Één van de eerste overwegingen bij een nieuwe speakerset is een praktische: de indeling. Een 5.1 set vereist nu eenmaal een flink aantal kabels. Voordeel is dat deze Edifiers van standaard speakerkabels gebruikmaken, waardoor je zelf andere (langere, kortere, zwarte, gele, paarse) kabels kan aanschaffen indien gewenst, maar aan het einde van de rit moet je toch een flink aantal kabels achterop die subwoofer kwijtraken. De Sub zal je vermoedelijk dus wel tactisch moeten positioneren om de kabelbende te verbergen. Gelukkig geen issue in onze setup waar de sub naast een kastje staat en de kabels snel achter de kast verdwijnen. Het voordeel van een echte surroundset is dat de ervaring voor games of films lastig te evenaren is door setjes met enkel speakers van voren, maar dat een soundbar eenvoudiger te plaatsen is lijkt mij vanzelfsprekend. (Over soundsbars gesproken, ook daar ga ik binnenkort mee aan de slag). Eenmaal op hun positie vallen de speakers zelf gezien hun zwarte uitvoering eigenlijk bijna niet meer op.
Voor de praktijkervaring heb ik het voordeel dat ik een flink aantal sets had uitgestald om te vergelijken. De Z-680 staat hier na al die jaren nog, de Z-5500 uiteraard (al zal die bij publicatie reeds verkocht zijn), maar ook de Z-5400. Nu hebben al die sets één ding gemeen: Ze kosten stuk voor stuk de helft of minder van de S760D. Edifier positioneert de S760D echter als ultieme 5.1 set, dus dan mogen we in elk geval verwachten dat hij rondjes op die andere sets loopt.
En dat doet hij, overtuigend! In het begin iets te overtuigend gezien de set met de sub en bass op +9 uit de verpakking kwam, dus die heb ik direct maar even wat omlaag geschroefd; de buren zijn aardig doof, maar een trillend huis merken ze toch wel. Nu is het een lastige opgave om de waarde van beter geluid uit te drukken, maar de S760D is in elk opzicht een overtuigende upgrade boven de andere setjes die stuk voor stuk toch ook een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding wisten te leveren. En dan spreek ik niet over hoe hard hij kan, maar simpelweg dat het geluid een flinke stap meer volwassen is, diepte heeft. Het geluid van wat de subs van die Logitech 5.1 setjes produceren, iets waar in voorheen best over te spreken was, voelde spontaan als simpel, bijna neanderthaler-ish gedreun. Net als bij de C3X weet deze sub definitie aan het geluid toe te voegen in plaats van vooral toch te grommen; zet je hem op een neutraal volume en je zou haast denken dat hij uit staat, zet je hem uit en je realiseert spontaan wat die sub precies toevoegt. En zet je hem voor de aardigheid eens vol? Je oren, het bankstel, en vermoedelijk ook de buren zullen meetrillen. Heerlijk, op z’n tijd.
Hetzelfde gaat op voor de satellieten; deze weten een duidelijk voller, rijker geluid neer te zetten dan de Z-5500, die op zijn beurt weer beter is dan de Z-680 en de Z-5400. Terwijl ik achter mijn laptopje zat te tikken en de kleine voor de 20e keer een bepaalde film zat te kijken merkte ik tijdens de delen met muziek dat ik opeens detail hoorde die ik de vorige 19 keer (met de oude set dus) nimmer had gehoord. Een vriendje kwam ons huis binnen en voordat hij de kamer bereikte zei hij al ‘jij hebt nieuwe speakers staan!’ vanwege het geluid wat uit de kamer kwam. Dat is toch een indicatie van een verschillende klasse, zo niet twee.
