Epos GSP 600 Review


Of we eens naar een Epos headset wilden kijken. Het merk zei ons niet direct wat, maar de GSP 600 kwam wel heel bekend voor: Epos maakte namelijk de gaming headsets voor Sennheiser, en gaat tegenwoordig zelfstandig door het leven. Nu zegt een naam niet alles, maar het is wel fair te stellen dat wanneer Sennheiser producten onder hun naam voert de kans groot is dat er echt wat voor te zeggen valt.

Maar goed, zelfstandig dus, en zo gaan we ze ook beoordelen. De GSP 600 is een bedrade gaming headset in de hogere klasse, met een prijskaartje van ca 200 euro. Geen RGB, geen gekke fratsen, zelfs niet draadloos. Maar wel ultiem wat geluid betreft stellen ze. Let’s find out!


Design, Bouw, Comfort


Kwaliteit en gewicht gaan niet per sé hand in hand, we hebben ultralichte plastic-fantastic headsetjes gehad die je prima tig keer kan laten vallen op de grond, maar het is best lastig om een echt luxe aanvoelende headset te maken met weinig vlees aan de botten. Epos kiest bewust wel voor een hoge gevoelskwaliteit, want de bijna 400 gram wegende headset oogt en voelt echt uitstekend gebouwd en afgewerkt. Van het verstellen tot het uitklappen van de mic, alles voelt als een tank.




Feature technisch is er niet gek veel gaande. Op de schelp zelf zit het volumewiel, welke redelijk wat weerstand biedt en dus meer gelijkmatige controle geeft over het volume dan dat je er heel snel mee van vol naar stil kan gaan. Prima in mijn optiek. Omdat het een analoge headset is zitten er verder niet veel knoppen op. Wel krijg je twee redelijk flexibele kabels, één voor consoles en mobiele devices, en één gesplitste voor je PC.


Bovenop zien we wel een verstelling voor de druk tegen je oren, en dat is wel een mooie feature.


Maar meer- of minder druk, het is lastig om de bijna 400 gram op je harsens te negeren. Ik heb er zelf geen moeite mee, en ben altijd wel blij wanneer een headset groot en breed genoeg ingesteld kan worden voor een XXL hoofd. Maar, je weet dat je wat op hebt. Verstelbarheid is goed, van heel klein tot XX(XX..)L, en de drukverdeling zelf is ook goed. De kussentjes op je hoofd en rond je oren zijn ook fijn, met een zacht velour achtig spul tegen je hoofd aan, en dan nep leer aan de buitenkant om beter te dempen. Van je omgeving blijft weinig over.



Eén ding is echter ook zeker, het is een constructie die je echt ziet. Met een groot hoofd en de GSP 600 in een grote instelling heb je echt een gevaarte op je hoofd.

Geluid


Waarom 200 euro betalen als je voor 100 euro (zeer) goede headsets hebt? De geluidskwaliteit. Hoewel het lastig is in getallen uit te drukken hoeveel beter een bepaalde headset is dan een ander, nevermind het subjectieve element van smaak, is de GSP 600 ontegenzeggelijk één van de beter klinkende headsets op de markt. Dat merk je op lage volumes, waar eea aan detail in tact blijft, en op hogere volumes, waar je echt enorm kan knallen zonder dat het overgaat in ruw gebrom. De bass blijft van begin tot eind dik, het midden houdt zijn detail wat je vooral bij muziek luisteren merkt ten opzichte van de gemiddelde gaming headset, en positionering in games is ook goed. Ik ben altijd een beetje fan geweest van Sennheiser gaming headsets vanwege hun geluid, en deze stelt op dat vlak echt niet teleur.

Kijken we naar de tuning, dan zien we heel duidelijk waar Epos zich op richt: bass. De 200 Hz to 3 kHz range is mooi strak, maar de lage tonen, en zeker de 20 tot 50 Hz range is flink aangedikt. En dat hoor je vooral in games, en dan specifiek midden in de actie. Maar waar een budget headset dan vaak de bass een beetje “vies” opkrikt blijft de GSP 600 echt indrukwekkend diep overkomen. Het is wel duidelijk gekleurd geluid wat je moet aanspreken, je moet dus bewust zo’n diepe bass willen. Maar als je het wilt? Dan is dit wel erg lekker.


Microfoon


Ook de microfoon is uitstekend. Mag ook wel voor een bedrade gaming headset in deze prijsklasse, maar toch: je komt helder, zonder ruis (in de veronderstelling dat je geen prut audio chip hebt) voor de dag. Het stemgeluid is niet zo warm als Senn mics uit hun oudere gaming headset, maar wel goed. En je kan de mic muten door de boom arm naar boven te klappen, allemaal prima.

Let op: in mijn optiek blijft een goede dedicated mic onmisbaar als je echt geluidsopnames wilt maken of wilt streamen. I know, sommige streamers doen het prima met hun headset mic, maar voor mij klinkt dat dan altijd net-niet. Dit is een goede mic voor communicatie, maar dus geen vervanger voor een big boy mic.


Prijs en positie in de markt


Zoals vaker blij goede producten die inhoudelijk weinig te wensen over laten wordt het wat lastiger als we de prijs overwegen. En je hebt tenslotte al uitstekende headsets voor de helft van de prijs, 100 euro is sowieso een mooie sweet-spot voor goede headsets zonder al te veel concessies, of je hebt goede draadloze headsets voor vergelijkbare prijzen. En omdat het niet echt in getallen uit te drukken is hoeveel beter het geluid is van bijvoorbeeld de GSP 600 boven iets als de G Pro X van Logitech is het lastig om de waarde vast te stellen. Het geluid is absoluut een stap beter, zeker in de bass maar ook als je veel naar muziek luistert is het een klasse hoger, maar is het 10 procent beter? 20? 30? Die vraag is enorm subjectief en afhankelijk van hoe gevoelig jij bent voor geluidskwaliteit. En of dat vervolgens nog eens 100 euro meer waard is is ook enorm subjectief.

Hoe dan ook, de positie van de GSP 600 is niet anders dan die van welke andere 200 euro headset dan ook: hij moet het hebben van gebruikers die gewoon wat meer willen dan een gewoon goede gaming headset nodig is, niet wakker liggen van een eurotje of 100 extra te betalen ervoor, en vervolgens daar blij mee willen zijn.



Conclusie


Al met al is de GSP 600 een indrukwekkende headset als het op het geluid aan komt, zowel in games als voor muziek, plus hij heeft een uitstekende microfoon. Een beetje wat je normaliter van Sennheiser zou verwachten vermoed ik, wat Epos als “nieuw” merk, althans in het oog van de consument, een mooie start geeft. De featureset voor een analoge headset ook best goed met een volumewiel, flip-up mic en een verstelling voor de druk rond je oren. Dat en de lekkere pads maken hem wel comfortabel, zolang je maar geen moeite hebt met een grote, zware unit: 400 gram is geen lichtgewicht en daar kan je niet omheen.

Bouwkwaliteit en afwerking zijn vervolgens wel top, dat gewicht wordt uitstekend gebruikt door de materialen, maar hou er wel rekening mee dat het een forse unit blijft; het is geen elegant design waarmee je onopgemerkt over straat kan ondanks dat de headset in theorie bruikbaar is op PC, Consoles, Mobile devices, et cetera. Het voornaamste dingetje is vermoedelijk de prijs, want hij zit zeker in het hogere segment, voorbij wat strikt genomen noodzakelijk is voor gewoon een goede game ervaring. Maar als je liever wél meer uit geeft aan beter geluid, en je hebt geen bezwaar tegen (of bent juist bewust op zoek naar) een XL headset, dan is dit een indrukwekkende unit.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.