Met behulp van de X-Rite iDisplay Pro heb ik dit scherm aan enkele tests onderworpen. Geen extreme lijsten met testresultaten, maar hopelijk een begrijpelijke samenvatting voor iedereen in een overzicht wat in korte tijd te begrijpen moet zijn en daarbij een duidelijk beeld te schetsen van de prestaties.
We beginnen met het scherm in de AdobeRGB modus en gaan kijken naar de kleurweergave bij een helderheid van ~125 cd/m2. Hier zien we een nette gammawaarde van 2,17 en een minimum helderheid van 0,15 cd/m2, het hierdoor resulterende contrast is 809:1 wat een keurige score is bij deze helderheid. Omdat de naam ‘Adobe RGB’ copyright geneuzel kan geven wordt soms de term ‘Clay RGB’ gebruikt in software zoals deze DispCalGUI, maar die twee zijn inhoudelijk gelijk. We zien dat het scherm de claim van 99% waar lijkt te maken, de gekleurde lijn ligt praktisch over de stippellijn (ClayRGB Spectrum) heen. De kleine afwijking in de rode hoek is een bekende beperking van deze colorimeter.
Het scherm is, pre-softwarecalibratie, uitzonderlijk nauwkeurig wat de kleurweergave betreft. De vuistregel is 3 Delta E afwijking als minimaal vereiste om ‘zichtbaar’ te verschillen te zien, en de gemeten waardes (de groene waardes in de tabel) liggen allemaal ruim achter de komma. Hetzelfde gaat op voor de grijsweergave. Dit strookt ook met de ervaring: de weergave is erg prettig.
Ook de aanwezige DUE (Digital Uniformity Equalizer) toont zijn meerwaarde. Normaliter wijken de randen of hoeken van het scherm redelijk af van de prestaties in het midden, maar daar is hier geen sprake van, een echt ColorEdge pluspuntje. Met 1,17% als de hoogst gemeten afwijking van de helderheid (relativeren: zelfs 10% is lastig te zien en als ‘goed’ te beoordelen) en 1,37% maximale afwijking van de kleurtemperatuur scoort het scherm uitzonderlijk op gebied van uniformiteit. Dit is straks bij de sRGB modus op 100% helderheid overigens niet noemenswaardig anders, mocht je denken dat dit te danken is aan een beperkte helderheid.
Omdat ik vermoed dat niemand 100% van de tijd in Adobe RGB modus zal werken even wat metingen in de sRGB modus, ditmaal met maximale helderheid. Wederom zien we een uitstekende nauwkeurigheid van de kleuren en grijsweergave. Op de maximale helderheid zien we 329 cd/m2, iets minder dan de 350 op papier, maar nog altijd een flinke bak licht. Gammawaarde is hier zelfs de ideale 2,20. Contrast is met een minimale helderheid van 0,42 cd/m2 779:1, net als de maximale helderheid minder dan de opgegeven waarde van 1000:1 die vermoedelijk enkel met een specifieke instelling te behalen valt. sRGB kleurbereik is uiteraard geen issue, maar fijn dat hij praktisch perfect wordt neergezet in deze specifieke modus. De kleine afwijking in het witpunt is vermoedelijk wel een gevolg van de afstelling, maar is eenvoudig aan te passen.
Ook in sRGB modus en op volle helderheid zien we een uitstekende uniformiteit. Grootste afwijking in de helderheid is een schamele 1,04%, in de kleurtemperatuur 2%.
Het zal dan ook niet als verrassing komen dat er van backlight bleeding feitelijk geen sprake is.