Elgato Green Screen review
Nadat we ons verdiepten in de hardware en het opzetten van streaming rigs begon het toch een beetje te kriebelen. Streamen lijkt weliswaar het domein van tieners, maar dat handje vol incidentele streams waren toch heel erg gezellig. Beetje gamen, beetje chatten, iedereen die kan zien wanneer je met een mega faalhaas actie een tegenstander compleet mist, etcetera. Kortom: het smaakte naar meer.
En waar kom je uit als je meer wilt doen? Bij Elgato. Inmiddels onderdeel van Corsair, en inmiddels begrijpen zij donders goed waarom de gaming reus deze stream specialist heeft overgenomen: ze hebben namelijk verdomd goede producten. De Stream Deck is inmiddels niet meer weg te denken, en vandaag gaan we kijken naar hun oplossing voor een ander praktisch probleem: Green Screens!
Prijskaartje? Zo’n 135 euro. Lastig te krijgen in Nederland, maar bij Amazon goed beschikbaar.
Waarom een Green Screen
Voordat we uitpakken: Waarom een Green Screen? In films uiteraard een veelvuldig gebruikt conceptvoor tal van special effects en CGI, editting software kan het groen namelijk perfect uitsnijden, maar voor streamers is het vooral de mogelijkheid om de achtergrond in je webcam opname weg te knippen. Praktische voordelen voor streamers zijn: er blijft meer van je game recording over, en cruciaal: je hoeft de kamer achter je niet op te ruimen.
Het is wel fair om op te merken dat van alle streaming tools, en we zullen er de nodige bespreken de komende weken terwijl we zelf ons stream ritme te pakken krijgen, een Green Screen niet de meest cruciale is. Tal van grote populaire streamers (o.a. Ninja) maken er geen gebruik van, maar benutten juist de kamer om hun heen als onderdeel van de stream aankleding (of in geval van iemand als Shroud, simply don’t give a…). Meningen verschillen of het nodig is, maar voor velen is het waardevol en anderen onmisbaar. Ik zeg wel: Voordat je je zorgen maakt over dit soort zaken, zorg eerst voor een goede microfoon, webcam, licht, etcetera.
Eén van de grootste uitdagingen met een Green Screen is de setup en vereiste ruimte. Ruimte voor een groot doek achter je is één ding, maar constructies met lampstatieven en dergelijke is niet niks. Grote streamers met een vaste setup maken er ongetwijfeld graag ruimte voor, maar de realiteit is dat veel streamers ‘slaapkamerstreamers’ zijn, en green screens dan gewoon niet praktisch. Tijd om de Elgato eens te bekijken.
Uitpakken en opzetten
Goed, klein is anders natuurlijk, een fors doosje op tafel. Het idee achter de Elgato Green Screen is gemak, en we moeten ze dan meteen punten geven: je haalt het apparaat uit de doos, en je hoeft letterlijk niets zelf te doen, vast te schroeven, etcetera.
Toch een klein rondje rond de 150cm brede paal: beetje branding, handvat, uitklapbare voetjes, en twee clips waarmee je hem open en dicht doet.
Het is letterlijk een minuut werk om hem onder het bed vandaan te trekken (zolang je die 11,5 cm aan vrije ruimte eronder maar hebt), voetjes uit te draaien, clips te openen en het scherm omhoog te trekken aan de handel. Dat is letterlijk alles, en daarmee hebben we eigenlijk de core van dit product al te pakken: het is zo verdomd makkelijk en praktisch.
Kwalitatief? Voelt eigenlijk zoals verwacht, it’s a friggin doek aan een mechanisme. Voelt geen china fantastic in elk geval. Doek zelf oogt ook netjes, en een ander voordeel: hij blijft vanzelf strak. Green Screen of photo-box eigenaren zullen je vertellen hoe fijn dat is.
Stream setup
Goed, fysieke setup is dus kinderspel? Afhankelijk van hoe je zit, op welk van je schermen je webcam staat en dergelijke zal hij ergens tussen de 50cm tot een meter achter je stoel staan, dus dan kan je vast een beetje plannen. Maar hoe zit het met de software setup? Die is niet veel lastiger. We gaan er wel vanuit dat je bijvoorbeeld OBS al hebt opgezet, met je webcam e.d. erbij. Zo niet? Dan hebben we ook een losse OBS uitleg voor je.
