Edifier S350DB review
Het is even geleden dat we een speakerset van Edifier zagen met een subwoofer erbij. Ik moet ook toegeven dat ik er een beetje tegenop zat te kijken als inmiddels bijna een 2.0 evangelist. Toegegeven, de praktische voordelen van een 2.0 set wogen significant op onze eigen beslissingen om onze oude van subwoofer voorziene set uit te zwaaien, niet dat ik een stevige sub niet kan waarderen. Met de Edifier S350DB brengen we de sub dus weer terug naar onze setup, en gaan we vooral op zoek naar antwoord op de vraag of deze S350DB interessant is, en antwoord op de vraag wanneer hij interessant is ten opzichte van de recent door ons beluisterde (en hier nog aanwezige) S880DB 2.0 set.
Prijskaartje: 299 euro.
Uitpakken, bouw, en features
De grotere Edifier dozen komen ‘double boxed’, oftewel met een extra bruine doos om de ‘echte’ verpakking die we hier laten zien. Wel fijn. Wat valt op? Gewicht, het doosje is.. pittig… kilotje of 20.
Voor we verder gaan, specs:
Eeeeeen we hebben weer een nieuwe kleurstelling Edifier in huis. Het blijft een aparte ervaring soms. Ja, we wisten wat er op de doos stond, maar het blijft natuurlijk gewoon een puntje dat wanneer de de S350DB voor zijn inhoudelijke kwaliteiten wenst te overwegen dat de rood kersenhouten kleur meer dan een secundaire rol zal spelen ondanks dat de voorzijde geheel zwart is.
Kwaltatief, geen klagen. Degelijke speakers met een meer dan degelijke afwerking voorbij wat we van de prijs zouden verwachten. Wel valt op dat hier, net als bij de S880DB overigens, geen stofkappen op de speakers en sub zitten.
Met 222 x 127 x 156 mm zijn de satellieten niet uitzonderlijk groot, eigenlijk redelijk in lijn met de Edifier S880DB, iets anders vormgegeven dan de R1700/R1800, maar niet echt significant groter (wel zwaarder) op je bureau als de meer instap units, denk R1280 bijvoorbeeld. De S1000 / S2000 modellen zijn wat dat betreft echt een flinke bak groter. Vooral de S880DB toont de nodige gelijkenissen, want naast de vorm lijken ook de drivers er redelijk hetzelfde uit te zien. Pas als we heel goed op gaan letten zien we wat verschil, bijvoorbeeld dat de midrange driver net even groter is; niet heel vreemd als we bedenken dat voor de lagere tonen de S350DB ‘ietwat’ ondersteuning heeft.
In het glanzend zwarte deel van de rechter speaker zit de IR ontvanger voor de afstandsbediening, maar zitten ook kleine status indicatoren. Zo staat er bijvoorbeeld ‘PC’ of “Aux” afhankelijk van je input. Naast de afstandsbediening kan je ook de fysieke knoppen op de speaker zelf gebruiken om het geluid wat te tunen, de set aan/uit te schakelen en uiteraard het volume aan te passen.
Van beide speakers loopt één kabel weg, de rest wordt op de sub aangesloten.
De sub zelf is best fors, 312 x 265 x 298 mm en voorzien van een 8” driver, geen misselijke afmeting voor een kit in deze prijsklasse. Ook hier vinden we de visuele kwaliteit erg netjes, en het gewicht en de afwerking zorgen voor een goed gevoel bij het geheel.
Achterop zien we de aansluitingen. Eén naar elke speaker, één voor stroom (met aan/uit schakelaar), twee analoge ingangen, één coax, één optische ingang en hoewel Bluetooth aanwezig is zien we daar uiteraard geen stekkertjes voor.
Om het geheel aan te sluiten krijg je een 3.5mm naar tulp kabel, tulp naar tulp kabel, en een stevige 3 meter kabel voor je linker speaker. Ook de optische kabel zit erbij (in een losse verpakking voor één of andere reden).
Afstandsbediening is praktisch gelijk aan die van de S880DB. Prima stevig, ok feedback op de knoppen (maar niet spectaculair), maar feitelijk alles wat je nodig hebt.
Geluidskwaliteit
We hebben veel gesproken over het geluid van Edifier, en dit brengt ons in een lastige situatie. Enerzijds lopen we het risico ons sterk te herhalen voor mensen die alle eerdere reviews hebben gevolgd, anderzijds willen we voorkomen dat we relevante informatie gemakshalve overslaan. Laten we voorop stellen: de Edifier S350DB is (wederom) een chique kit met een dito geluid, en zelfs als 2.0 set had hij niet misstaan als we puur naar de satellieten kijken, en dat zeggen we niet veel voor kant en klare 2.1 setjes. De subwoofer mag dan wel doen vermoeden dat er ook een game of film doelgroep wordt aangesproken, maar dit is een meer dan capabele all-round set.
