Edifier W830BT review


Edifier, het merk waarvan we de speakers in elk geval altijd graag zien komen. Zoals de meeste merken een bepaald verwachting patroon wekken is Edifier geen uitzondering, en die verwachting komt vaak neer op ‘goed geluid voor je geld’ en ‘veel features’. Gezien de Chinese roots ook niet heel vreemd wellicht, beide zijn tenslotte kenmerkend voor veel producten ontworpen in de grote rode reus.

Het grote verschil tussen de markt voor (pc) speakers en de markt voor headphones is de hoeveelheid concurrenten. De pc speakermarkt staat wagenwijd open en er is veel ruimte voor sterke producten met een leuke prijs, maar de headphone markt is dermate rijkelijk gevuld dat je keuze te over hebt, plus dat er de nodige ijzersterke namen in mee doen. Genoeg uitdagingen in elk geval voor Edifier en hun nieuwe, ca 100 euro kostende W830BT Bluetooth over-hear headset in een segment waar ook Sennheiser, JBL, Sony en Philips actief op inzetten (en tal van andere merken natuurlijk).

Als referentiekader pakten wij de wat luxere broer, de ca 149 euro kostende Edifier W855BT, de ca 100 euro kostende Soul X-Tra, en de ca 110 euro kostende JBL E55BT; een populaire directe concurrent en in ons perspectief de meest relevante tegenstander. We hebben deze W830BT gedurende iets meer dan een maand actief gebruikt.

Uitpakken, bouw en features


Het uitpakken was een prettige ervaring. De doos zelf is netjes, we zien een stevige harde case waar de headset in zit, een nette 3,5mm kabel en een korte micro USB kabel om de unit op te laden.






De aanwezigheid van een mooie hoes vinden we een plus, zeker gezien het ontbreken ervan bij menig concurrent. Anderzijds is het een grote unit terwijl de headset wel in te klappen is, en we vragen ons af of een dergelijk grote case niet wat onhandig is voor tal van scenario’s. De veel-onderweg luisteraar wil wellicht een zakje erbij halen.

Fysiek maakt de set ook direct een goede indruk. Het is veel kunststof, uiterard met stalen band intern, maar het niveau materiaal en afwerking is heel erg goed; overtuigend beter dan de JBL, de Soul, en hoewel de W855BT ‘anders’ is doet dit er kwalitatief absoluut niet voor onder. Smaak is uiteraard persoonlijk, maar de combinatie van mat zwart en grijs maakt een nette, bescheiden indruk op ons. Geenszins een goedkope indruk in elk geval.




Inklappen kan, en de verstelbaarheid is goed. De schelpen kantelen omhoog en omlaag voor een goede drukverdelen tussen boven en onder het oor, en ze zijn draaibaar voor een goede verdeling tussen voor- en achter. Ook zijn de schelpen iets groter dan bij de W855BT, wat hem ook voor grotere hoofden wat beter doet zitten; de W855BT noemden we een model voor kleine- tot middelgrote hoofden, de W830BT is nog breder inzetbaar.




Onderop zien we de USB poort onder een rubbertje plus de 3,5mm ingang, aan de andere kant een power-knop, volume knopjes ernaast, en een klein LEDje.



Materiaal bovenop is netjes, al viel op dat het woord Edifier niet 100% recht stond. Een beetje duwen en het stond rechter dan op de foto, maar toch niet niet helemaal wat zou moeten. Verstelbaarheid van de band zoals gezegd goed, en een ruime verstelling toont ook een nette stalen band; geen klagen.



Schelpen, nepleer, maar wel aardig zacht. Niet echt uitzonderlijk of ‘anders’ dan de rest, gewoon ok.


Specs




Weinig echte verrassingen in de specs, hooguit dat hij toch nog 274 gram blijkt te zijn; hij voelt lichter. Het is echter de 95 uur accuduur (speeltijd) die wel echt in het oog springt, dat is bijna bizar veel, net als de 1500 uur standby tijd. Ook aptX zien we overigens graag, net als de optie om twee apparaten gekoppeld te houden.


