Samenvatting


Spotgoedkoop, maar koelt toch uitstekend. De 22 euro kostende Tornado heeft geen moeite met onze Core i7 8700K en dat is een prestatie op zich. Installatie is kinderlijk eenvoudig, dat waarderen we altijd. Voornaamste minpunten: minimale geluidsproductie net wat te hoog voor een echt geheel onhoorbare setup (hij is zeer stil, maar niet onhoorbaar), AM4 brackets zijn niet meegeleverd, en visueel gezien is het natuurlijk geen fancy koeler. Opvallend goede koeling voor je geld echter: 7,5/10.

Scroll verder voor de uitgebreide review.

Correctie: We hebben vernomen dat de Gelid Tornado -wel- met een AM4 bracket geleverd zal worden. Tornado’s die je nu in Nederland in de winkel koopt hebben het AM4 bracket er reeds bijzitten.


Gelid Tornado review


We zien ze niet vaak: super budget luchtkoelers. Of eigenlijk super budget producten in zijn algemeenheid, en als je het mij vraagt zien we ze niet vaak -genoeg-. We nemen het fabrikanten niet kwalijk dat ze zich vooral van hun beste kanten willen laten zien, maar de Hollander in mij weet een ijzersterke deal minstens even veel te waarderen als de allernieuwste hardware.

Cue de Gelid Solutions Tornado, de nieuwe budget Gelid die al voor zo’n 22 euroknaken op jouw processor kan belanden. Geen RGB, geen poespas, maar gewoon een ouderwetste luchtkoeler.

Uitpakken, bouw en features


Doosje, heatsinkje, fannetje.



De fan is, redelijk standaard. De genoemde hydro dynamic bearing met 50000 uur levensduur zegt eigenlijk niet zo veel als we zouden hopen, maar het zij zo. Fysiek is het een aardig, maar niet uitzonderlijk geval met PWM aansturing en een redelijk fors maximum RPM Van 1600.


De heatsink zelf is ook weinig indrukwekkend, al kon dat ook niet anders. Een bescheiden stuk aluminium met niet eens een onaardige afwerking bovenop, maar het is herkenbaar betaalbaar spul.






Groot is het koelblok niet, maar we zien wel vier heatpipes, waar menig betaalbare optie er drie of minder (of geen) heeft. Daarbij zijn ze ook nog met nikkel afgewerkt, iets wat we normaliter pas bij luxere modellen zien. Not bad dus.


Specificaties


De specs van Gelid:



Veel vanzelfsprekend. Wat kleine opmerkingen:
– Dat Socket 2011 mounting niet inbegrepen is snap ik wel, ondanks de 160W TDP vermelding
Dat AM4 mounting niet inbegrepen is snap ik niet. AMD doet serieus mee tegenwoordig en dat aan optionele brackets overlaten is onzin.
– De minimale fan RPM van 750 valt op, dat is wat aan de hoge kant.

Montage


Kleinere koelers installeer je veelal makkelijker, en de Tornado houdt die regel in stand. Wel moeten we even de geschikte clips op het koelblok schroeven (AMD of Intel, wij hebben hier Intel). Overigens zien we zelfs clips voor een extra fan, tot zover dat een zinvolle extra investering is.




De plastic backplate staat standaard klaar voor Intel socket S115X mounts zoals de onze. Fijn is de toevoeging van een socket-indicator zodat je makkelijk en zonder handleiding de backplate kan aanpassen naar andere sockets.




Backplate erachter, pasta op de processor, en vier schroefjes verder zit de Tornado vast. Veel eenvoudiger komt het niet volgens mij.




Compact beestje, dus geen overlap van het werkgeheugen of expansieslot op ons standaard-layout Asus Maximus X Hero bord.



Uiteraard de fan niet vergeten aan te sluiten.


Testmethode


We blijven vanaf heden volledig trouw aan onze nieuwe Intel Core i7-8700K setup in combinatie met de ASUS ROG Z370 Maximus X Hero en onze trouwe Seasonic Focus Plus Gold Platinum Plus Titanium Ultra nogwat, ik kan de namen niet bijhouden soms. Het liefst wil je zo veel mogelijk op één platform blijven, maar nu 6 cores het nieuwe mainstream is, met een hoger gebruik tot gevolg, is die stap ons inziens toch echt praktisch relevanter dan vast te houden aan de Intel Core i7-7700K. We zijn nu zo ver dat we een goede, rotsvaste setting hebben voor de temperaturen en geluidsproductie, we hebben lang zitten knutselen wat voltages betreft, afstelling van kleine details in de bios en het opzetten van een geheel vaste opstelling die zowel wat luxere koelers als instappers kan vergelijken, en het is nu vooral een kwestie van koelers (her)testen om de lijst weer zo lang te krijgen als voorheen. De meer nauwkeurige resultaten zijn het m.i. echter waard.

Alle instellingen staan vast zoals voorheen, minimaal 20 minuten burn-in op welk moment we normaliter al steady-state hebben bereikt voor deze processors, en vervolgens meten we het gemiddelde over een periode van 15 minuten. Dit op een open testbench, zonder verdere koeling aanwezig, en genormaliseerd naar de kamertemperatuur; dit kan je binnen een paar graden afwijking zonder problemen normaliseren. Enkele uren tot een dag later en de nodige burn-in verder, herhalen we de test voor een grotere betrouwbaarheid.

