Samenvatting


Eén van de weinige echt flexibele armen voor zeer grote schermen. Kwalitatief uitstekend met veel dik staal (de verpakking is al een aanslag op je rug), uitstekende flexibiliteit, en een vanzelfsprekende installatie waar je wel even de tijd voor moet nemen. Het resultaat is netjes en solide en laat voor ons weinig te wensen over, best knap als je bedenkt dat deze arm onze 43″ monitor ‘even’ op armlengte recht weet te houden. Het product heeft wel wat industriële tintjes (oogt wat grof), maar dat is de keerzijde van de hoeveelheid staal die nodig is voor deze schermen. De prijs van de LX HD is wel fors, maar het gebrek aan alternatieven, de benodigde krachten en de beperkte schaalgrootte voor dit soort producten maakt die ook wel begrijpelijk. Voor meer gangbare schermen (24”, 27”, 34” Ultrawide) raden we aan even naar de LX zonder HD toevoeging modellen te kijken; die zijn aanzienlijk gunstiger geprijsd en kunnen alsnog een stevig gewicht aan.


Ergotron LX HD review

Of voluit: de Ergotron LX HD Sit-Stand Desk Arm


Al enige tijd gebruiken wij hier een LG 43UD79 als test scherm. Heerlijk, want vier sources tegelijk in beeld terwijl we op ons eigen werk scherm wat anders aan het doen zijn. Een 43” beest op zijn eigen, vaste voet op een bureau naast je is echter niet het toppunt van praktisch werken, dus gingen we op zoek naar een stevige arm om hem alle kanten op te kunnen bewegen, en ruimte op tafel te creëren.

Geen eenvoudige zoektocht bleek, want naast het feit dat er slechts een handje vol bedrijven zijn die zich specialiseren in monitor armen hadden we ook nog een vrij specifieke wens: 43” en richting de 13 Kilo flexibel kunnen rondbewegen is geen kinderspel; probeer dat maar eens aan je eigen, uitgestrekte arm te doen.

Uiteindelijk kwamen we bij Ergotron uit, een fabrikant van zo veel ergonomische producten dat ik de tel kwijt raakte, naast monitor armen zien we medische karretjes, sta-bureau oplossingen, en zelfs hele massa-oplaad karretjes voor scholen. Wij kwamen uit bij het LX HD monitor mount, de heavy-duty versie van de LX monitor mount wat een beetje hun gangbaar go-to flexibele arm lijkt te zijn. Uit het handje vol opties was dit de enige die beloofde dat we onze mega monitor ook echt goed vrij zouden kunnen rondbewegen, officieel kan je tot 46” schermen met 13,6kg er op kwijt. Het prijskaartje is er wel naar, want met een prijskaartje tussen de 260 en 290 euro is het een stevige investering en grofweg het dubbele van een vergelijkbare oplossing voor meer gangbare (27”, 34” Ultrawide) schermen.

Specificaties





Uitpakken en opbouw


We combineren het uitpakken even met de opbouw, want anders wordt het een mega foto spam. Er komen namelijk de nodige stappen en schroefjes bij kijken. Eerste ervaring is wel positief, want het is een grote, zware, zeer stevige doos. Omdat ons scherm een 200mm VESA mount had en de LX HD officieel een 100mm VESA spec biedt hebben we om een extra adapter set gevraagd (extra doos op de foto), maar die bleek helemaal niet nodig.


Positief: nette sortering van de tools en schroeven om het overzicht te behouden.




De handleiding is ook keurig, geen klagen daar. Je krijgt er zelfs een briefje bij dat je hem mooi kan laten installeren, met op de achterkant vaker het woordje ‘service’ dan een servicemonteur op een gemiddelde dag zou zeggen, maar helaas bleek die service alleen in the good ol’ US of A beschikbaar. Wij moeten dus zelf aan de bak.


We beginnen met de basis, en daar zien we de trend die door de hele ervaring loopt ingezet worden: alles is stevig, zwaar, en heeft een industriële feel. Klein beetje branding, maar vooral veel dik staal en functionele elementen.




Die voet kan op twee manieren gemonteerd. Je kan hem met een gat in de tafel monteren, of op de rand zoals wij hier zullen doen. Om op de meeste tafels ‘compatible’ te zijn kan je de twee zwarte stalen elementen verstellen; zelfs met onze flinke randen bleek dat geen probleem. Een inbussleutel is wel nodig om hem goed aan te draaien. ‘vast is vast’, maar gezien de krachten wil je dit niet even met je vingers aandraaien.



Het tweede deel zetten we met een gesmeerde kop op die basis. Goed opletten dat er op de zak al staat ‘pas op, zit vet in’, wat wij uiteraard niet deden en tot vieze handen leidde. De hoogte van dit tweede deel is verstelbaar, maar stel je wel éénmalig op een bepaalde hoogte in.





En daar komt de echte krachtpatser om de hoek kijken, het flexibele stuk met de VESA mount bovenop. Ook hier ligt de nadruk duidelijk op kwaliteit, wat dat betreft kunnen we ons niet meer wensen.





Om dat stuk aan je scherm te monteren krijg je verschillende VESA schroeven en stand-offs, waarbij het van jouw scherm afhangt welke je daadwerkelijk nodig hebt. Wij gebruiken hier (ivm aanwezigheid) de extra VESA kit die met vaste balken werkt, maar in de doos zit ook een ietwat eenvoudigere 200mm VESA bracket. Installatie daarvan stelt uiteraard niet veel voor, vastschroeven en klaar.




Vervolgens het laatste armstuk op het scherm, op de constructie aan tafel hangen, en klaar!



Of bijna, want je moet de arm een beetje stellen afhankelijk van het gewicht van jouw monitor. Stel je hem te licht af dan hangt het scherm op tafel, stel je hem te zwaar dan worden bewegingen lastig. Door middel van een schroef aan te draaien kan je hem zeer nauwkeurig afstellen; meerdere rotaties is nodig voor kleine veranderingen in het gewicht. Hoewel je dus wat rondjes moet maken de eerste keer prefereren we de nauwkeurige vrijheid van een scherm dat precies de gewenste krachten vereist om hem te bewegen.


Praktijkervaring


Hoewel 12 a 13 kilo niet als gek veel klinkt voel je het toch wanneer je zo’n 43” scherm oppakt. Je krijgt dan ook wat meer begrip voor de grote krachten die deze arm te verduren krijgt, zeker wanneer je ziet dat je hem in de praktisch echt alle kanten op kan tillen en draaien. Op de foto met het scherm geheel naar rechts zie je ook de consequentie van onze keuze hem nog niet helemaal vast op tafel te draaien, omdat het scherm uiteindelijk op een andere plek moest komen te staan.





Aan de arm ligt het in elk geval niet. Eenmaal naar wens afgesteld zien we een gezonde balans tussen flexibiliteit en stevigheid. Uiteraard is een solide bureau een belangrijk fundament, maar ook daar zie je verschil tussen een goede monitorvoet en een betaalbare, en de ‘wobble’ van een stevige stoot tegen de tafel is ongeveer op niveau van onze betere monitoren. Dat wil niet zeggen “geen”, maar wel “beperkt” genoeg dat we er positief over zijn, zeker gezien de extreme flexibiliteit die we er voor terug kregen.

Wat bewegingsvrijheid geen klagen. Nogmaals de hoogte van het eerste zilverkleurige stuk stel je vast in, maar die draait vervolgens vrij om de zwarte poot heen. Het tweede zilver stuk (met Ergotron erop) roteeert ook om de as, maar kan ook omhoog en omlaag. Vervolgens kan het scherm nog ruim kantelen, en als je hem geheel 90 graden wil roteren kan dat ook nog. Dit laatste kan je echter ook voorkomen met een schroefje. In onze situatie geen meerwaarde in roteren, dus hop, vast.



Praktisch fijn is het kabelmanagement deel in het middenstuk, voor het bovenste stuk kan je tie-wraps binden. Positief is het feit dat er ruimte is voor zowel vier HDMI kabels, een DPI kabel en de stroomkabel (en één of twee erbij kan ook nog), maar het bracht ons wel tot een kanttekening: bestel wat langere kabels gezien je best wat lengte verliest door kabelmanagement in de arm te gebruiken, iets wat overigens voor de meeste monitor armen wel op gaat. Ook zou ik denken dat Ergotron wellicht iets van een plastic clip of twee zou kunnen toevoegen zodat de kabels ook langs de zwarte poot netjes worden afgevoerd. Niets wat een 2 euro aliexpress cable cover niet kan oplossen, maar toch.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het feit dat dit soort ergo oplossingen er zijn om jouw specifieke situatie beter te maken. De meerwaarde is dus voor elke gebruiker anders en het belangrijkste daarbij is dan dat de kwaliteit gewoon klopt, iets wat het geval is. In mijn situatie ging het erom dat het grote 43″ scherm een meter vanaf mijn vaste werkplek niet goed zichtbaar was. Hierdoor rolde ik meer heen en weer, wat afleidde van mijn primaire scherm. Nu kan ik hem omhoog halen, draaien, en iets naar beneden kantelen zodat zelfs de ATX toren niet in de weg staat (goed, die setup gaat ook nog op de schop, maar dat terzijde). Zit ik er een keertje wel recht achter, dan draai je hem in een tel weer terug ‘recht’, zonder kracht en terwijl hij toch netjes stevig hangt. Kan ik niet over klagen.