In de praktijk


Voor hoofdtelefoons spelen we een zo breed mogelijk scala aan muziek. Eerst alles door elkaar, simpelweg om een beetje aan de set te wennen gezien de eerste ervaringen altijd gekleurd zijn door je huidige dagelijkse headset, en later verschillende vaste nummers in de lineup.

Het was wellicht te verwachten, want ‘volle en diepe bas’ was één van de drie focus features van de productpagina, en de eerste feature die werd toegelicht. Het is in mijn optiek ook de meest definiërende feature van de Edifier W830BT. Het geluid beschrijven we als redelijk donker, met een duidelijk aangezette (zeg maar dominerende) bass, maar dan weer wel één die ‘diep’ klinkt en absoluut niet dreunend. Zoals Edifier op de productpagina ook zegt: het past goed bij genres en nummers die profiteren van een dikke bass, dat is zeker.

Waar we het echter niet mee eens zijn is de ‘heldere hoge tonen’ claim, want het dominantie van het laag werkt door over de hele reeks; lage-mids zijn nog nadrukkelijk aanwezig, maar hoewel goede mids tot hoge mids liggen wel degelijk binnen het kunnen van de drivers ligt (wanneer je de equalizer wat bijstelt hoor je dat) worden ze toch aardig overschaduwd door het lagere segment. Het hoge segment lijkt zelfs een paar stappen teruggeschroefd. Kort samengevat: het ‘heldere’ was wat we misten.

De JBL is in vergelijking, zoals was te verwachten, ook redelijk getuned op de bass wat vast iets met de vermoedelijke doelgroep te maken heeft. Toch behoudt deze een wat meer helder mid-hoog, waarvan we zeggen dat het de toegankelijkheid voor het grote publiek wel ten goede komt. De Soul leunt juist nog meer op de hogere tonen en is daarmee eigenlijk gewoon een heel ander beestje, en de W855BT toont wat het geluid betreft overtuigend zijn meerwaarde door niet alleen neutraler te zijn (dat is tenslotte grotendeels subjectief), ook wanneer we met de eq bepaalde specifieke wensen simuleren (bass boost bijvoorbeeld, of juist het tegenovergestelde) toch het geheel beter in balans te houden; hij is dan wel 40-50 euro meer dan de andere drie, maar overtuigd daarvoor ook ruim voldoende.

In veel gevallen weten we al vrij snel wat we van een hoofdtelefoon vinden, in geval van de Edifier W830BT duurde het zeker wat langer, en was de directe vergelijking met de JBL ook echt nodig om het geheel in perspectief te zetten. Subjectiviteit is ook lastig om te isoleren in een ervaring en hoewel ik niet vies ben van modellen met een wat aangezette bass, zo is de H880 bijvoorbeeld ‘stevig’ en een persoonlijke favoriet, richt de W830BT zich nog meer dan de directe concurrentie op die specifieke wens die normaliter niet in mijn eigen straatje zou passen. Dat gezegd hebbende, de nodige dagen verder waren we er aardig aan gewend, en kunnen we ons in elk geval voorstellen dat de beoogde bass-loving doelgroep er toch zeker wat in zal zien.

Hoewel een beetje eq setting altijd fijn is om aan je eigen smaak te voldoen bleek de inherente bass focus wel een nadelig effect te hebben op bijvoorbeeld de kwaliteit van gesprekken die je voert. De microfoon is niet denderend maar niet gek, echter de stemmen van de personen met wie je spreekt zijn ook enorm laag aangezet, wat een onnatuurlijke, bijna onaangename gesprek ervaring geeft. Incidenteel een belletje tot daar aan toe, maar niet voor frequente en lange gespreken als je het mij vraagt.

Wat lange gesprekken betreft overigens, aan de accu zal het in elk geval niet liggen, want de bizar lange claim is praktisch niet te bevestigen. Dagen achter elkaar gebruikt zonder een indicatie van accu vermoeidheid te krijgen, maar een dergelijk lange accutest is geen doen. De conclusie hier is simpel in elk geval: accuduur is geen probleem.