In de test hebben we ons vooral gericht op het vergelijken met de Edifier S880DB gezien we overtuigd waren dat die als 2.0, net als de 2.0 kits van Edifier die wij daarvoor hadden getest (kanttekening: onder de R1280T hebben wij niets getest). Hoewel slechts nipt goedkoper met 279 euro moeten we niet vergeten dat de S880DB op gebied van electronica de wat duurdere unit is, zo zit daar bijvoorbeeld ook een USB ingang op, dus de vergelijking gaat een beetje scheef. De andere directe concurrent om te vergelijken zijn de Harman Kardon Soundsticks, maar dat vinden we feitelijk geen strijd, want tenzij je alleen om bass geeft is de S350DB veel beter in balans en capabeler in de mids en hoog.
We zijn begonnen met vooral veel muziek, want juist op dat vlak zou een net wat chiquere 2.0 set toch de winst moeten pakken. En hoewel we de S880DB nipt de winst willen geven is het sprekend dat het een overwinning is die we in de nuance moeten zoeken, en daarmee eigenlijk een compliment voor de S350D dat hij zijn 2.0 broer toch een aardig eind bij kan houden. Dit is geen typische 2.1 set waarbij de sub vooral moet knallen en de satellieten maar een beetje hun best doen om half-ok geluid te leveren. Al is de prijs daar natuurlijk ook niet naar is het desondanks goed om te weten. De laatste 2.1 sets die we bekeken waren de Creative Kratos S3 (sub 100 euro, dat is een 1995 polo vergelijken met een jonge passat) en Edifier hun eigen C3X op het 149 euro prijspunt, maar ook dat is in de verste verte geen vergelijking voor deze unit. Stuk duurder? Sure, maar veel beter.
Blind vergelijken is zinloos, want de invloed van de sub is onmiskenbaar. De 8” sub ontbreekt ook duidelijk niet aan capaciteit, en dankzij de net-wat-groter-dan-gebruikelijk driver wat ‘pc speakersets’ betreft horen we vooral ook de winst wanneer we de sub draaiknop slechts een klein beetje open zetten. De optie om zelf te schakelen tussen een lichte boost onderin en standje rampestamp is praktisch zeker een voordeel om het geluid naar eigen hand te zetten; zelf houden we hem redelijk laag. Het geeft de S350DB in muziekstijlen die wel heel bewust profiteren van een subwoofer zelfs het voordeel boven de S880DB; een bescheiden afgemeten speaker op je bureau kan immers niet de ‘oomph’ genereren van een 30 bij 30 doos op de vloer. Gaan we op zoek naar complex detail in instrumentale stukken, dan pakken we liever de betere 2.0 kit, maar tussen deze twee blijft het verschil toch nog bescheiden; echt beter treffen we aan in de S1000DB bijvoorbeeld. Wil je echter één of andere harde stijl opzetten? Sub, no doubt.
Ook voor games en films is de invloed van de sub veelal positief. Actiescenes, autoscenes, en andere zaken met het nodige geronk profiteren, zo simpel is het. Moet ik nog uitleggen dat deze set ook ‘serieus hard’ kan waarbij de kans groot is dat jij eerder pijn lijdt dan de set zelf (vervorming)? De vraag blijft wel: mis je het echt met een 2.0 set? Dat antwoord is lastiger te geven, zo denk ik hem zelf niet genoeg te missen dat ik de praktische nadelen van een sub onder mijn bureau te negeren, maar de invloed op het geluid staat niet ter discussie. Vooral ook omdat dit simpelweg een stevige sub is, niet één die het totaal gebrek aan low-mids van de satellieten moet compenseren, totaal niet, maar wel één die laag stevig aan kan zetten.
Inmiddels enkele weken later voel ik mij overigens even goed in tweeën gesplitst. De volwassene in mij trekt naar de 2.0 kit met de praktische voordelen van minder kabels en een strakkere look, plus het feit dat ik het gros van de uren met speakers ze hooguit wat rustige muziek laat spelen, maar toch zeurt die gedachte dat ik het concept subwoofer misschien toch iets te snel van mij af aan het schuiven ben.
Conclusie
En eigenlijk is dat lastige kiezen tussen de twee zo gek niet, want het versterkt ons in het gevoel dat zowel de Edifier S350DB als de S880DB gewoon hele sterke kits zijn, enkel dat de doelgroep nu eenmaal anders is. Niemand zal beargumenteren dat een subwoofer zinloos is, maar je moet er ruimte voor hebben, je moet wat extra kabels wegwerken, en je moet de gebruiksdoelen voor ogen hebben die er echt duidelijk van profiteren: drukke actie of race games, (actie) films, of hardere muziekstijlen en dan vooral op hogere volumes. Hoor je verschil in feitelijk alles? Uiteraard. Mis ik de sub als iemand die veel muziek luistert (vooral op bescheiden volume) maar ook af en toe nog het nodige aan games speelt? Ik zelf ‘niet genoeg’ om toch een sub neer te zetten, maar ik zeg dat ook zeker deels met de praktische zaken in het achterhoofd en het verschil is er wel: we zien gewoon meerwaarde naarmate je je meer in die genoemde categorieën bevindt.
