Fractal Design zet met de Kelvin S36 een top AIO neer. Wat bouwkwaliteit, uitstraling, installatiegemak, koelprestaties en geluidsprestaties laat het plaatje eigenlijk weinig te wensen over. Zoals bij andere AIO’s is het grootste probleem dat ze vanuit een puur prijs-prestatieoptiek wat lastig te verantwoorden zijn. De betere luchtkoelers zoals de Noctua D15 kost een stuk minder, koelt amper minder, en is ook nog eens verdomd stil. We moeten de voordelen van AIO’s echter ook niet vergeten, want je verplaatst de warmte op een andere wijze wat voordeel kan geven, je bent in staat van je luxe werkgeheugen te genieten, en ook je eerste PCI-E slot ben je niet kwijt.

Daarbij moeten we vooral ook het kritische esthetische element niet vergeten, want als je waterkoeling overweegt doe je dat om (stevig) te overklokken en om een bepaald plaatje neer te zetten met je build, en als die twee elementen een prioriteit zijn dan is de S36 een passend product. Fractal heeft duidelijk een eigen richting gekozen, want waar Corsair lijkt te gaan voor ‘mag het een onsje opvallender zijn’, en NZXT kiest voor RGB verlichting, kiezen de dames en heren voor Fractal voor een ingetogen, maar niet minder indrukwekkend ontwerp. De glad zwarte pompconstructie ziet er keurig uit, zo ook de 1/4″fittingen, en de radiator die al indruk maakte met zijn flinke afmetingen laat ook in de visuele details weinig te wensen over. Bijkomend voordeel van een LED-loos ontwerp is dat de Kelvin relatief eenvoudig te matchen is met tal van behuizingen, al moet je wel rekening houden met (visueel ook prettige) zwart-witte ventilatoren.

‘Eenvoudig te matchen’ gaat echter minder op voor de afmetingen van de Kelvin S36, een 360mm radiator is nu eenmaal iets wat enkel in de grotere (veelal duurdere) behuizingen te plaatsen is. Maar om dat nou te wegen bij een product welke ook als 240mm of 120mm uitvoering beschikbaar is is natuurlijk onzin, je moet er echter wel even rekening mee houden voordat je hem koopt. De keerzijde daarvan is echter dat wanneer je er wel ruimte voor hebt een 360mm radiator nu eenmaal indrukwekkender is dan een kleiner model. Daarbij is de Kelvin S36 ook vergeleken met de concurrentie een keurig presterende AIO, al moeten we wel stellen dat het vergeleken met andere topmodellen een beetje geven en nemen is. De grofweg gelijk geprijsde Kraken X61 presteert praktisch gelijk, geeft je RGB LEDs en via software controle over je ventilatoren, en de Kelvin S36 geeft je in plaats daarvan de mogelijkheid om je AIO set uit te breiden met extra onderdelen, een paar centimetertjes meer, en een extra ventilator. Wel moet ik opmerken dat Fractal in tegenstelling tot sommige concurrenten geen extra lange garantie geeft op hun AIO’s (boven de wettelijke 2 jaar), wat in deze klasse wel als minpunt moet gelden. Het maakt het in het topsegment desondanks onmogelijk één winnaar uit te roepen en persoonlijke merk- of stijlvoorkeur zal de doorslag geven. Een slechte koop heb ik zelf echter nog niet getest dus vooralsnog lijkt het risico niet gek groot.

Zo komen we weer terug bij de eerste zin van de conclusie, en moet ik wederom stellen dat het lastig is om een opmerking te plaatsen bij het plaatje wat Fractal Design met de Kelvin S36 neer zet welke niet AIO-eigen is. Het maakt de Kelvin S36 voor mensen op zoek naar een leuke kant en klare waterkoeler een prima koop, en vooral zij die op zoek zijn naar een 360mm model zullen blij zijn te leren dat de Kelvin S36 niet alleen de goedkoopste 360mm AIO momenteel op de markt is, maar tevens ook één van de weinige die daadwerkelijk verkrijgbaar is.


Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.