Conclusie


Het is in de balans van alle zaken dat we de W830BT toch weten te waarderen. Puur wat geluid betreft kan ik hem zelf wat te donker vinden, met een (flink) grotere bass focus dan ik zelf zou willen, maar het feit dat hij lekker op het hoofd zit en met zijn specifiekere insteek in de nodige genres daar wel lekker uit de voeten komt lijkt die doelgroep toch positief bediend te worden. Het is zeker niet dat de driver niet wat neutraler kan klinken, een beetje equalisen brengt je wel wat balans (als jouw software dat toestaat), maar ze hebben gewoon heel bewust op veel bass ingezet, ik vermoed bijna vanwege de populariteit van bass-heavy modellen bij een jong publiek die hier vermoedelijk ook wel heel erg blij van zullen worden, zij het met de kanttekening dat de W830BT in design eerder een serieuze headset voor volwassenen lijkt dan een jeugdig ding.

We kwamen ook snel tot de conclusie dat zelfs in het 100 euro Bluetooth headphone segment enige vorm van concessies onvermijdelijk zijn, en in dat opzicht zou ik ook hardop zeggen dat als je meer uit kan geven dat je daar ook echt wat voor terug krijgt; de W855BT ligt veilig boven de andere drie, en als je een kabeltje accepteert is iets als een H880 van een compleet andere orde van geluidskwaliteit. Ik heb de JBL bewust erbij gehaald omdat ik benieuwd was hoe de W830BT het zou doen vergeleken met één van de populairste modellen van dit moment just omdat ik het gat met die duurdere modellen wel fors vond. Maar als ik die E55BT nu van een losse review zou voorzien zou die er ook zeker niet zonder kleurscheuren vanaf komen. Subjectief biedt die een wat meer heldere midden- en bovenkant, ik zou zeggen daarmee een objectief een wat veiliger, all-round net wat beter geluid om breed aan te raden gezien de W830BT zich wel heel erg de bass-liefhebber kant op drukt, maar de kanttekeningen op dat model maken het geen vanzelfsprekend betere keuze.

Het zijn namelijk die andere, zonder twijfel objectieve factoren waarbij Edifier met de W830BT laat zien hoe het eigenlijk zou moeten. Vooral de bouwkwaliteit en afwerking van de JBL en Soul laten in vergelijking wat te wensen over en die zijn hier echt goedin orde. Ook de aanwezigheid van een net hoesje is fijn, maar het is vooral de vormgeving, pasvorm en het resulterende comfort waar we meer over te spreken zijn. Voor kleine tot grotere koppies maakt de W830BT de indruk van een hele veilige aanrader wat pasvorm betreft, en we hopen dat we zoiets ook snel terug zien in een iets hoger segment met bijvoorbeeld W855BT tuning.

Dat gezegd hebbende, dergelijke pluspunten nemen niet weg dat de Edifier W830BT echt een headset is voor mensen die zich zorgen maken dat hun redelijk lichtgewicht draadloze headset wel genoeg bass in huis heeft. Dat specifieke karakter zit zo ingebakken dat je daar niet omheen kan. Ook een enorm lange accuduur, een meervoud van praktisch elke concurrent wat eigenlijk best knap is, verandert die positie van bass-unit niet. We kunnen voorstellen dat een minder kritische, niet-detail-smachtende luisteraar meer waarde kan zien in zo’n extreem lange accuduur en dat als drijvende kracht achter dit model kan zien, maar wij zien hem zelf vooral als hele leuke optie wanneer ‘veel en dik laag’ jouw definitie van ‘lekker’ is, vooral (of pas) dan valt het geheel goed op zijn plek.

TL;DR


Netjes gebouwd en afgewerkt, erg comfortabel over-hear vormgeving ongeacht afmetingen van je hoofd, en een uitzonderlijke batterijduur. Geluidstechnisch dominant bass focussed voor de liefhebber daarvan, voor het geld is het een solide bass weergave, maar je levert er duidelijk mids en highs voor in.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.