Geluidskwaliteit beoordelen blijft een lastig vak, zeker op gebied van bluetooth speakers waar een praktisch oneindig aanbod is van verschillende merken en modellen. Zonder een directe vergelijking met tig verschillende speakers is een vergelijkbare situatie is een correcte beoordeling praktisch niet haalbaar. Uiteraard heb ik de laatste jaren wel een aardig aantal bluetooth speakertjes kunnen beluisteren, dus enige indicatie valt zeker wel binnen het bereik. Vergeet ook niet dat de bron een grote rol speelt, want als ik deze speakers bijvoorbeeld combineer met een bloedmooie SilverStone EB01-E DAC (a 200 eur+) dan hoor je wel degelijk het verschil vergeleken met een Spotify stream of een mp3’tje. Het betreft echter een Bluetooth speaker, dus combineer ik deze met de OnePlus One.


In veel opzichten is de Cube het meest indrukwekkend, het is namelijk het kleinste speakertje, maar het is verbazingwekkend hoe veel geluid er uit komt, en tevens hoe goed het eigenlijk klinkt voor zo’n klein ding. Waar je misschien een wat ‘leeg’ geluid zou verwachten van zo’n klein ding lukte het de Cube om keer op keer (verschillende) mensen positief te verrassen en een dergelijke consequente reactie van anderen zegt toch veel over de praktijk ten opzichte van de verwachtingen. De trillingen waren zelfs goed voelbaar op de toch stevige tafel waar mijn review-subjects altijd op staan. Je moet natuurlijk niet vergeten dat dit een mini speakertje is, dus verwacht er geen knalfeest mee te geven, maar voor deze afmetingen en prijs komt er gewoon leuk geluid uit, voor een beetje achtergrond muziek tijdens het werk is het lekker te doen, en zelfs een beetje muziek maken met de kleine was een meer dan prima ervaring.


De Fold doet het niet onverwacht natuurlijk wat beter, maar gezien de bijna dubbele afmetingen en dubbele prijs zou je wellicht verwachten dat er ook daadwerkelijk twee keer zo goed geluid uit komt. Of dat zo is is sterk afhankelijk van de situatie, want bij een rustig achtergrond muziekje naast mij op mijn bureau (terwijl ik nu zit te typen) is het verschil niet zo groot en klinken ze nog aardig vergelijkbaar, iets wat mij het gevoel geeft dat de gebruikte speakers exact gelijk zijn. Pas bij een hoger volume komt de toevoeging van een tweede speaker pas goed van pas, op welk moment de Fold een meer kamer-vullende ervaring kan geven zonder dat je het gevoel krijgt dat de (toch niet gek grote) speakertjes te hard moeten werken. Wederom geen speaker voor een feest, maar wel een lekker ding waar hij voor gemaakt is: lekker muziekje mee in je tas of rugzak.

Iemand houdt van de trillingen die uit de Fresh ’n Rebel Rockbox Fold komen!

Je moet wel rekening houden met een inherent verschil tussen een speaker die geluid alle kanten op stuurt (Zoals de Cube) en een gerichte speaker zoals de Fold. Bij de laatste doe je er verstandig aan om voor de speaker te zitten waarbij het volume duidelijk hoger is, en de geluidskwaliteit hoorbaar beter, terwijl een ‘alle-kanten-op’ speaker van alle kanten gelijk klinkt maar dat wel ten koste gaat van de kracht in één specifieke richting.


Dat de Chunk het op gebied van geluidskwaliteit makkelijker heeft met zijn grotere speakers mag duidelijk zijn. Met de afmetingen verwacht je een prettig kamer vullend geluid, en dat krijg je ook zeker. Wat weergave van lage-, midden-, of hoge tonen ook zeker geen klagen, de balans lijkt goed in orde en het is zeker genieten van de muziek. Het volume wat er uit komt zal in de meeste situaties geen problemen geven (nou ja, met de buren misschien) inclusief wanneer je besluit je speaker mee te nemen naar de camping (brrr) of naar een picnic op een veldje.

Enkel de Rockbox Fold is geschikt om Peek-a-Boo mee te spelen, de Cube is te klein, de Chunk kan met zijn gewicht een kinderneusje wel bezeren. Deze gif op repeat is trouwens best een realistische weergave van de praktijk, ik denk dat wij wel 200x peek-a-boo hebben gedaan.

