De prijs is een leuk onderdeel van deze behuizing. Je zou namelijk denken dat ‘innovatief’ een meerprijs mee zou brengen. Echter vergeleken met de Fractal Design Define R5 is de Define S juist veel goedkoper: normaliter zo’n 20 euro, maar het prijsverschil bij de goedkoopste shops is maar liefst 30 euro! En dat voor behuizingen waar je echt wel even van dichtbij moet gaan kijken over welk exact model we het hebben.
Het leuke aan deze innovatieve indeling is juist dat het een kostenbesparing is. Of dat heel opvallend is of dat je hier als reviewer simpelweg beter oog voor krijgt durf ik niet te zeggen, maar iedereen kan beredeneren dat een leeg interieur toch goedkoper zal zijn dan een collectie staal en kunststof om andere onderdelen in te hangen. Wel moet ik stellen dat de ‘cost-down’ niet ophoudt bij het verwijderen van HDD bays. De verpakking is goedkoper, geluidsdemping aan de voorzijde is wegbezuinigd, de modu-vents aan de bovenzijde zijn niet bijster indrukwekkend, en hoewel het spuitwerk een keurige uitstraling heeft viel tijdens het bouwen op dat je met het vastschroeven toch vrij eenvoudig door de verflaag heen gaat (bijvoorbeeld bij de schroefgaten van de waterkoeling). Geheel als verrassing komt het niet, want die 20 a 30 euro verschil met de R5 moet je toch ergens aan kunnen zien.
Ook hier moet ik realistisch blijven, want het is niet zo dat Fractal echt een fout maakt. Vergeleken met de duurdere broer zie je wat puntjes, maar de bouwkwaliteit en afwerking zijn keurig in orde als je binnen zijn eigen prijsklasse vergelijkt. De besparingen hier en daar zijn dan wel zichtbaar vanuit een review perspectief, maar vanuit een gebruikers perspectief, oftewel bouwen en genieten, merk je er praktisch niets van. Als gevolg kan je dan stellen dat Fractal weliswaar hier en daar wat heeft bezuinigd, maar dat ze dat wel vooral slim hebben gedaan.