Spelen met Adobe RGB is een interessant en leerzame ervaring, maar één die vanuit het oogpunt van een all-round gebruiker m.i. meer kanttekeningen met zich meebrengt dan plezier, het is simpelweg niet iets wat je ‘even’ oppakt. Je gehele workflow, van de opnames tot het verwerken en het publiceren, moet allemaal speciaal op Adobe RGB zijn gericht, wil je een leuke foto vervolgens delen? Vergeet het maar als je denkt dat je foto’s via social media er maar één haar beter uit zien. Het biedt voordelen bij (hoog niveau) printing, of wellicht als jouw materiaal ergens een productie in gaat, maar voor thuis? Lastig aan te raden, en voor ons dan ook iets wat wij voorlopig weer achter ons laten. Voor zij die zich afvragen of het zin heeft voor hun hobby fotografie? Ik denk enkel als je jezelf reeds een semi-pro vindt die graag serieus pro wilt worden of bewust veel in print doet, of nu een beetje ongelukkig bent met de kleuren in je afbeeldingen, maar anders dan dat maak je het jezelf veel makkelijker om alles ‘gewoon’ in sRGB te houden, al was het maar dat het gros van de IT (platformen, schermen, mobiele devices, etc) uitgaan van sRGB.
Om je in je eventuele Adobe RGB workflow te ondersteunen heb je natuurlijk een scherm nodig die die pittige uitdaging aan kan, met zowel het benodigde bereik als prestaties die op een dergelijk niveau meekunnen. Daar is de Eizo ColorEdge reeks feitelijk voor gemaakt, met tal van prijzige en featurerijke schermen. Het is wat dat betreft bewonderingswaardig dat de instapper in die familie (met de meeste ColorEdge schermen een stukje hoger in de prijs) wat pure prestaties betreft erg indruk maakt: wat kleurbereik, accurate kleurweergave, kijkhoeken en uniformiteit betreft is het bijzonder een knap paneel. Op de prestaties valt feitelijk weinig af te dingen, zeker als je er (en als je op dat niveau werkt doe je dat toch) nog verder kalibreert of wenst te kalibreren kan je er blindelings op vertrouwen dat dit scherm de hele handel zeer nauwkeurig weer kan geven. Positief is ook het feit dat zowel de Adobe RGB als sRGB modi gewoon helemaal kloppen. Het scherm is ook oerdegelijk en lekker verstelbaar voor welke werkhouding dan ook, en in een vacuum bekeken is het gewoon een heel erg goed scherm. Getallen terzijde moet je ook stellen dat wanneer je naar dit scherm kijkt gewoon heel erg gelukkig wordt van wat je ziet.
Toch voelt de ervaring met de CS2420 een beetje als een nieuwe realityshow genaamd ‘Scherm zoekt doelgroep’, want de kanttekeningen gaan verder dan enkel die gerelateerd aan de gevoelige Adobe RGB workflow. Om te beginnen is de combinatie 24” en 1200p wat ouderwets, maar ik vermoed dat een ‘aspiring creative’, de eerste mogelijke doelgroep, ook iets aantrekkelijks op zijn bureau aspireert, wat de CS2420 simpelweg niet is; veel zakelijker komen ze niet. Je moet je goed afvragen of je bijvoorbeeld niet een 27” 1440p scherm (hogere DPI dus scherper, en meer netto werkruimte) wil met een knappere vormgeving welke bij zowel Adobe RGB als al je niet-Adobe RGB taken van andere mooie voordelen weet te voorzien. Nu staat Dell ook niet bekend om zijn ‘sexy’ schermen, maar (om maar iets te noemen) de UP2716D oogt iets moderner, is groter, biedt een hogere resolutie, en tevens een 99% Adobe RGB bereik voor ruim 150 euro minder. Hoewel de fabrieksinstelling vermoedelijk niet exact aan Eizo zal tippen, en laten we ook Eizo hun 5 jaar garantie niet vergeten, laat dat wel budget over om in elk geval één van die twee punten op te vangen. De meegeleverde kalibratie- en afstel software van Eizo is wellicht nog een handige extra, maar ook die is aardig op te vangen met alternatieve (inclusief gratis) tools. Uitgaande dat die aspiring creative meer wil dan enkel die-hard Adobe RGB taken is de Eizo CS2420, ondanks al zijn knappe kunnen, toch een tough sell voor die groep.
Aan de andere kant hebben we dan nog de echte Pro, de studio die per sé Adobe RGB panelen nodig heeft met deze prestaties en/of op Eizo wil vertrouwen. Als je op dat niveau werkt twijfel ik ook aan de resolutie (of eigenlijk de DPI), maar zelfs als dat geen issue is twijfel ik aan het feit of de luxere broer de CG2420 geen logischere keuze is. Het luxere model heeft o.a. ingebouwde kalibratiesensor, zonnekap, hogere contrastwaardes en nog iets groter kleurbereik (98% DCI-P3), daarbij met de veronderstelling dat de ingebouwde kalibratie alleen al voldoende tijd en dus geld bespaard. Dat is dan ook de uitdaging van elk product wat zich als ‘budget pro’ wenst te positioneren; waar luxere modellen voor consumenten ogenschijnlijk forse meerprijs lijken te hebben zijn zaken die de productiviteit verhogen in de zakelijke hoek die investeringen snel waard, zeker als je dit scherm over vijf jaar afschrijft. Ook als je als beginnend professional een beetje aan dergelijke kwaliteit komt ruiken en de keuze heeft gemaakt een upgrade aan te schaffen lijkt het mij ook gedegen advies om in elk geval de luxere ColorEdge uitvoeringen te overwegen en voorbij de ogenschijnlijk forse meerprijs te kijken.
Hierdoor lijkt de oerdegelijke, knap presterende Eizo ColorEdge CS2420 een beetje tussen wal en schip te belanden waar zaken als top beeld, fysieke flexibiliteit en ook garantie weinig aan kunnen doen. Dat Eizo een indrukwekkend beeldscherm kan produceren wisten we al en wordt ook nogmaals bevestigd, maar ook binnen eigen kamp zien we sterke concurrentie. Als deze featureset exact aan jouw eisen voldoet dan heb je er absoluut een top scherm aan, maar laat mij dan svp even weten wat jouw gebruiksscenario is voor dit model, en wat de gedachtegang is (of was) met betrekking tot een luxere uitvoering.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)
[hwiprice hwiid=”348383″ numshops=”5″]