In het vorige hoofdstuk merk je wel dat ik erg warm word van dit scherm. Echter zijn er twee andere schermen op de markt die exact hetzelfde paneel gebruiken. Één van de manieren waarop Eizo meerwaarde wil bieden is door het toevoegen van extra functionaliteit. Wat bij gebruik van het on-screen display (OSD) opvalt is dat er inderdaad tal van instelmogelijkheden aanwezig zijn. Het OSD voelt en oogt wel wat ouderwets aan, zeker als je kijkt wat Asus en Samsung daarmee doen tegenwoordig, maar het werkt en zit dus boordevol opties. Standaard zien we bijvoorbeeld een sRGB modus, een aantal voorgeprogrammeerde afstellingen, en ruimte om tal van eigen instellingen aan te maken.


Nu is dat aardig, maar niet direct schrikbarend. Veel interessanter is de mogelijkheid om de G-ignition software van Eizo te installeren. Mits de monitor ook met de USB aansluiting verbonden is kan je dan via de software op je computer het scherm naar hartenlust instellen. Weg met het ouderwetse gepruts met knopjes op de achterzijde, maar gewoon lekker met je muis en toetsenbord. Een verademing. Ook valt op dat de software overzichtelijker is, en eenvoudiger toegang geeft tot bepaalde features zoals blur reduction, smart insight, en andere ‘slimme’ truukjes. Hoewel de meningen verdeeld zijn, en de voordelen per game wisselen, moet ik zeggen dat de resultaten van die eigenaardige instellingen toch verdomd goed uitpakken. Als Counter-Strike: Global Offensive speler merk je dat de Smart Insight instelling een enorm verschil maakt, zo lijkt het alsof de verlichting aan wordt gezet in de donkere delen van de game. Ook merk je dat het scherm ‘slim’ omgaat met flashbangs, waardoor er sneller bruikbaar beeld voor je staat dan zonder deze instelling. Oftewel de slimme contract functionaliteit werkt op zowel lichte als donkere delen. Oneerlijk voordeel? Of is het niet anders dan gebruik van een goede muis, mechanisch toetsenbord, of een contrast verhogende bril? Ik laat die vraag onbeantwoord, maar dat het duidelijk grote gevolgen heeft biedt staat niet ter discussie. Ook aardig is de aanwezigheid van een import/export feature van je instellingen, waarbij je die van jou kan delen met anderen, of bijvoorbeeld de instellingen kan importeren van je favoriete Pro’s.



Nog aparter is de aanwezigheid van een Bluetooth module in de FS2735, althans de eerste ingeving is dat dit een aparte toevoeging is. Het biedt echter één groot voordeel, en dat is dat je alles wat je via de software kan doen ook via de Eizo G-Ignition App kan doen. De software op je computer is dus niet eens noodzakelijk, en via de Bluetooth verbinding werken heeft het voordeel dat je mid-game je instellingen naar wens af kan stellen. Misschien klinkt dat ook niet direct heel nuttig, maar als je voor een specifieke game tot de ideale instelling wil komen is het wel verdomd handig dat je niet hoeft te alt-tabben, maar direct op het scherm de resultaten ziet. Daarmee wordt de Bluetooth verbinding voor mij verheven tot absoluut meer dan een gimmick, zeg maar gerust een hele mooie feature voor de fanatieke gamer en liefhebber. Ik moet daarbij wel een kanttekening plaatsen, en dat is dat het aanpassen van elke instelling de App een aantal seconden aan het werk zet. Constant instellingen aanpassen werkt dus al snel op de zenuwen, maar desondanks is de App een uitstekende manier om tot je favoriete instelling te komen zodat je deze op kan slaan en in die toekomst eenvoudig en direct kan toepassen.


Een andere feature van de Bluetooth module is de notificatie weergave van je telefoon. Nu dacht ik vooraf dat ik in de hoek van het scherm zou zien wie mij belt, whatsappjes stuurt (en de inhoud), e.d. maar dat valt helaas een beetje tegen. Je krijgt met behulp van symbolen te zien of je bijvoorbeeld wordt gebeld, maar enige inhoud van notificaties ontbreekt. Nog altijd niet onhandig, omdat ik ook menig belletje heb gemist tijdens mijn game sessies, maar wellicht niet de droom implementatie waar ik op had gehoopt met mogelijkheid tot beantwoorden van gesprekken en dergelijke. Daarbij kan het ook afleiden op momenten dat je tijdens het gamen gewoon even niet gestoord wilt worden. Goed, het zit er in, maak zelf je keuze in hoeverre het knap is.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.