Praktisch gezien laat Edifier met de S350DB weer zien wat we gewend zijn, want met een ruim aantal inputs, inclusief Bluetooth met AptX wat vandaag de dag bijna onmisbaar lijkt, meerdere analoge inputs en een optische in kan je er bijna elke kant mee op. Naast de TV met consoles aangesloten? Sure. Als PC speaker met wat randzaken erbij? Even goed geen probleem. Wel mis je de S880DB’s USB input, en als PC speaker kan je dat nog even meewegen, maar een gebrek aan inputs is er sowieso niet. Daarnaast heb je fysieke knoppen op de speaker zelf plus een redelijke afstandsbediening, dus aan praktisch gemak geen gebrek en daar kan menig speaker fabrikant echt wat van leren. Daarbij zijn het fysieke hele degelijke kasten met een nette afwerking, wat dat betreft geen klagen, als is het nog even de vraag of andere kleurstellingen gaan komen, want we kunnen ons voorstellen dat dit rode kersenkleurtje niet voor iedereen is weggelegd. Het hout gecombineerd met het zwart maakt het een redelijk ‘sombere’ kit om te zien; een frisse kleurstelling zoals de S880DB was ik denk ik redelijk uit mijn dak van gegaan.
Dan rest de vraag: wat is de juiste set voor jou, of wanneer kom je op de S350DB uit? Kijken we eerst nog even terug naar de Edifier S880DB, wat op moment van schrijven de sterkste kandidaat is voor mijn pc setup, dan zien we dat die concurrentie ervaart van sets die een stuk goedkoper zijn, denk aan de R1700BT of zelfs een R2000DB (groter, krachtiger minder features). Weliswaar lever je dan de nodige features in, en de uitstraling en kleurstelling weeg ik ook zeker, maar wat geluidbeleving niet per definitie heel ver van die set af zitten (de R2000DB zal zijn grotere afmetingen vermoedelijk tot winst weten om te bouwen). Blijf ik van mening dat het een uitstekende set is? Absoluut, maar met een lager budget dan wat een S880DB kost zou ik niet direct extreem rouwig hoeven te zijn wat het geluid betreft, oftewel er staat wel wat druk op het value perspectief.
Kijken we dan naar wat we in onze ervaringen tegen zijn gekomen wat goedkopere 2.1 sets betreft (Edifier C3X, Harman Kardon Soundsticks), dan steekt de S350DB ervaring daar wel duidelijk boven uit, terwijl hij ook op featurevlak juist meer biedt dan menig concurrent; en dat zet hem in een sterke positie. Het is weliswaar 300 euro, maar daarvoor krijg je wel een set met capabele sub, satellieten die op hun eigen houtje ook echt een hele degelijke ervaring neer weten te zetten. En hoewel ik zeker niet elke 2.1 set op de markt denk te kennen twijfel ik met de ervaring geen moment dat deze kit een overtuigend plaatje neer weet te zetten op dit prijspunt, ik zie geen hele snelle manieren om aardig wat te besparen zonder toch snel ook in te leveren. En ja, het begint bijna te vervelen dat ik wederom positief ben over Edifier speakers, maar ik kan er ook niks anders van maken en vooral: ik kan zo verdomd weinig vinden om over te klagen. Dat menig concurrent de pc speakermarkt compleet links laat liggen (of er product-inhoudelijk met de pet naar gooit en weinig meer doet dan de Media Markt volstouwen met wat de massa toch wel slikt, met alle respect) maakt de positie van Edifier als speakerbouwer die nog enige interesse toont zeker ook een heel stuk makkelijker, maar dat maakt deze set op zijn eigen houtje niet minder knap.
Puur voor muziek zullen wij het 2.0 concept vermoedelijk niet snel los laten, maar de toevoeging van een stevige sub voor gamers, film liefhebbers, en dan een totaalplaatje welke eventuele muziek affectie er zeker niet onder laat lijden is toch een aantrekkelijke propositie. Zou je de USB input (en interne benodigde elektronica) niet missen en dit als een bijna-S880DB zien maar dan met sub voor 20 euro meer, dan is het value perspectief van deze kit, uitgaande dat je ook graag die sub wil, gewoon sterk.
Nu nog even een strak witte versie aub Edifier! Of strak mat zwarte, want al het geluid en een sterke prijs-prestatie zal niet weg nemen dat deze (toch vrij specifieke) kleurstelling nog wel bij je moet passen, en wij vragen ons af of de doelgroep door een dergelijk ‘afwijkend’ kleurschema niet kunstmatig wordt beperkt.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: