Endorfy Liv Plus Wireless Review


Endorfy is de laatste tijd hard bezig met het uitbreiden van hun productportfolio en met de nieuwe LIV Plus Wireless richten ze direct op de top: een draadloze, premium, ultralight gaming mouse met top sensor en om het nog een beetje meer aan te kleden een chic oplaadstation erbij. Inmiddels hebben we de Liv Plus Wireless een paar weken in gebruik en is het tijd voor een beoordeling.


Endorfy Liv Plus Wireless Pluspunten


We hebben het tijdperk bereikt waarin praktisch elke nieuwe muis wel minimaal goed is, vermoedelijk deels omdat elk minpunt dat nog resteerde dusdanig opvalt dat het complete reviews negatief kleurt waardoor elke fabrikant die overduidelijke fouten dan ook niet maakt. En ook de basis van de nieuwe Endorfy Liv Plus Wireless volgt gewoon het gebruikelijke stramien: top sensor plus fijne switches in een redelijk licht jasje. Met 69 (nice) gram is het niet de meest lichte muis ooit, maar het is nog altijd een echte lightweight. Echte fanatiekelingen voor wie elke gram telt kunnen daar wat van vinden, persoonlijk merk ik die 9 gram verschil met mijn reguliere Superlight 2 eigenlijk niet.



Ik vermoed dat het het gevolg is van het gewicht marginaal hoger te houden, maar in gebruik merk je direct dat de bouwkwaliteit en afwerking van deze muis echt top is. Veel ultralight muizen geven toch een beetje flex, maar dit voelt gewoon kneitergoed aan. Hetzelfde gaat voor de primaire switches, de duimknoppen en de knoppen aan de zijkant. Pre- en post- travel is minimaal, alles klikt scherp, hier is echt niets op aan te merken.




Feature techniek gaat Endorfy ietsjes verder dan gebruikelijk. De toevoeging van Bluetooth is fijn als je je gaming muis ook soms als laptop muisje wil gebruiken, al wil je de dongle uiteraard gebruiken voor de laagste latency, en het laadstation is toch net wat aantrekkelijker dan een kabeltje aan je muis af en toe plus dan hoeven we ook niet te piepen over de kabelkwaliteit. Met de accuduur van tegenwoordig is dat niet zo’n issue meer, de meeste muizen hoeven maar eens per paar dagen kort aan de kabel, maar het is een leuke bonus op een aantrekkelijk geheel. Een beetje RGB helpt daar ook wel bij.




Endorfy Liv Plus Wireless Minpunten


Niks mis dus? Eigenlijk niet, al valt er altijd nog wat op te merken natuurlijk. Het voornaamste is dat er tegenwoordig ook muizen zijn met een 4000Hz of 8000Hz polling. Het verschil is klein, heel klein, maar wel meetbaar en voor echte fanatiekelingen ook merkbaar. Dat brengt ons ook bij de prijs, want zoals verwacht zet Endorfy redelijk hoog in met zo’n 120 euro, het product is er verder ook wel naar, maar dat is wel het segment dat we die extra hoge refresh wel gaan aanmerken als nadeel.


Verder valt er vooral 1 ding op in gebruik en dat is dat ook de zijkanten gatenkaas zijn. Zelf heb ik daar geen sterke mening over, maar ik weet dat niet iedereen daar een fan van is. Je voelt het wat meer dan gatenkaas aan de bovenkant dus hou er rekening mee dat dat net even anders aanvoelt. Niet fout, wel een opmerking.



Endorfy Liv Plus Wireless Conclusie


De Liv Plus Wireless is een uitstekende eerste kennismaken voor ons met een Endorfy muis en met als onze eerste kennismakingen met hun toetsenborden is dat echt een overwegend positieve ervaring. De bouw is top, de prestaties zijn top, en het is ook geen muis die dan puntjes laat liggen op bijvoorbeeld de knoppen aan de zijkant of het scrollwiel. Dit ding voelt uitstekend en speelt uitstekend en het is in mijn optiek fysiek in elk geval direct één van mijn persoonlijke favorieten en een makkelijke om aan te raden.

Let er alleen even op dat je zelf een muis met gaten aan de zijkant (bovenop merk je niet) wel wil, en die hard competitive gamers zullen 4000Hz en 8000Hz muizen niet uit het oog willen verliezen; een refresh met zo’n functie zou direct een Editor’s Choice award krijgen. Maar voor wie sub-milliseconde performanceverschillen geen overweging zijn is dit alsnog een heerlijke, fijne en praktische always-wireless gaming muis:


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.