Waarom zou je ooit een nog duurdere Bluetooth speaker kopen dan de Chunk vraag je je dan af? Ondanks dat er geen gebrek aan balans of volume is kenmerken echt goede speakers zich door een niveau van detail waar goedkopere speakers simpelweg niet aan kunnen komen. We hebben het over een speaker van 80 euro met een aardige overall featureset, wat geen hoge prijs is voor een krachtige Bluetooth speaker. Dan is het redelijk te verwachten dat de kwaliteit van de gebruikte drivers niet het detail kunnen weergeven wat een luxe hoofdtelefoon (Ik heb o.a. een Sony MDR-1R en Sennheiser PC-360 om te vergelijken) of de bekende luxere speakersets kunnen leveren. Ik heb een tijdje de meer high end Bose SoundLink Mini in huis gehad, en dan is het onvermijdelijk dat je wel degelijk verschillen in detail kan horen. Gezien het feit dat je voor het bedrag van zo’n Bose een Chunk, Fold, Cube en een Big Mac Menu kan halen zet dat geheel weer een beetje in perspectief, en als je dat stukje verfijning graag vergeeft ten gunste van een 100 euro besparing zit je hier goed. De prestaties zijn gezien de prijs voor mij gewoon in orde, en als je voor een leuk bedrag een lekker pittig speakertje wil halen dan gooit de Chunk met zijn lange batterijduur toch hoge ogen.

Omdat mensen grafiekjes leuk vinden heb ik even wat metingen gedaan met de SL-500 geluidsmeter van Voltcraft en het gemiddelde en maximale dB(A) niveau genoteerd tijdens met de speakers op het maximale volume. Omdat bij rustige nummers de rustige momenten aparte resultaten zou geven heb ik de metingen verricht tijdens een aantal lekker drukke nummers. Omdat onze kleine een ongelofelijk hard geluid maakt wanneer je hem kietelt mag hij ook mee in de grafiek. Zelfs de Chunk komt niet bij hem in de buurt, dus je kan je voorstellen hoe luid die knakker is.


Vooral die batterijduur is een mooie feature van de Chunk. Dat ik met een lekker achtergrondmuziekje in de huiskamer de 24 uur niet haalde, wat de specificaties natuurlijk wel beloofden, was een klein beetje jammer maar wel verwacht. De grofweg 20 uur die ik er wel mee klokte was verre van een schande. Producten die hun beloofde batterijduur halen zie ik overigens zelden, en wellicht dat je de 24 uur wel haalt met een nog wat lager volume en gebruik van de bedrade aansluiting in plaats van de Bluetooth verbinding. Maar zelfs met een lekker hoog volume zal je dus wel een nachtje door moeten kunnen trekken.


Vergelijkbare batterijduur resultaten zag ik bij de Cube en de Fold, die ook hun specificaties niet haalde, maar toch praktisch leuke tijden wisten neer te zetten: 4 en 10 uur respectievelijk op een prettig achtergrond volume tijdens het werken in combinatie met de Bluetooth verbinding. Op een echt hoog volume halveerde de batterijduur van de Cube overigens en begon hij na een kleine 2 uur te piepen dat hij wel wat prik kon gebruiken, maar als je op zoek bent naar een speaker die je regelmatig lekker hard zet om zo te genieten is investeren in een groter (grotere speakers) alternatief toch wel een goed idee. De oplaadtijden komen wel vrij strak overeen met de claims van Fresh ’n Rebel.

Zoals genoemd hebben deze speakers allemaal wel wat leuke features: De Cube is vooral lekker klein, de Fold klapt in wat hem beschermt in een tas en hem duidelijk uniek maakt, en de Chunk kan je telefoon in geval van nood opladen. Dat ze allemaal voor telefonie gebruikt kunnen worden is prettig, maar veel verder gaat de featureset niet. We zien tegenwoordig natuurlijk ook wel een verschuiving naar speakers die onderling samenwerken, multi-room audio, en andere moderne snufjes. Deze drie modellen blijven simpelweg individuele Bluetooth speakers, dus niet geschikt om op één of andere manier samen te werken. Een echt gebrek is het niet, maar het blijft iets om rekening mee te houden. Ik hou zelf de hoop dat er op termijn Cubes komen die wel onderling kunnen communiceren, want als stereo setje naast een computer of bij een tablet zouden ze zeker niet misstaan met hun combinatie van uitstraling en geluidskwaliteit.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.