Als het op gamen aankomt, en een 5.1 set als deze richt zich toch vooral ook op pc gebruik, is het verschil vermoedelijk nog wel het lastigste te beschrijven. Tijdens een beetje rondrennen in GTA V op de Xbox 360 merk je wel wat verschil, vooral in de lagere regionen, maar zou je nog wel eens kunnen twijfelen aan de meerwaarde van die 300 euro extra investering boven de andere sets. Zodra de autoradio dan aan gaat neemt het verschil al toe, zo ook in games waar de atmosfeer een belangrijkere rol speelt. Begrijp mij niet verkeerd: je hoort verschil in games, je voelt verschil in games, maar het echte klassenverschil komt bij het luisteren van muziek naar voren waar je details en instrumenten makkelijker kan onderscheiden. Zie de Z-5500 als een leuke game headset van 100 euro, en de S760D als een dikke muziekheadset van 200; beide doen games prima en je hoort wel verschil, maar pas bij muziek komt de luxere driver pas goed tot zijn recht. Als je regelmatig naar wat muziek wilt luisteren op je speakerset dan is het eigenlijk al geen vergelijking meer.
Ook wat betreft films laat de S760D simpelweg niets te wensen over, wat de S760D gewoon een hele mooie all-rounder maakt wat betreft geluidsweergave. Hij kan alles, je voelt nergens in het bereik dat iets wat tekort schiet, de ruimte wordt goed gevuld, en de positionering van het geluid door de 5.1 setup is uitstekend. En niet onbelangrijk: je hoort en ervaart het verschil met de andere sets wederom duidelijk. Wel is het aan te raden goed gebruik te maken van de instellingsmogelijkheden die de S760D biedt. Zo is het voor films en series sterk aan te raden om de center speaker op +5 of zelfs hoger te zetten, want dan merk je echt dat stemmen van personages aanzienlijk duidelijker naar voren komen (ook vergeleken met de concurrentjes). Het was voor ons voorheen best een uitdaging om het volume naar wens te krijgen: zodra de kleine slaapt wil je natuurlijk niet te veel herrie, maar wel dat je een serie of film goed kan volgen. Zelfs op een lager volume merk je dat je een betere geluidservaring hebt, en met de extra plusjes op de center speaker merk je ook dat stemmen duidelijker naar voren komen bij een verder gelijk volume. Ook de Dolby Pro Logic II feature komt in de praktijk goed tot zijn recht , want bij 2.0 bronbestanden met de wat hogere center instelling merken we dat de set goed in staat is om de stemgeluiden er helder uit te plukken voor een zowaar 5.1 ervaring zonder 5.1 bron.
Is het echt allemaal zo perfect met die S760D? Bijna, want de mannen bij Edifier zijn toch net wat puntjes op de i vergeten. Gelukkig zit dat enkel in wat kleine stukjes afwerking en niet in de geluidsweergave voor dit bedrag, maar het is toch jammer. Hoewel de console veel opties geeft en er op een afstandje aardig uit ziet (en dan hou ik Logitech consoles even als uitgangspunt aan), voelt hij gewoon als een matig stuk plastic aan en zodra je er dicht op zit die je dat er ook aan af. Waarom ze daar niet gewoon een degelijk kastje van maken ontgaat mij. Het is verder leuk dat je de optie hebt om de backlight te dimmen of te versterken, en de informatie wordt ook keurig overzichtelijk weergegeven, maar de kijkhoeken van het scherm zijn dusdanig matig dat als je op gelijke hoogte als de console dat je gewoon niet kan zien wat er op staat, de console staat tenslotte schuin. Nu zal je daar als PC speakerset geen last van hebben, maar gezien het een bijzonder capabele set is voor bij de televisie (waar ik heb ook heb staan) is dat toch net even jammer. Heb je het strikt nodig? Vermoedelijk niet echt, en je weet op een gegeven moment toch welke afstelling je wilt en hoe alles werkt, maar bij een ultieme set hoop je stiekem dat –alles- ultiem is, en niet een duidelijk stap minder dan wat de Z-5500 voor de helft neer wist te zetten. Overigens is een interessante toevoeging dat de consensus is dat ook de nieuwere topmodellen van Logitech, zoals de 300 euro kostende Z906, niet meer in de buurt komen bij het oude topmodel van vroeger (zowel wat betreft geluid als bouwkwaliteit). Insert een ouwe l… opmerking over ‘vroeger’.