Elgato Key Light Mini vs Logitech Litra Glow


Dat licht belangrijker is dan de camera is een bekend gegeven als het op foto en video aan komt. Maar ook voor je eigen online presentatie is dat het geval: een beetje licht op je gezicht doet meer voor je dan alleen maar een hele dure webcam aanschaffen.

Zowel Elgato als Logitech brachten recentelijk een (compacte) lamp uit onder de 100 euro bedoeld om jou beter voor de dag te laten komen. Beide producten richten zich op content creators en streamers met cruciale basisfeatures zoals flickervrije werking cq “zacht” licht, plus een toegankelijk prijs, maar wat zijn nu echt de verschillen? Tijd voor een vergelijking.


Logitech Litra Glow


Voor Logitech is dit een nieuwe markt, waarvoor ze dan ook een nieuwe naam hebben bedacht: Litra. Het idee van zo’n nieuwe verzamelnam lijkt een compleet nieuwe serie producten te zijn, maar gezien dit het eerste en vooralsnog enige product is met deze naam is het gissen waar ze heen gaan. Het idee is echter simpel: een goede lamp leveren die je comfortabel op je gezicht kan laten schijnen, gecombineerd met een handige standaard waardoor je hem vlot op monitoren of laptops kan plaatsen. Die kop is ook makkelijk draaibaar, dus richten is geen punt.





Het is een compacte en licht dingetje die wordt gevoed door een enkele USB kabel. Achterop heb je wat controle over de helderheid en de kleurtone, en indien gewenst kan je dit ook via de software regelen. Die software moet dan wel op het systeem staan waar je op zit te werken. De stand is iets hoogte verstelbaar, maar daar blijft het eigenlijk wel bij: het is allemaal redelijk plug & play hier.



Elgato Key Light Mini


Voor Elgato is de Key Light Mini eigenlijk een inkoppertje. De Key Light en Key Light Air, grotere lampen voor streamers, gaan al even mee, dus een mini versie lag gewoon voor de hand. Dat ze al wat ervaring hebben zien we in details, zoals de haakse type-c aansluiting die de kabel wat eleganter uit de weg haalt.





Hij is nog zwaarder dan de Logitech, maar hij is groter de bouwkwaliteit is dan ook wat beter, vooral als je hem veel mee sleept voor het wat degelijker. Het grotere verschil komt echter door de aanwezigheid van de accu, dus hij kan ook enkele uren draaien zonder dat je van de accu van je laptop teert bijvoorbeeld. Vooral ook handig als je meer onderweg bent, maar als gevolg draag je natuurlijk wel iets meer met je mee.




Net als Logitech kan je zonder de software de basis bedienen: aan-uit, helderheid, kleurtemperatuur. Voor de meesten zal dat genoeg zijn. Voordeel van Elgato hun streamer-basis is dat je hier ook integratie hebt met hun andere producten. Zo kan je de verlichting eventueel via de stream deck laten aanpassen, en hij kan draadloos met je wifi verbinden en zo op afstand via een telefoon of welke computer dan ook worden aangepast.


Een mount zoals deze Gorilla Pod Mini is optioneel

Wat bij Elgato echter ontbreekt is een meegeleverde mounting optie. Je kan hem op standaard schroefdraad kwijt, maar in de doos zit er niets bij. Elgato vermoed dat je hun stand erbij koopt wellicht, maar een simpele gorillapod zou ook een optie kunnen zijn: kost je wel ca 15 euro extra.

Voor de eenvoudige gebruiker


Zetten we ze naast elkaar dan zien we niet alleen grote featureverschillen, ook de hoeveelheid licht verschilt enorm. De Elgato kan veel feller, de Logitech blijft zelfs op volle kracht relatief bescheiden. De vraag is of je dat nodig hebt, want op hogere instellingen is het onaangenaam kijken als de lamp op korte afstand staat. Heb je de lamp simpelweg op je laptop, dan is de Logitech eigenlijk gewoon meer dan genoeg. De Elgato heeft als voordeel dat je hem verder weg kan plaatsen zonder dat je wat tekort komt.


Het feit dat er geen mount bij de Elgato zit doet voor eenvoudig gebruik wel een beetje pijn. Een ongeinformeerde koper zou dit in huis kunnen halen en er vervolgens weinig mee kunnen doen; tegen een boek aan laten leunen vinden we geen charmante oplossing. Logitech weet vermoedelijk dat hun naam bij een groot publiek meer zegt, en zij richten zich dan ook op dat grote publiek: kopen, neerzetten, voila het werkt. Plus hij heeft zijn prijs mee.

De geavanceerde gebruiker


Kijken we iets verder, dan begint de eenvoud van de Litra Glow hier en daar wel wat te steken. Zo bleek de aanwezigheid van een accu voor ons zelf na enkele weken gebruik heel fijn; niks aansluiten, gewoon neerzetten en gaan. Plus je haalt er makkelijk een paar uur uit zonder bijladen. Ook is het weliswaar mogelijk om de Litra Glow van zijn standaard te halen en op een andere (standaard) mount te installeren, maar op iets langere afstanden (groot standaard achter mijn scherm, ca 1m20cm van mijn gezicht, had de maximale helderheid wat hoger gemogen. Op langere afstanden profiteert de Elgato van zijn grotere oppervlak en hogere helderheid.



Op volle helderheid is de Elgato Key Light Mini geen apparaat om in te staren.

Dit is wellicht weer een inkoppertje, maar zodra je meer wil dan één lampje dan heeft Elgato gewoon een beter verhaal; meer opties, meer producten om mee te integreren, en betere aansturing van alles vanuit één systeem. Nu zal het voor Logitech geen grote moeite zijn om zich in die markt te nestelen zodra ze dat echt willen, maar inmiddels zijn we ca 5 maanden na de launch van de Litra Glow en is er vooralsnog toch echt maar één product in die range.


Conclusie


Twee producten in grofweg hetzelfde segment, maar beide blijken zo toch een compleet andere doelgroep te bedienen. Zoek je simpelweg een eenvoudige, maar licht-technisch aantrekkelijke lamp om jezelf beter voor de dag te laten komen via de webcam, en plaats je die lamp direct op je laptop of monitor, dan is de Logitech Litra Glow met 69 euro een keurige kant-en-klare oplossing: Meer dan genoeg licht, handige mount, niet te duur. Logitech’s benoemde “creator” of “streamer” doelgroep vind ik zelf wat overdreven, maar voor thuisgebruikers of zakelijke gebruikers die een goede presentatie willen geven zonder knullig te ogen is dit gewoon echt keurig en een aanrader:


De ingebouwde accu lijkt het voornaamste pluspunt van de Key Light Mini voor die relatief eenvoudige doelgroep, want ook voor licht (pun intended) gebruik is het een handige feature. Daar betaal je in geval van de Elgato Key Light Mini dan wel 30 euro meer voor, plus nog de kosten van “iets” van een mount die ontbreekt, oftewel dan ga je richting de 40-50 euro extra. Als je het kan missen dan is de Key Light Mini een leuke upgrade, maar “nodig” vinden we het niet.

Breid je echter uit op een bestaand Elgato systeem, of ben je een wat serieuzere content creator en verwacht je meerdere producten in die range nodig te hebben, dan heeft Elgato vooralsnog het rijk alleen. Daarbij maakt de combinatie accu en (flink) hogere lichtopbrengst de Key Light Mini een duidelijke keuze als je meer flexibiliteit wilt wat betreft waar je de lamp neer gaat zetten. Direct op je monitor of laptop heb je die extra lumen echt niet nodig, maar zet je ze ergens anders dan is die flexibiliteit ontzettend fijn. En alles bij elkaar vind ik dat Elgato dan toch echt flink wat meer weet te bieden voor een bescheiden meerprijs: Editor’s Choice.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.