Net als vorige keer ga ik niet direct naar meetresultaten, maar eerst praten over de ervaring met dit scherm. Dit aan de hand van een aantal standaard onderdelen die uiteraard niet enkel dit specifieke model betreffen, om te beginnen het formaat en de resolutie. De combinatie 27”en 1440p/WQHD is inmiddels geen onbekende meer, en zal voor velen gezien woorden als een luxe. Groter dan de gemiddelde 22-24” schermen wat m.i. een intensere game ervaring geeft, en met de hogere resolutie heb je meer netto werkruimte wat prettig is voor alledaagse taken. Tegelijkertijd blijft de pixeldichtheid een praktische ~110, hoger en in de ervaring dus scherper dan bij 22-24” 1080p schermen, maar niet te hoog waardoor praktisch niemand problemen ondervindt met het schalen in programma’s. Dat laatste houdt in dat een extreme pixeldichtheid zorgt dat sommige programma’s onleesbaar worden, iets wat je bij 4K/ Ultra HD schermen in deze afmetingen wel kan hebben. In praktisch elk opzicht voelt een 27” 1440p scherm dus als een mooie upgrade.
Eigenlijk zit er aan dat verhaal maar één consequentie, en dat is dat een dergelijk scherm je alles toch wel in de ‘native’ resolutie wilt draaien. Sommigen ondervinden geen hinder met het draaien van games op 1080p, maar persoonlijk word ik er niet warm van. Gezien deze resolutie vier keer 720p is is het mogelijk om op 720p te gamen, maar dat is toch aardig pixeltjes tellen. Bij een 4k / Ultra HD scherm kan je bijvoorbeeld wel je desktop op deze 4K resolutie draaien, terwijl je in games vervolgens prima met 1080p uit de voeten komt (gelukkig maar, want weinig grafische kaarten kunnen gamen op 4K echt aan). Wil je gamen op een 1440p scherm dan is een stevige grafische kaart, denk aan een Nvidia GTX 970 of een AMD R9 290/390 of sterker, zeker aan te raden voor de beste ervaring. Gezien we het hier over een gaming scherm hebben van 1099 euro verwacht ik dat een 300-350 euro plus grafische kaart een vanzelfsprekendheid zal zijn. Verder zou je nog kunnen stellen dat 27” 1440p schermen concurrentie ondervinden van grotere 1440p Ultrawide schermen, maar ook daar moet je rekening houden met hoge prijzen, de noodzaak voor een nog dikkere grafische kaart voor gaming, en het feit dat hogere resoluties dan 2560x1440p nog niet in 144Hz beschikbaar zijn.
Wat de refreshrate betreft, eenvoudig gezegd hoe frequent het scherm wordt ververst, is het altijd de vraag wat je met het scherm wil gaan doen. Hoewel 144Hz al in de bureaubladervaring merkbaar is is de werkelijke toegevoegde waarde nihil voor browsen, kantoorwerk of fotografie. Pas bij gamen komt het echt tot zijn recht en zodoende is dit scherm dan ook een ‘game scherm’. Vroeger gingen er nog wel wat verhalen rond met betrekking tot het menselijk oog en dat wij maar xx beelden per seconden kunnen waarnemen en de rest dus nutteloos is, maar die lijken gelukkig langzamerhand een stille dood te sterven. Een film met 24 beelden per seconde oogt inderdaad vloeiend, maar dat zegt niets over onze game ervaring. Een 144Hz scherm moet je ook zeker niet vergelijken met de 200, 400 of zelfs 1000 Hz televisies die met upscaling en soms wat creatieve marketing vooral de emotie aan moeten spreken. Een 144Hz scherm zoals deze is gewoon sneller en kan die 144 beelden per seconde voorschotelen, voelt gewoon sneller, en zodra je snelle games op een 144Hz scherm speelt wil je eigenlijk nooit meer terug. Nadat ik een tijd met een Asus PG278Q (1440p, 144Hz) had gewerkt was de terug stap naar een Samsung U28D590 (4K, 60Hz) simpelweg pijnlijk als het op gamen aan kwam, en toen de FS2735 binnenkwam was het dan ook direct weer een verademing. Wat mij betreft is het eenvoudig: een 144Hz scherm is een grote meerwaarde voor een gamer.
Een ander onderdeel van de snelheid is de response snelheid, iets wat ook inherent gekoppeld is aan de paneelkeuze. Twee onderdelen die in eerste instantie wellicht wat apart lijken om samen te bespreken. Een TN-paneel heeft in de regel snellere responsetijden en is goedkoper, maar mindere kijkhoeken en een minder nauwkeurige kleurweergave, wat ze in de regel interessanter maakt voor gamers en budget schermen. Een IPS paneel heeft betere kijkhoeken en aanzienlijk betere kleurweergave, maar is duurder en is in de regel trager. Het lijkt dus een wat aparte combinatie om een IPS paneel in een gaming scherm te zetten, al zullen er velen met mij naast gamen toch ook graag andere taken zoals fotobewerking op hun ‘game systeem’ willen uitvoeren. Nu heb ik niet de hardware om de snelheid in resultaten uit te drukken, maar heb ik wel de bekende Asus PG278Q (met TN paneel en waar tal van reviews over te vinden zijn die de snelheid bejubelen) naast de Eizo FS2735 staan. In een subjectieve vergelijking kan ik het verschil niet ervaren, zelfs als je in een directe vergelijking de verschillen probeert op te zoeken. Het is een compliment aan het gebruikte paneel, en het komt vervolgens dan ook niet als een verrassing dat zowel Acer als Asus hetzelfde paneel gebruiken voor hun toppaneel.
Nu zal iemand die enkel en alleen games speelt wellicht nog een TN scherm overwegen voor die laatste milliseconden winst. Echter waar eventuele snelheidsverschillen ruim onder het merkbare zitten kan je dat niet zeggen voor de voordelen wat betreft kleurweergave en kijkhoeken, iets waar dit paneel een duidelijk stap vooruit is boven de TN panelen, zelfs de betere TN panelen. Hoewel het gangbaar is om TN panelen op voorhand af te kraken ga ik daar niet in mee, sterker nog de betere TN panelen (zoals in de PG278Q) zijn zeer capabel wat betreft kleurweergave en zelfs kijkhoeken, maar ook in een subjectieve gebruikservaring moet je stellen dat het in de FS2735 gebruikte paneel een ware upgrade is. Zowel verticale als horizontale kijkhoeken zijn uitstekend, wat prettig is wanneer je met twee personen foto’s aan het bekijken bent (bijvoorbeeld voor reviews eh), maar ook de weergave van kleuren en het contrast springt er in positieve zin uit. Zodra je er achter zit voelt het gewoon als een top schermpje, dat verwachten voor de prijs, maar het mag ook worden gezegd. Daarover straks meer bij de testresultaten.