Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.
Het zijn niet de meest dominante processorkoelers uiteraard, maar we zien dat de Gelids zichzelf redelijk positioneren wat hun afmetingen betreft. Nog belangrijker is dat beide wat prijs betreft zich erg goed positioneren. De Antarctica neemt het op tegen de marginaal duurdere Mugen Max (die dusdanig irritant te installeren is dat ik de Gelid wel zou kiezen) of de marginaal duurdere be quiet! Shadow Rock Slim (die m.i. wel lekker oogt met zijn zwart). We zien ook nog de Ninja 4 of de Fuma als iets duurdere en koelere oplossingen, maar die zijn net als de Mugen Max wel weer heel erg groot. De Antarctica biedt in dat segment een mooie balans van een bescheiden uitstraling met goede ram compatibiliteit, en een redelijke installatie.
De Tranquillo vinden we wat hoger in de grafiek, wat ook weer past bij het prijspunt en de heatpipe minder. Omdat het bij deze koelers grotendeels (zo niet volledig) om de prijs gaat is het vergelijken met o.a. enkele Cryorigs (duurder maar mooier en chiquer installeren) een beetje scheef, en is de voornaamste concurrent (naast de onderlinge concurrentie) eigenlijk de Cooler Master 212X die we net voor blijven.
Lastig blijft het natuurlijk wel, want je zal je altijd moeten afvragen of de prestatiewinst van een Antarctica over een Tranquillo nou echt zin heeft, een vraag die je evengoed kan aanhalen met een nog goedkopere koeler als een CM TX3i, waar Gelid ook een antwoord op heeft in de vorm van de Gelid Snowstorm, maar die ik dan weer niet heb getest. Echter gezien de meerprijs van meestal slechts enkele euro’s bij de meeste webshops voor een koeler als een Tranquillo zal een 120mm oplossing veelal toch de voorkeur genieten boven die maar marginaal goedkopere 92mm modellen, want het voordeel wat betreft koelprestaties is nog wel duidelijk zichtbaar in de grafiek, en daarbij heeft een 120mm ventilator (of groter) wel de voorkeur wat geluidsprofiel betreft.
Wellicht zal je overigens al met een boze vinger naar Gelid aan het wijzen zijn wat betreft de onderlinge prestaties, want we zien de Rev 4 niet echt de beloofde verbetering bieden wat betreft pure koelprestaties. In die grafiek gaan we echter voorbij aan de geluidsproductie, waarbij de nieuwere Rev 4 wel iets stiller is op volle toeren. Stellen we de koelers in op een vaste 40 dBA, een mooi uitgangspunt voor volle load, dan zien we dat de Rev 4 daar weer nipt beter scoort dan de Rev 3, als is het verschil niet echt reden om aan de champagne te gaan. Een beetje lood om oud ijzer? De Antarctica doet het daar eigenlijk ook erg goed, want gelijk aan de flinke Ninja 4 en slechts 2 graden achter de enorme Scythe Fuma is een keurige prestatie.