Hoewel ik vooraf van een horloge-gigant wel had verwacht dat het een mooi klokje zou worden, was ik wel benieuwd naar de ‘smart’ kant van het verhaal. Gelukkig blijkt Fossil die onderdelen uitstekend te hebben uitgezocht (ingekocht?), want een vlotte processor, voldoende geheugen, en gebruik van Android Wear in zijn pure natuur (stock) variant zorgen voor een soepele ervaring en een ruime functionaliteit. Hoewel de Fossil Q app een leuke extra is vind ik het een compliment waard dat ze niet de boel op slot hebben gezet met enkel een eigen app terwijl ze, iets wat we vaker zien wanneer bedrijven een andere weg in slaan dan ze gebruikelijk doen, daar wellicht de development kracht niet voor in huis hebben. Het resultaat is dat ik in de praktijk de laatste weken positief verrast bleef van het functioneren. Hoewel de resolutie geen records zal vestigen is de pixeldichtheid keurig in orde en de scherpte van zowel de watchfaces als de notificaties meer dan prima te noemen.


Feitelijk heb je de app bijna niet nodig, maar met Android Wear kan je wel extreem veel functionaliteit toevoegen. Fossil Q App is een leuke, geheel optionele toevoeging.


Standaard assortiment watchfaces varieert van bescheiden naar ‘gegarandeerd enge oogziektes binnen 30 seconden’. Met praktisch oneindig extra watchfaces te downloaden is er keuze genoeg.


Watchfaces instellen


één van mijn voorkeuren, een heel basic look


Na korte tijd gaat hij over in de always-on modus; de vloeiende secondewijzer verdwijnt, en de helderheid dimt.


Elke watchface heeft een eigen always-on uitstraling

Besturing met het touchscreen is ook een prettige aangelegenheid. Zelfs als niet fanatieke smartwatchgebruiker was van gewenning weinig sprake, en voor ik het wist was ik met het horloge op mijn gemak. De toevoeging van wrist-gestures in de meest recente versie van Android Wear is wel even wennen, of wellicht wennen aan het feit dat mensen je toch vooral vreemd aan zitten te kijken wanneer je ogenschijnlijk willekeurig met je arm zit te zwaaien. Werken doen ze, en de armbewegingen worden goed geregistreerd en voor wanneer je handen gebonden zijn (bijvoorbeeld in de auto, je kan tenslotte je navigatie volgen op je smartwatch) zijn ze een leuke toevoeging. In de Appie, tja, sta niet gek te kijken als mensen even om je heen lopen als je staat te zwaaien terwijl ze als je touch navigatie gebruikt eerder even komen spieken wat voor een mooi klokje het is.

Twee elementen in de praktijkervaring waren echter wel ‘even wennen’. Vooral het ontbrekende randje onderin, ook wel de ‘flat tyre’ genoemd, is een domper. Hoewel ik vooraf vreesde dat ik mij er blind op zou staren went het gelukkig snel genoeg, maar het is wel het meest zichtbare nadelige element aan het hele horloge. De oplossing voor mijzelf was simpelweg watchfaces te gebruiken die het zwarte element weg doen vallen, bijvoorbeeld een analoge weergave met zwarte achtergrond, een digitale weergave, of bijvoorbeeld een lichte watchface met veel zwarte elementen doen het erg goed. Positief is dat er praktisch eindeloos watchfaces zijn voor Android Wear die je (al dan niet betaald) kan downloaden en direct werken, en het schakelen is overigens ook kinderspel. Maar voor mij valt een groot deel van de uitstralingen toch af vanwege dat randje onderin, vooral de meer opvallende alternatieven. Smaak speelt natuurlijk ook een rol, en persoonlijk lijkt mij een meer klassieke analoge feel beter bij een Fossil passen dan grote nummers, maar ieder z’n ding. Wat ook weer erg leuk is voor liefhebbers van de analoge look is dat de meeste uitstralingen eenvoudig naar eigen hand te zetten zijn, bijvoorbeeld door getallen te tonen of juist weg te halen, om wel of niet (al dan niet meerdere) kleine elementen toe te voegen zoals de datum, maand, of juist batterijduur of het weer. Wat dat betreft is er, randje of niet, genoeg te kiezen.

Sommige watchfaces komen beter tot hun recht:


Anderen met kleur of juist dominant wit valt het balkje duidelijk meer op:


Hoewel Fossil al aangaf dat je er normaliter ‘all day’ mee moet kunnen werken, vereist het routine om het horloge inderdaad consequent en praktisch dagelijks op te laden, wat mij tot de tweede praktische opmerking brengt. Twee werkdagen, en dat met een flink aantal notificaties en uiteraard gebruik van de always-on feature (want wie wil nu een geheel zwart ding zien?), is net aan te doen op een volle lading, of één dag van vroeg tot diep in de nacht. So far so good? Want dat is meer dan beloofd, en dat gaat ok zich prima en menig telefoon haalt ook niet meer. Echter de keuze om enkel draadloos te kunnen laden maakt dat het opladen geduld vereist: 3,5 tot 4 uur om van nul naar 100% te gaan is pittig. Gezien je 50% batterij wel wilt hebben om een werkdag door te komen zal je veelal niet genoeg tijd hebben hem op te laden als je bij het opstaan realiseert dat je hem vergeten bent te laden, en dat vind ik wel een negatieve kanttekening waard. Een, al dan niet optionele, bedrade snellader had zeker gemogen.



Dat terzijde is het, zoals gezegd, een veelzijdige smartwatch in de praktijk. Het aantal keren dat de telefoon uit de broekzak komt is drastisch verminderd omdat hij als notificatiecentrum, bijvoorbeeld voor je whatsapp berichten, email, twitter, agenda en notities uitstekend voldoet. Als fitness tracker is de stappenteller aanwezig, maar dat zie ik meer als gimmick want een echt fitness horloge is hij natuurlijk wat vorm en formaat betreft al niet. Wat kan je er verder nog mee? Over Android Wear zelf zou je al een mega review kunnen schrijven en het beste lijkt mij dan in alle rust een keer door te lezen wat mogelijk is, want dat is heel, heel erg veel.

Nog enkele foto’s in het donker, wat het scherm iets beter tot zijn recht laat komen; foto’s van een backlit scherm ogen met onze camera namelijk nogal wat onterecht flets, terwijl het gewoon een net scherm is:





Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.