Uiteraard houdt dat in dat ik de helft niet gebruik. Want je kan hem vrij om zijn as draaien (360 graden) terwijl ik hem niet meer dan een kwart zal roteren. Hij kan ruim een halve meter de lucht in mocht je dat willen (oftewel, dat je achter je bureau kan staan I guess?), 80 graden tilten en 90 graden roteren, maar het mag vanzelfsprekend zijn dat het er vooral om gaat dat hij de flexibiliteit biedt die jij zoekt. Wij zien in elk geval niet wat we nog meer aan flexibiliteit zouden kunnen eisen.


Oh, dat ‘kleine’ schermpje links is ook gewoon een 34″ Ultrawide. Alles wordt relatief snel klein naast zo’n 43″ joekel (rechts).

Conclusie


Enkele dagen later hebben we het gevoel dat de ervaring aardig matchen met de verwachtingen vooraf. Sure, het is een hoop geld en minder verstelbare opties (voor dit formaat) kosten een flink stuk minder, maar de krachten die zo’n groot scherm op een dergelijk flexibele arm uitoefenen zijn erg groot, dat krijg je niet voor elkaar met wat dun staal en wat plastic. Stel je voor dat je even een 43″ TV met gestrekte arm vasthoudt, oof…

Laten we vooral niet vergeten dat wij een uitzonderlijk grote en zware monitor gebruiken, en de alternatieven voor meer gangbare schermformaten aanzienlijk goedkoper zijn. Zo is de LX zonder HD toevoeging die tot 34” en 11.3kg kan dragenslechts half zo duur, het gros van alle schermen past daar prima binnen. Daarbij is er geen alternatief voor dit beest, dus dan kan je lastig klagen over de prijs. Wel noemen we de prijs iets om rekening mee te houden wanneer je denkt ‘even’ een ruim flexibele arm te halen bij je extreem grote monitor, want dan blijken je opties al snel beperkt tot.. wel.. dit model.

Al met al bleek dit een aangename kennismaking met Ergotron, vooral wat kwaliteit en gevoel van degelijkheid betreft. Presentatie van de onderdelen (per schroef gesorteerd) is keurig, installatieprocedure is keurig (al wil je voor zo’n groot scherm wel een extra handje hulp hebben), het feit dat er adapters voor o.a. VESA 200mm al zijn meegeleverd is fijn, de keuzevrijheid om door de tafel te monteren of op de rand (zelfs met zeer dikke randen) is fijn, 46” / 13,6kg draaggewicht is een unicum, en naast het feit dat de flexibiliteit precies dat is wat vooraf wordt beloofd (in dit geval: ruim verstelbaar) zien we ook een nette uitvoering wat betreft bijvoorbeeld het stellen van de weerstand en het uiteindelijk verstellen van het scherm. Kost wat, kost wat tijd, maar dan heb je ook wat.

Kanttekeningen die we zetten zijn het feit dat we graag een volledige kabelmanagement hadden gezien dan deels (langs de centrale balk naar beneden), het feit dat je wel even tijd uittrekt om hem op te bouwen, en misschien dat we de afwerking van de degelijke stalen stukken wellicht wat industrieel vinden al zijn er voor de oplossingen voor meer gangbare schermen bijvoorbeeld ook strak witte armen te koop.

Uiteraard deden we dit voor de flexibiliteit, zodat we verschillende dingen kunnen testen en het scherm altijd onze kant op hebben staan, maar de vrije ruimte op tafel halen we toch nog even aan als een significant praktisch voordeel van een monitor arm. Terug naar de tekentafel van onze andere setups of we onze andere schermen ook niet beter de lucht in kunnen brengen.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.