Ook maar even de koelers in actie tonen, ze doen tenslotte mee aan de test, dus mogen ze ook even op de foto:

600,519

De NZXT Kraken X60

600,516

De Raijintek Themis Evo

600,627

De Gelid Siberian

Vaak begin je aan een review met een sterk vermoeden hoe de resultaten zullen uitpakken. Mijn vermoeden bij koelpastas is altijd geweest dat de verschillen minimaal zijn, vandaar ook dat fabrikanten in veel gevallen grafieken gebruiken die aardig vertekenen om de minimale verschillen marketing-technisch interessant te maken (door bijvoorbeeld een verschil van 1 graad weer te geven als een gat van 1 centimeter).

Om te beginnen de resultaten van de Kraken. Gezien de temperaturen al zeer laag liggen lag het voor de hand dat de verschillen niet zo groot zouden zijn. De idle temperaturen zijn niet zo spannend, en ook de load temperaturen ontlopen elkaar amper, enkel de CM pasta lijkt niet mee te kunnen met de prestaties van de Kraken.

481,328

Bij de Themis Evo scheelt het wederom weinig, maar doet de Gelid pasta het toch goed.

479,308

Bij de Siberian neemt het verschil iets toe, en zie je dat het verschil tussen de best en slechtst presterende pasta 4 graden is, wat wel een noemenswaardig verschil is. Minimale verschillen tussen alle producten zo lijkt het, maar in grote lijnen komt de Gelid GC-Supreme er toch net even beter uit dan z’n concurrenten. Ik vond het opvallend dat het ook niet zo is dat één specifieke pasta over de hele linie beter of slechter presteert, zo zie je dat de GC-Supreme de SilverStone pasta bij de Kraken en Themis verslaat, maar bij de Siberian (waarbij alle temperaturen al hoger zijn) ze exact gelijk blijven.

479,329

In grote lijnen presteert de GC-Supreme dus goed, maar de verschjillen zijn dermate klein dat het risico bestaat dat een schone installatie, of een willekeurige andere miniscule factor, voldoende kan zijn om ergens een graad te winnen of verliezen. Too close to call? Of gewoon voldoende bewijs? De beslissing maken valt niet mee. In elk geval is het verschil met de stock pastas voldoende te noemen, en ondanks dat het verschil met de MX-4 gering is is de prijs van de GC-Supreme aanzienlijk lager, en heeft die ook nog het spateltje in z’n pocket.

Om toch een beetje extra zeker te zijn besloot ik na deze testresultaten er nog maar een schepje bovenop te doen, en de pasta van een Noctua NH-U12S op een i7-4770k te vervangen. Deze stock Noctua pasta zit inmiddels enkele (~6) maanden op de processor, dus was ik benieuwd of langduriger gebruik misschien een grotere (negatieve) factor zou zijn in de prestaties. Eerst maar even de koeler helemaal stofvrij maken, de temperaturen meten, en vervolgens een lekker schone pasta-installatie doen!

600,534

600,633

Ditmaal besloten om de pc ca 20 uur te laten draaien met de nieuwe pasta alvorens te meten, de oude pasta zat er tenslotte al maanden. Vervolgens kwam ik tot de volgende resultaten:

480,306

1 graad bij idle, maar toch 2 graden verschil bij load. Nog altijd niet dusdanig groot dat je opeens meer kan gaan overclocken of dat het de levensduur van een processor zal beinvloeden, maar een winstje is het wel. Een echte overtuigende conclusie kan ik er helaas niet uit trekken, daar moet je toch echt veel meer onderzoek naar doen, maar het lijkt in elk geval dat verse koelpasta op z’n tijd toch een klein praktisch voordeel kan geven.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.