Samenvatting


De Fossil Q Explorist is precies wat je van een smartwatch van een horlogemaker verwacht: uitstekende materialen, een prachtig design en snelle hardware. Fossil heeft met de Q Explorist uiterlijk hoog in het vaandel staan, en geeft dan ook een premium indruk. Tevens is de prijs redelijk scherp. Het gebruikte OS biedt genoeg functionaliteiten en het bedienen is kinderspel. Het opladen van de smartwatch duurt echter erg lang, iets wat in de tijd van snelladen niet meer kan. Al met al is de Q Explorist een vlotte, stijlvolle Wear OS horloge tegen een redelijk scherpe prijs, die als eindscore dan ook een dikke 8,5/10 krijgt.

Scroll verder voor de uitgebreide review.


Fossil Q Explorist review


Fossil is geen onbekend merk als we het hebben over kleding en accessoires. De horloges van Fossil zijn al jaren zeer populair: de ‘modern vintage’-look is iets wat veel hedendaagse mannen en vrouwen willen. Zo heb ik ook al een aantal “klassieke” Fossil-horloges over de jaren weten te verzamelen.

Naast normale horloges maakt Fossil sinds enkele jaren ook touchscreen smartwatches en hybrid smartwatches onder het label Fossil Q. De Fossil Q Explorist behoort tot de touchscreen smartwatches, waarbij we ondertussen al toe zijn aan de derde generatie.

De keuze is hier gevallen op de zilveren uitvoering met cognac lederen bandje. Tevens is de Explorist leverbaar in Smoke Stainless Steel, Gold-Tone Stainless Steel, normaal Stainless Steel (alle drie met een stalen horlogebandje), Rosé Goud met een Navy-blauw bandje en een “blauwe” variant hetzelfde bandje als ons testexemplaar.

De adviesprijs voor een exemplaar met lederen band is 279 euro, waar de versie met stalen band voor 299 euro over de toonbank gaat.

Specificaties


Bekijken we de specificaties, dan zien we dat Fossil ook hier gewoon nette hardware voorziet.


Hoewel Fossil het niet expliciet vermeldt bij de specificaties, is het horloge voorzien van een Qualcomm Snapdragon Wear 2100 processor en 512 MB aan RAM, specificaties waarmee je prima voor de dag kunt komen. Daarnaast is er 4GB aan opslaggeheugen aanwezig, waar indien gewenst nog apps en muziek op opgeslagen kunnen worden. Het besturingssysteem is Wear OS, oftewel het meest recente besturingssysteem voor smartwatches van Google. Voorheen heette dit bestuuringssysteem Android Wear 2.0, maar Google wilt het besturingssysteem loskoppelen van Android aangezien het ook gebruikt kan worden in combinatie met iPhone’s.

Het scherm heeft een grootte van 1.4 inch en is voorzien van AMOLED-technologie. De resolutie bedraagt 454×454, wat resulteert in een pixeldichtheid van 324ppi.

Niet te vergeten is natuurlijk de IP67-certificering voor waterbestendigheid, oftewel volledig stofdicht en bestand tegen een incidentele onderdompeling (30 minuten op 1 meter).

Features als een hartslagmeter ontbreken daarentegen: sportieve of avontuurlijke mensen kunnen deze smartwatch dan ook beter links laten liggen. Dat doet niks af aan het horloge, maar het is puur een keuze van hoe Fossil dit horloge in de markt zet. Had je graag hartslagmeter in een Fossil horloge, dan is de Fossil Q Control het bekijken waard.

In de doos


De verpakking geeft een prima eerste indruk door de elegante en stevige vormgeving van het doosje. Verwijderen we het plastic en maken we het doosje open, zien we het horloge liggen. Persoonlijk had ik gehoopt dat, net zoals bij de klassieke horloges van het merk, het scherm naar voren gericht stond. Onder het bakje met het horloge verschuilt zich een beknopte handleiding, papieren voor de garantie en een kartonnen doosje met de draadloze lader.