Nadat beide tests tweemaal zijn uitgevoerd wordt elke koeler opnieuw gemonteerd om eventuele fouten van onze kant bij monteren uit te sluiten. Afwijkingen die we daar tot dusver zien zitten meestal (mits we onze taak goed doen) in de tienden van graden tot hooguit één graad Celcius. Resultaten binnen 1 C van elkaar kan je dus als meting-technisch gelijkwaardig beschouwen en hanteren wij dan ook als maximaal gewenste afwijking tussen de meetmomenten, anders begint het proces opnieuw totdat we een resultaat hebben dat we betrouwbaar reproduceren. Heel praktisch bekeken kan je jezelf ook afvragen wat een verschil van 3, 5, of soms nog wel meer graden nu echt uit maakt in je build, maar dat neemt niet weg dat we daar termen als ‘beter’ en ‘minder’ met overtuiging kunnen toepassen.

Ter info: een open testbench is in de regel niet beter dan een goede case. Een case met zeer goede airflow laat normaliter een iets betere prestatie zien, een case met matige tot slechte kan de temperaturen iets tot flink laten oplopen. Een open bench test is daarmee dus redelijk accuraat voor menig ’typisch’ degelijk tower systeem, maar blijf altijd nadenken over de gevolgen van jouw andere hardware.

Verder, onthoud ook dat synthetische tests aanmerkelijk zwaarder zijn dan typische game tests, vooral vanwege de consistentie van de belasting; een typische game geeft geen constante 100% load. Goede resultaten in synthetische tests geeft dus bepaalde zekerheden voor praktische applicaties. Hou daarbij wel rekening dat de ene CPU de andere niet is en dat variabelen als case airflow, warme grafische kaarten, of een kacheltje op je bureau in de winter ook invloed kan hebben. Je kan resultaten tussen verschillende reviews dus niet uitwisselen, noch garantie claimen dat jij bepaalde temperaturen die wij halen ook haalt. Dit is primair een vergelijking tussen koeloplossingen, zij het met praktische insteek.


Testresultaten


De resultaten met alle ventilatoren, pompen, en wat moderne koelers dan ook wel niet kunnen bedenken vol open:


Voordat we relativeren, eerst even de -maximale- geluidsproductie:


Niet verkeerd voor met marge de goedkoopste koeler in de grafiek. Op volle toeren niet opvallend stil of luid, en wat temperaturen betreft zit hij vrij dicht op de iets van een tientje duurdere Choten, en op zo’n 5 graden van 120mm all-in-one’s. Niet je-van-het-geweldig, maar hij sluit een stuk netter op de middenmoot aan dan de MA410M of G100M, beide koelers met een heel andere insteek.

We beperken elke koeler tot 40,0 dBA:


Feitelijk hetzelfde beeld. Hij vult het gat tussen de twee modellen die hier echt een gat lieten vallen en het peleton, en gezien de prijsstelling is dat niet verkeerd.

Feitelijk kunnen we de Tornado maar op één prestatieminpuntje betrappen, en dat is de mate waarin we de ventilator kunnen temmen via PWM. In de veronderstelling dat een typische gebruiker deze koeler op de CPU_FAN header zet hebben we dat ook gedaan op onze Asus ROG Maximus X Hero, en zien we op de laagste PWM setting een rotatiesnelheid van nog 850 RPM, 100 meer dan het gespecificeerde minimum. Met die laagste setting meten we 37,5 dBA op 50 centimeter. Dat is op zich best stil, maar in de late uurtjes is het genoeg om te horen dat de pc aan staat.



Conclusie


Een wat kortere review dan gebruikelijk, maar dat is ook niet erg. De Gelid Tornado is een no nonsense product en daar valt gewoon minder over te zeggen. Toch vinden we het best knap dat we voor 22 euro gewoon een prima koelertje in huis kunnen halen, want haal daar btw, shop-marge, distributie-marge en importkosten vanaf en je houdt echt niets over. Voor het lage bedrag zullen we de afwerking zelfs goed noemen, want details zoals nickel-plating op de koperen heatpipes zien we soms niet eens bij dubbel zo dure modellen, en je haalt je vingers er niet aan open.

Aan de positieve kant zien we een solide koelprestatie en een super eenvoudige installatie (uiteraard wat geholpen door de beperkte afmetingen), dat alleen al zal de Tornado populair maken bij pc bouwers. Hij houdt een 8700K zelfs op zijn gemakje bij, waarbij we ook nog wat overclockruimte zien. Niet extreem, maar dat we ‘iets’ aan oc headroom zien is al een fijne verrassing. Kudos voor de vier-heatpipe setup van Gelid op dit prijspunt dus.

Aan de negatieve kant? Waar je in onze optiek wel even stil bij moet staan is de minimale geluidsproductie, want de gespecificeerde 750 RPM is al wat hoger dan gebruikelijk en op ons moederbord lag het minimum nog zo’n 100 RPM hoger. Daarmee bleef de geluidsproductie alleszins bescheiden, maar onze definitie van onhoorbaar werd daarmee niet behaald. Ook merken we op dat je voor visuele flair niet bij de Tornado moet zijn, want het geheel oogt allemaal wat eenvoudig, uiteraard met alle begrip voor het feit dat er geen budget over is voor ‘fancy’ gebeuren. En als laatste balen we van het feit dat je voor AM4 builds een mounting bracket los moet kopen; erg jammer. Correctie: AM4 bracket zit er inmiddels gewoon bij.

Zoek je een koeler die je echt helemaal niet kan horen zouden we dus nog wat dieper in de buidel tasten, dan denken we aan bijvoorbeeld de Kotetsu II (nog getest net voor de 8700K overstap) of Choten die met een 300 RPM lower fan limit nog stiller zijn, maar dan mag je al snel een tientje of meer aftikken. Als je een minimaal beetje geluid kan accepteren echter koop je met de Tornado voor een habbekrats een koeler elke consumenten processor tot en met een i7-8700K heel eenvoudig kan koelen, en dat is een onverwacht knappe prestatie.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.