Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.



De koelprestaties van de Kelvin S36 zijn ‘natuurlijk’ uitstekend. Gezien de prijs, de afmetingen van de radiator, en het feit dat de S36 uit te breiden is hadden we niet alleen niet anders verwacht, maar had het ook niet anders gemogen om tot een positieve conclusie te komen voor deze koeler. De prestaties liggen, althans bij een beetje zwaardere belasting, op hetzelfde punt als de ongeslagen kampioen in mijn vergelijking tot dusver: De NZXT Kraken X61. Daarbij moet ik opmerken dat de resterende onderlinge verschillen eigenlijk gewoon niets zeggen, kleine verschillen tussen samples of andere factoren kunnen eenvoudig een graad of twee schelen, en het verval tussen de stock en OC meting is nog niet eerder zo laag geweest als bij deze Kelvin S36. Laten we het makkelijk maken: de Kelvin S36 behoort tot de top.

Geluidsprestaties zijn ook zeker niet minder indrukwekkend als het op AIO’s aan komt, en redelijk in lijn met o.a. de Kraken. De pomp maakt weinig geluid wat in een gesloten behuizing praktisch niet te horen is, en het geluid wat je op korte afstand waar kan nemen is een relatief rustig gezoem. Geen geratel of duidelijk getik zoals we vroeger vaker hoorden, of in sommige budget modellen nog eens voorkomt. De ventilatoren zijn uitstekend verstelbaar tussen onhoorbaar en ‘aanwezig maar niet onprettig’ op volle toeren. Hoewel de pomp optioneel op 9V te zetten is zie ik er persoonlijk weinig reden voor. In de uitvoering, koelprestaties en geluidsprestaties is het gewoon een uitstekende AIO.

We moeten het geheel natuurlijk wel een beetje relativeren, want het is belangrijk te onthouden is de prestatieverschillen tussen luxe AIO’s en bovengemiddelde luchtkoelers niet overdreven groot zijn, en dat betere luchtkoelers nog een standje stiller zijn terwijl ze veelal maar de helft kosten. 150 euro voor een processorkoeler (of 120 euro, of 100…) is zelden strikt noodzakelijk, maar koop je vanwege de uitstraling, voor dat laatste stukje extra prestaties bij serieus overklokken, omdat je geen ruimte hebt voor een giga luchtkoeler in je compacte behuizing (alhoewel, een 360mm rad in een compacte case zien we niet veel), of omdat je met een AIO koeler je nimmer zorgen hoeft te maken over hogere geheugentypes of PCI-E overhang. Die wetenschap gaat natuurlijk voor waterkoeling op in zijn algemeenheid, en is zeker geen kritiek op de Fractal Design Kelvin S36 zelf.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.