Als we het horloge zelf bekijken, krijgen we direct de indruk dat we niet met zomaar een smartwatch te maken hebben. De kwaliteit van het product laat direct zien dat dit horloge van een horlogemaker komt. De gebruikte materialen, de afwerking van zowel het bandje als het klokje: dit is een mooi horloge. Zelfs de onderkant van glas is mooi afgewerkt, waar sensoren als een hartslagmeter schitteren door afwezigheid. Aan de linkerkant zien we een speaker zitten, terwijl we aan de rechterkant drie knoppen en een microfoon waarnemen. Met een dikte van 12,5 millimeter is het horloge zeker niet dik te noemen. Het uiterlijk heeft Fossil dus prima voor elkaar.












Bekijken we het bandje, dan zien we een chique bandje dat in het begin ietwat stug is. Na een paar keer dragen wordt het bandje echter wat soepeler, wat normaal is bij een horloge met een echt-lederen bandje. Het bandje is voorzien van voldoende gaatjes, waardoor het horloge goed verstelbaar is. Mocht het toch niet passen of had je graag een ander bandje gehad, dan is dat geen probleem: het bandje kan vervangen worden door vrijwel elk ander bandje met een standaard maat van 22 millimeter breed.






In de praktijk


Naast natuurlijk een mooi horloge, koop je een smartwatch niet alleen voor de looks. Nee, een smartwatch koop je tevens voor de “smart”-functionaliteiten. De eerder besproken hardware zorgt er in ieder geval voor dat de interactie snel en soepel verloopt. Het besturingssysteem is volledig standaard, wat mijn persoonlijke voorkeur heeft. Fossil heeft de horloge enkel voorzien van een “Fossil Q”-applicatie, waarmee je zelf watch faces kan customizen. Hierover later meer.


Via de Wear OS-applicatie op je smartphone kan je verschillende standaard watch-faces kiezen, variërend van bescheiden tot, euh, extravagant.

De besturing van de smartwatch is in het begin even wennen, maar door de eenvoudige tutorials is het werken met de smartwatch eigenlijk kinderspel. Door het toevoegen van gestures kan je eenvoudig omhoog en omlaag scrollen. De middelste knop aan de zijkant (de knop waarmee je bij een klassiek horloge de tijd en datum kan verstellen) dient als menu-knop, waarmee je tevens het scherm handmatig wakker kan maken. Tevens kan aan die knop gedraaid worden, om ook zo te scrollen door de menu’s. De knoppen boven en onder dienen als shortcuts. Standaard staan deze ingesteld op “Fossil Q” (boven) en de Play Store (beneden), maar deze zijn handmatig aan te passen naar elke gewenste applicatie.

In tegenstelling tot de voorgaande Fossil-smartwatches, heeft de Q Explorist geen zogenaamde ‘flat tyre’ meer (een afgevlakt, ontbrekend randje aan de onderkant van het scherm). Het scherm gebruikt de volledige oppervlakte van het klokje. De ingebouwde luidspreker en microfoon zijn bedoeld om het horloge te gebruiken als handsfree telefoon, wat prima lukt zolang er niet al te veel achtergrond- en/of windgeluiden zijn.

Aangezien het horloge Wear OS gebruikt, zijn via de Play Store vrijwel oneindig veel watch faces te verkrijgen. Schakelen tussen verschillende watch faces is kinderspel. Positief ervaar ik echter de standaard watch faces van Fossil: deze zien er goed uit en zijn prima customizable. Kleur van de wijzerplaat, stijl van de achtergrond, kleur van de wijzers, weergave van de datum, het is allemaal in te stellen, weergave van de batterij, stappenteller, agenda, het is allemaal in te stellen! Heb je een mooie watch face gemaakt, dan kan je deze opslaan of indien gewenst zelfs delen via de “Fossil Q”-applicatie. Deze genereert dan een unieke code die je optioneel kan delen via Facebook.

Iedere watch face heeft ook zijn eigen ‘always-on’ weergave, een functie die ik echt aanraad (niemand wil immers een zwart scherm zien). Het scherm heeft een ingebouwde lichtsensor en reageert snel en adequaat op veranderingen: ideaal! Het scherm betreft een AMOLED exemplaar met nette resoluties, wat resulteert in een scherpe en heldere weergave. Tevens zorgt dit er voor dat de ongebruikte, zwarte pixels in de ‘always-on’ weergave uitgeschakeld worden, zodat het stroomgebruik binnen de perken blijft.


















Last but not least: de batterijduur. Fossil geeft zelf een batterijduur van 24-uur, iets wat vrij realistisch blijkt. Na een vrij lange dag van dik 16 uur met een flink aantal notificaties, continue verbonden via Bluetooth/WiFi en de always-on functie blijkt aan het einde nog altijd 30% batterij over te zijn. Voldoende dus om de dag goed mee door te komen. Zolang er Bluetooth-verbinding is, zal WiFi niet gebruikt worden om zo de batterij te sparen. Indien nodig zal het horloge zelfstandig verbinding maken met een opgeslagen WiFi-netwerk. Dit gebeurt wanneer je apps wilt downloaden of updaten, maar ook wanneer je via Bluetooth de connectie met je telefoon verliest. Via WiFi wordt zo nog altijd verbinding gemaakt met je telefoon (indien mogelijk). Bij de batterij komen we echter ook bij een negatief punt van de Q Explorist: het opladen. Hoewel de accu met 370 mAh niet overdreven groot is, duurt het opladen via de magnetische oplader (0.5A) gewoon te lang. Om van 30% naar 100% te gaan ben je zo twee en een half uur verder. Volledig leeg duurt het zelfs dik drie en een half uur. Zeker met de snellaadtechnologie die vandaag de dag beschikbaar is valt dat tegen.

Conclusie


De Fossil Q Explorist heeft me positief verrast. Niet enkel is het een prachtig horloge van goede kwaliteit zoals ik had verwacht, maar ook de “smart”-functionaliteiten zijn prima voor elkaar. Door gebruik te maken van een bestaand OS met alle benodigde basis-features, kon Fossil zich als horlogemaker meer richten op het creëren van een mooi horloge. Het scherm is helder, de bediening is kinderspel en de achterliggende hardware is snel. Hoewel het misschien geen onmisbaar stukje hardware is, is de Q Explorist wel ontzettend handig. De telefoon komt minder uit mijn broekzak en toch ben je gauw up-to-date. Veel mensen hebben initieel ook niet in de gaten dat je een smartwatch om je pols hebt totdat je op het scherm begint te tikken, wat resulteert in leuke reacties.

Het voornaamste en eigenlijk ook enige puntje van kritiek is het opladen: dit duurt gewoon lang. De batterijduur is met ongeveer 24 uur genoeg om een intensieve dag door te komen, en met snelladen zou even bijladen ook geen probleem zijn. Echter is 2.5 tot 3.5u opladen om een volledige dag mee door te komen eigenlijk onacceptabel, en indien je niet de hele nacht lang je horloge aan de lader wilt laten hangen moet je dus plannen wanneer je het horloge draagt en wanneer niet. En dat is naar mijn mening een gemiste kans.

Goedkoop is de Fossil Q Explorist niet, als je ziet dat de klassieke horloges voor minder over de toonbank gaan. Vergelijk je de Q Explorist echter met andere smartwatches zoals de Gear S3 van Samsung en de Watch 2 Classic van Huawei, dan is de Fossil Q Explorist juist weer redelijk scherp geprijsd.

De Fossil Q Explorist is al met al een vlotte, stijlvolle Wear OS horloge tegen een redelijk scherpe prijs.



Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.