelijk over een andere boeg gegooid. Eén waar ik overigens helemaal achter sta, en hoop dat ze er ook wat videokaarten in deze stijl bij gaan maken. Strakke rechte blokken, prima kleurcombinatie die je niet helemaal in de overdreven dure witte hardware modus zet, en de meeste elementen passen goed bij elkaar. Ook de kleine zaken als de M.2 heatshields passen er goed bij. Kleine puntjes van aftrek echter voor de oranje SATA poort en rode audio caps, waarom nou?
Wat features betreft gooit Gigabyte het op “de creator”, met o.a. ECC memory support (iets wat onofficieel overigens op meer AMD borden gewoon kan), support voor twee videokaarten op x8, een USB Type-C poort achterop met “Titan Ridge” support wat gewoon een Thunderbolt controller is maar ze mogen het natuurlijk niet zo noemen, en Dual Gigabit LAN meat o.a. teaming waarbij je je weer kan afvragen of 2,5 Gigabit of 5 Gigabit niet logischer was geweest.
Ook op andere fronten staat de Vision D aardig in de lijstjes: 8 fan headers, 2 aRGB headers, 3 RGB headers, zowel een postcode als debug LEDs, en ook 10 USB poorten achterop totaal is echt niet verkeerd. High-end audio uiteraard aanwezig, net als WiFi 6, en de bios flash optie zonder CPU.
Andere keuzes zijn echter weer wat opvallend, zo zou je denken dat meer M.2 sloten of SATA headers interessant is voor de creator, maar daar blijft dit bord op “gemiddeld” steken.
Overzicht Headers
Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s zoals insteekkaarten voor meer M.2 sloten of fan extension kaartjes.
Stroomvoorziening
De stroomvoorziening bevalt mij wel, een 12+2 phase met een prima controller en redelijk middenklasse 50A DrMos power stages. Niet het toppunt van VRM design, maar waarom zou je? Wanneer zelfs een 3900X de 60 graden niet aanraakt waarom zou je dan nog meer nodig moeten hebben.
Voor workstations is overclocken sowieso niet echt een ding, stabiliteit gaat dan boven performance maximalisatie, maar zelfs met een overclock wens is er meer dan genoeg headroom. Dus, prima designkeuze, en fijn dat dit geen moederbord is met een overdreven marketing focus op een overkill VRM. Genoeg is gewoon genoeg.
Conclusie
De Gigabyte B550 Vision D is een moederbord met een duidelijke doelstelling: design en Thunderbolt, ik bedoel “Titan Ridge” support als echte klappers, en dan verder gewoon een goede featureset die gewoon voldoet. Gezien het design oprecht anders is, ik denk zelfs oprecht prachtig, en er geen goedkoper alternatief is met Thunderbolt support, zet Gigabyte dus in elk geval een bord neer welke echt wat toevoegt aan de markt. Dat alleen al geeft dit bord bestaansrecht.
Maar als vermoedelijk één van de duurdere B550 borden, Thunderbolt is immers niet goedkoop, moeten we ook kritisch kijken naar de rest. Dan vraag ik mij af waarom er geen derde m.2 slot op zit waar Creators wat aan hebben, en vooral waarom er geen interne USB Type-C header op zit voor USB-C op je behuizing. Gigabyte was de laatste tijd zo scherp met hun moederbord ontwerp, maar de afwezigheid van deze interne Type-C header op (praktisch?) hun volledige B550 line-up vind ik een enorme miskleun. B550 is tenslotte gewoon een middenklasse serie en geen instapper, en daar hoort dit gewoon op. Ik had iets meer willen zien als echt keihard argument om dit bord te pakken dan “heel mooi” en de aanwezigheid van Thunderbolt.
Maar dat is de situatie. Je moet dus zeker weten dat je geen USB Type-C header nodig hebt voor je case, en vooral besluiten dat je per sé Thunderbolt op je AMD systeem wilt, een zeldzame feature ook op Intel borden. Of je moet hem gewoon zo mooi vinden dat je graag meer betaalt voor het design, een sentiment dat ik volledig begrijp maar geen prijzen voor kan geven. Kortom, Recommended primair voor de Thunderbolt doelgroep.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)