Elgato Facecam Pro Review


De consensus is dat webcams eigenlijk bijna allemaal een beetje prut zijn, en als je content van kwaliteit wilt maken dan heb je het liefst een degelijke systeemcamera via een dongle aan je PC hangen. De Elgato Facecam bracht daar vorig jaar een mooie tussenoplossing bij in, een webcam die gewoon prima kwaliteit wist te leveren. Onze conclusie over de Facecam kwam ze dan ook niet onverwacht: een mooie stap voorbij typische webcams (zelfs de relatief sterke Logitech Brio), maar een echte content creator zal toch naar een Camlink + DSLR of Systeemcamera neigen.

Daar denken ze vandaag verandering in te brengen met de nieuwe Elgato Facecam Pro, de eerste 4K 60Hz webcam met tal van “pro” features zoals een nog grotere sensor voor betere beeldkwaliteit bij matig licht, autofocus en ingebouwd geheugen zodat je altijd je instellingen bij je draagt. Wij gingen er mee aan de slag.


Specificaties


Enfin, even de specs:



Opvallend zijn vooral de 4K of 2160p 60 FPS optie, al is uncompressed 1080p60 ook een optie, een focus range vanaf 10 centimeter tot oneindig, en meer dan al het formaat van de sensor: die is flink groter dan gebruikelijk en zelfs dan die van de Facecam. En bij sensoren geldt: meer groter, meer beter.

Normaliter kijk je niet naar het gewicht van je webcam, maar hier is dat wel even de moeite: 240 gram voor de camera zelf is niet weinig. Hou daar rekening mee in je planning.

Verder is het “gewoon” een USB webcam met een Type-C kabel inbegrepen, en hij is Windows en Mac compatible.

De Camera


Aan de buitenkant valt er niet gek veel te melden, behalve dat direct opvalt dat het een enorm degelijke maar ook enorm forse unit is. Je kan kiezen tussen de standaard clip voor monitoren of laptops, maar als je wilt kan je hem ook op standaard schroefdraad hardware aansluiten. Elgato denkt dan zelf vermoedelijk aan hun flex arm oplossingen, maar het is gewoon een standaard 1 4e inch oplossing en zo breed compatible.




De Facecam kwam met een cover voor de lens, de Facecam Pro heeft dat niet, en er is ook geen sprake van een andere afdekking. Hoewel er een lampje naast de lens zit om te zien of de camera actief is weet ik dat er menig gebruiker toch blij wordt van een fysieke afsluiting, daar hadden ze wel aan mogen denken.


Ter illustratie: de Facecam Pro naast de oude Facecam, en dat was al geen kleintje. Het lijkt bijna een portable beamer zo.


Beeldkwaliteit


Van een grote sensor in een groot kastje krijgen we natuurlijk verwachtingen, en de Facecam Pro maakt dan op gebied van beeldkwaliteit ook enorm indruk. En dan gaat het totaal niet om de pixels, maar puur om het eindresultaat. De Pro geeft een zacht, systeemcamera-like resultaat met een veel natuurlijker gevoel van verlichting. De oude Facecam was al beter dan de gemiddelde webcam, maar vergeleken met de Pro oogt het oude model opeens veel minder natuurlijk:

De reguliere Facecam, cropped foto uiteraard.

De Facecam Pro, cropped foto uiteraard

De tweede foto is duidelijk zachter en natuurlijker.

4K, of pixel count, is daarin eigenlijk bijzaak. Zoals verwacht geeft een grotere sensor een fijner beeld ongeacht hoe klein je het beeld maakt, denk even aan streamen waarbij je vaak maar een klein stukje van een 1080p beeld in beslag neemt, ook daar is de beeldkwaliteit beter dan bij cameras die niet native 4K zijn. De extra pixels zijn eigenlijk vooral relevant wanneer je deze camera gebruikt als full-screen opnamemonster voor YouTube filmpjes, iets wat totaal haalbaar is met deze kwaliteit. Niet dat je je dure camera daarvoor weg zal doen, maar het is totaal capabel.

Software


De extra pixels hebben wel een ander voordeel, ze laten je namelijk relatief goed inzoomen zonder dat je meteen een pixelig beeld krijgt. In de Elgato Camera hub kan je zo makkelijk inzoomen, en kan je ook zoom presets opslaan om snel naar een bepaalde zoom te gaan. Zo krijg je bijvoorbeeld twijfelachtige foto’s als hieronder, terwijl ik nog op exact dezelfde afstand zit als in het overzichtsplaatje.



Met de software, of waarschijnlijker als Elgato liefhebber een Stream Deck, kan je ook makkelijk van preset naar preset switchen als je dat wilt. Wat echter ontbreekt is een auto tracking modus, wat een zoom-grap als dit wat breder inzetbaar zou maken.

Kijken we verder naar de software dan zien we onder andere autofocus of manuele focus, wederom met presets, aanpassingen van contrast en verzadiging, belichting instelling inclusief handmatige instelling van de shutter speed en ISO wat gewoon super fijn is vergeleken met standaard webcams, en uiteraard witbalans en correctie voor 50 of 60 Hz flicker van je andere lampen. Prima software, op de functies die er in zitten niks aan te merken.


Wat Elgato slim gedaan heeft is om hun AI achtergronden aan Nvidia’s Broadcast technologie over te laten. Gecombineerd met een RTX videokaart krijg je zo aanzienlijk betere achtergrond effecten dan een applicatie als Zoom bijvoorbeeld aanbiedt. Background blur is een fijne, natuurlijke manier om rommel in de achtergrond op te ruimen, maar je kan ook je eigen achtergrond instellen.


En met een beetje liefde heb je zo je kantoor in enkele tellen opgeruimd (jasje niet inbegrepen).

Before:

After! Magic!


Conclusie


Ik had mijn conclusie eigenlijk al klaar toen ik de Facecam Pro aansloot en het beeld vergeleek met de vorige Facecam, mijn voorheen favoriete webcam. De kwaliteit die uit deze camera komt is meerdere stappen beter tot het punt dat je je hardop af moet vragen of het nog wel de moeite is om een systeemcamera of DSLR setup aan te schaffen (als je die al hebt is dat natuurlijk een ander verhaal). Dat geldt zeker voor streaming of meetings, maar zelfs als je een full screen 4K video wilt maken voor YouTube sta je hiermee echt niet voor gek.

De features die ze bieden doen ze goed, en verbeterpunten zien we vooral in de paar features die ontbreken. Zo had ik zelf graag een fysieke sluiting van de sensor gezien voor privacy redenen, auto face tracking in de software zie ik graag toegevoegd worden (wat gecombineerd met de auto focus in de camera echt super vet zou zijn, en misschien een standaardje met iets meer flexibiliteit, al verkoopt Elgato daar natuurlijk andere oplossingen voor.

Die puntjes nemen echter niet weg dat de kwaliteit die je hier krijgt uitstekend is, en dat je er met de software nog net wat verder mee kan gaan. En helemaal wanneer je als Elgato liefhebber vervolgens ook nog eens verder integreert met de Stream Deck, Key Lights enzovoorts, dan krijg je weer wat extra flexibiliteit die je niet even elders vindt. Kortom, wij zijn positief verrast over de Facecam Pro. Er staat alleen wel een prijs tegenover: 350 euro. Ik denk dat hij zijn 2x hogere prijs waarmaakt met een minimaal 2x betere kwaliteit, maar hoe je het went of keert is het niet weinig en dat maakt deze camera uiteindelijk vooral voor mensen die content maken ook echt serieus nemen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.