We pakken nu onze OBS als voorbeeld: rechtsklik op de webcam in het sources menu-> filters. Rechts klik in het ‘Effects Filters’ venster- > add -> Chroma Key. Afhankelijk van je software en setup, maar vooral de lichtomstandigheden, kan het zijn dat je een beetje settings moet tweaken, zo oogde die van mij net wat fijner met een iets hogere smoothness. Maar goed, meer dan een paar klikjes en een slidertje is het gewoon niet.
Toch vinden we hier wel de grote uitdaging voor beginnende Green Screen gebruikers, want net zoals met fotografie is goed licht echt het verschil tussen succes en drama maakt. Het is cruciaal dat de Green Screen een ruime hoeveelheid licht erop heeft staan, anders kan je software zijn werk niet doen. Dat effect versterkt als je webcam slecht is en flink ruis geeft, dus minimaal iets als een Logitech C922 en geen prut cam gebruiken dus. Is er onvoldoende licht of is het licht totaal niet egaal, dan is het heel lastig (of zelfs onmogelijk) om de ruis in het ‘verwijderde’ stuk van je webcam er uit te krijgen. En geloof mij: dan kan je beter gewoon je achtergrond tonen.
Voor onze initiële setup thuis hadden wij de mazzel dat de lampen aan het platfond (koud wit, LED) op de Green Screen konden schijnen. Niet heel egaal gezien ze er praktisch direct over hangen, maar dat bleek toch voldoende. Het vereist dus geen super precisie, maar je moet er wel echt even stil bij staan.
De nog mooiere oplossing is natuurlijk een dedicated streaming lamp, zoals de Elgato Key Light die we onlangs reviewden in een video. De naam Key Light heeft natuurlijk met Chroma Key te maken, want met zo’n ding is het instellen van je Green Screen echt een peulenshil. De combinatie Elgato Green Screen en Key Light is met ca 330 euro niet goedkoop, maar zowel gemak als een goed resultaat is wel wat waard. Mij meer dan uren prutsen in elk geval.
Enfin. Met Key Light duurde de instelling nog geen minuut, maar ook zonder Key Light en gewoon met lampen erop was het uiteindelijk na een kwartiertje snuffelen aan de settings goed. Met positieve reacties tot gevolg, ook fijn.
En daar gaat het om, plus het feit dat ik nadat de stream uit stond het scherm weer had ingeklapt en onder het bed had geparkeerd in de tijd die vrouwlief bezig was om een glaasje water te halen. Gemak dient de mens.
Meer over de Elgato Key Light weten? Check deze video:
Conclusie
Het mag duidelijk zijn dat sinds wij onze aandacht op het streaming concept hebben gezet dat we een klein beetje Elgato fan aan het worden zijn. De Stream Deck, de Key Light, en nu de Green Screen. Het lijken eenvoudige ideeën, maar we kunnen niet genoeg benadrukken hoe fijn het is om gewoon met goede hardware te werken. We weten inmiddels zelf ook dat er echt genoeg bij komt kijken om een leuk streampje op te zetten, maar goede hardware om je heen maakt een wereld van verschil zelfs als (of zeker als?) je maar incidenteel een streampje doet. En Elgato laat wederom zien dat ze hun goede ideeën ook tot goede producten weten om te zetten, want de fysieke uitvoering laat weinig te wensen over.
Sure, je kan met lampstatieven en een doek voor een paar tientjes een Green Screen setup maken, maar ik geef echt liever wat meer uit om iets te hebben wat kant en klaar is, geen gedoe oplevert, het groene doek altijd strak heeft en in twee tellen op te zetten en op te ruimen is. Wat je argument ook is om een Green Screen te overwegen, tenzij je echt een permanente streaming ruimte hebt denk ik dat Elgato’s oplossing de paar tientjes meer voor het praktische gemak gewoon dubbel dik goed maakt; de Nederlandse prijs rond de 150 tot 180 euro vind ik al prima redelijk, maar je kan hem ook eenvoudig in Duitsland (Amazon) halen voor 130 euro en een happy meal. Eerlijk is eerlijk, ik had ze duurder verwacht.
Pro tips? Niet echt, ding werkt letterlijk als geadverteerd: vlot op, vlot weg, geen gezeur. Ik ben er dan zelf ook gewoon helemaal over te spreken. Denk er alleen om dat een Green Screen, welke dan ook, enkel goed werkt met voldoende licht en een beetje degelijke webcam, maar dat kunnen we Elgato lastig kwalijk nemen. Elgato mag dus enkel even naar Nederlandse prijzen en beschikbaarheid kijken, want op dit moment is een bezoekje bij Amazon veel interessanter voor praktisch hun hele product line-up.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: