Review: Edifier S2000PRO
Productpagina @ Edifier
We hebben met Edifier de laatste maanden een serie aan 2.0 speakerset “one ups” gedaan, waarbij we begonnen met een relatief eenvoudige (maar even goed indrukwekkende) R1280BT en zijn iets grotere broer, gevolgd door de weer iets duurdere en betere R2000DB, en die kreeg weer op zijn broek van de wederom grotere, duurdere, en m.i. overtuigend betere S1000DB. Hoewel we onlangs een korte onderbreking inlasten met de betaalbare 2.1 set (Edifier XM6PF) zetten we vandaag weer een stap omhoog op de 2.0 ladder en gaan we de S2000PRO bekijken. Hoewel de S2000 naamgeving eerder is gebruikt (enkele jaren geleden, modellen waar ik geen ervaring mee heb) lijkt de S2000PRO meer gerelateerd aan de S1000DB dan de oude serie.
Alhoewel, er komt vandaag ook een nieuwe element bij kijken: De S2000PRO speakers hebben namelijk een gebalanceerde XLR input en bijpassende monitor modus, waarmee Edifier dus niet enkel een lekker speakersetje mee neer wil zetten (en dus weer een stapje omhoog zet), maar zich ook wil richten op de thuis / hobby producer. Ik zeg bewust thuis / hobby, want met 500 euro voor een set mogen het dan wel flinke bookshelf speakers zijn, maar zitten we aan de onderkant van de ‘monitor’ markt. Nu ben ik geen (hobby) producer, dus de specifieke voor- en nadelen van dat werkgebied kan ik mij niet in verdiepen, maar met de S1000’s ernaast kunnen we in elk geval gaan beoordelen of de S2000PRO op andere vlakken zijn meerwaarde kan tonen, en gaan we als leken een klein beetje verdiepen in wat ‘een monitor’ nu inhoudt.
De specificaties en features van de Edifier website:
Ten opzichte van de S1000DB is het totale vermogen met 4W toegenomen, het is echter de verdeling die opvalt; 2x 50W voor de primaire driver in de S2000PRO versus 2x35W in de S1000DB; een pittig verschil. Daarmee heeft de tweeter van de S2000PRO dus op papier een flink lager vermogen, maar ik kan vast verklappen dat de high / mid-high performance er niet onder lijdt.
Één van de voordelen die de S1000DB boven de Audioengine A5+ had was een ruime selectie inputs, en ook hier doet Edifier dat goed: Balanced XLR, Aux, Optisch en Coax in en ook een Bluetooth feature is aanwezigen, deze is uiteraard aptX voor een betere geluidservaring.
Hoewel de specificaties van Edifier altijd beknopt zijn is het featureoverzicht op de website dat niet. Zo zien we daar dat de S2000PRO een TI / Burr-Brown PCM1802 DAC heeft voor de aux in, eveneens een Burr-Bron chip voor de optische en coax in, en intern treffen we nog meer Texas Instruments hardware aan; een losse digitale versterker voor elke driver. Klinkt mooi op papier in elk geval.
Het is een beetje ‘zoek de verschillen’ als je de Edifier S1000DB review nog ergens in je achterhoofd hebt zitten. In grote lijnen is het dan ook een vergelijkbaar setje waarin hout en mat-donkergrijs kunststof een m.i. aantrekkelijk geheel vormen. Smaak blijft subjectief, maar de materialen, de afwerking met flink wat rondingen / buigingen of ander soort randjes, plus het kleurschema kan van ons flink waardering krijgen. Mochten de plaatjes nog niet voor zich spreken wat fysieke kwaliteit betreft dan zal het gewicht dat wel doen wanneer je ze in handen hebt, want het zijn loeizware en stevige jongens. Woon je op een flatje zonder lift? Lekker laten bezorgen, dan heb je vervolgens enkel nog je buurman om je zorgen over te maken.
De gril is verwijderbaar, al was reeds duidelijk zichtbaar dat de Edifier S2000PRO uit twee drivers bestaat waarvan de (in de woorden van Edifier) ‘vlakke membraan tweeter’ opvalt.
De zijkanten zijn verder ‘kaal’ gehouden, zo ook de achterzijde van de linker speaker (al zien we daar wel de bass reflex achterop) terwijl de rechter unit voorzien is van de nodige aansluitingen: een fysieke aan/uit, de XLR inputs, de aansluiting naar de linker unit, de Aux, Optical en Coax in, en de bekende volume en bass/treble knop. Wat mij betreft mag Edifier wel een gewoonte maken om stroomkabels los mee te leveren in plaats van vastgebakken.
What’s in the box? (zeg het gerust in Brad Pitt voice). Nou, best veel: Uiteraard twee speakers, wel zo handig, en daarnaast: een degelijke afstandsbediening, een optische kabel, een 3.5mm->RCA kabel, een RCA kabel, en een geweldig dikke kabel om de twee speakers met elkaar te verbinden.
Een XLR kabel is niet inbegrepen. Om het geheel goed te kunnen testen voegen we dan ook zelf een XLR kabel toe, en een Cambridge Audio DacMagic+. Hoewel de toevoeging van een DAC met gelijke kostprijs als de speakerset wellicht wat extreem lijkt zorgt deze wel dat de Edifier S2000PRO zijn sterkste kanten kan laten zien.
Maar wat is nu het daadwerkelijke verschil met de S1000DB? We zetten ze naast elkaar: Op het eerste gezicht valt vooral op dat de S2000PRO een tint of twee donkerder is, al zien we onder de stofkappen dat de S2000PRO wel meer is dan enkel een S1000DB met een XLR aansluiting: zowel de primaire driver als de tweeter is anders.
Toen ik de S1000DB reviewde had ik nog geen staanders voor deze speakers, inmiddels wel en wil ik ze ook even laten zien in deze review. Jammer genoeg zorgt de iets andere kleurstelling ervoor dat ze net niet matchen met de S2000PRO, maar wellicht dat de andere kleurstelling op termijn ook nog naar Nederland komt? Ik ben in elk geval in afwachting of ze gaan komen, en mocht daar antwoord op komen maak ik een toevoeging onderaan de review. Ik wil jullie in elk geval wat plaatjes niet ontnemen:
Niet echt het handigste om op tafel te zetten, maar we moeten wat natuurlijk 😉
Om speakers te testen en te vergelijken maken wij normaliter gebruik van twee cruciale stukjes hardware. Één is de SilverStone Ensemble EB01-E, een USB DAC op basis van een Texas Instruments chip. Deze verzorgd de vertaling van digitale bronnen in een analoog signaal.
Het tweede onderdeel is een Edifier AUA-SW10 om meerdere outputs gelijktijdig aan te kunnen sturen. Niets is zo vervelend als mid-muziek stekkers te moeten verwisselen, en met dit apparaat kunnen we on-the-fly tussen de aangesloten speakersets wisselen of ze zelfs gelijktijdig afspelen. Normaliter een apparaat bedoeld om in winkels tal van sets aan te sturen, maar uitermate geschikt om reviews te ondersteunen.
Met de Cambridge Audio DacMagic+ tot onze beschikking hebben we deze echter gebruikt in plaats van de SilverStone DAC, en om de directe vergelijking aan te gaan hebben we de S2000PRO naast de S1000DB gezet.
Gedurende de testperiode wordt een breed spectrum aan muziek afgespeeld. Grotendeels maken wij gebruik van lossless audio om het kunnen te beoordelen, maar ook praktisch gangbare formaten komen voorbij gezien de waarschijnlijkheid waarmee gebruikers soms bijvoorbeeld MP3’tjes afspelen, of YouTube kijken. Om die reden wordt naast met de SST DAC ook gekeken naar de prestaties met ingebouwde geluidschips, dit echter afhankelijk van het type speaker of headset dat passeert. Het testen zelf doen wij door in eerste instantie veel te luisteren, maar ook door blind te testen; door te luisteren zonder dat je weet welke speakers worden gebruikt.
Voor zij die de S1000DB review niet hebben gelezen: ik was bijzonder onder de indruk van het geluid wat eruit kwam, dus het uitgangspunt voor de S2000PRO is dat deze daar ‘somehow’ een schepje bovenop moest gaan doen los van de studio monitor modus en de gebalanceerde XLR aansluiting. Hoewel ik mijn mening niet vooraf wil laten kleuren is dat soms bijzonder lastig, en ik moet ook toegeven dat ik mijn twijfels had of er wel sprake zou zijn van een noemenswaardig verschil. Vooral het feit dat de speakers fysiek extreem veel op elkaar lijken deed mij denken dat het wel mee zou vallen.
Niets bleek echter minder waar, uiteraard helpt het als je niet super-hyped een ervaring begint, maar (en dat zeg ik zonder dat ik de R2000DB heb aangesloten ter vergelijking) er zit simpelweg wederom een klasse tussen zoals ook bij eerdere budget-upjes het geval was. Net als bij de eerste keer dat ik de S1000DB aan zette zijn de eerste indrukken simpelweg van puur oortjes genot, of je ze nu op tafel op korte afstand hebt staan, op een langere afstand hebt op staanders, of richting de hoeken wegwerkt in een huiskamer (getest in een opstelling van ca 6m x 6m gevuld met kasten, banken, en de rest van het typische huiskamergebeuren). Het onderlinge verschil is, zoals je bij betere speakers mag verwachten, wel meer hoorbaar bij een directe vergelijking dan wanneer je willekeurig één van de setjes speelt, maar op korte afstand bij laag volume lijkt de nieuwe tweeter daadwerkelijk net wat meer detail-kwaliteit te geven en aan de andere kant van het spectrum: in een grotere opstelling op hoger volume kent de S2000PRO net wat meer punch.
Even een korte kwijlpauze voor ons…
Eerder nam de S1000DB het al op tegen de AudioEngine A5+, en die review is ook zeker aan te raden als je wat meer informatie wilt over het geluid. Ik heb er namelijk voldoende over gezegd, en in veel opzichten is de S2000PRO veel van hetzelfde, en dan net een beetje meer. Er zit power in het lage, bijzonder helder detail in het midden en hoge, en simpelweg genoeg kwaliteiten om feitelijk alle vormen van muziek goed voor de dage te laten komen. Hoewel niet primair een film- of game speaker zijn ook die secundaire activiteiten geen straf op deze speaker. Sterker nog, ook voor onze console/HTPC setup gaan wij naar een setje 2.0’s van Edifier over vanwege praktische voordelen boven 5.1.
In deze review wilde ik daarom simpelweg wat meer ingaan op de features en wat elementen die in vorige reviews niet aan de orde konden komen. Twee grote verschillen zijn natuurlijk de Studio Monitor modus van de S2000PRO waarmee hij zich voor de (hobby) thuis producent als optie aanbiedt, en de gabalanceerde XLR input voor een betere, ruis en kruisbestuiving vrije verbinding een hogere kwaliteit kan leveren. Nu ben ik geen producer, of een audio expert, of in de verste verte de doelgroep van deze featureset. Wel kan je redelijkerwijs redeneren dat wanneer je geld verdient met je producties een setje van 500 euro als absolute instap zal gelden, vandaar de toevoeging ‘hobby’ welke ik eerder gebruikte, maar ik heb er een hard hoofd in dat een hobby producent aan een strak budget gebonden zich hier niet uitermate gelukkig mee zal prijzen.
Een blik op de door Edifier meegeleverde response grafiek toont daadwerkelijk een vrij vlakke curve, tot zover –echt- vlak mogelijk is in elk geval. Voor het amateuristische oor, zoals die van mij, is de Studio Monitor stand overigens niet zo interessant als je zou denken. Ik was vooraf gewaarschuwd dat men normaliter de voorkeur geeft aan meer gekleurde standen, zoals bijvoorbeeld de ‘Dynamic’ modus, en kan dat zelf ook beamen. ‘Studio Monitor’ of ‘vlakke’ curve is dus geen synoniem voor ‘beter’ geluid, maar specifiek voor mensen die zo exact mogelijk willen ervaren wat ze hebben gemaakt. Om eerlijk te zijn weet ik dan ook niet heel goed wat ik met de ervaring aan moet, wellicht dat ik maar een setje KRK’s of Yamaha’s moet regelen voor een directe vergelijking? Ben jij een hobby producer, poke! Wil namelijk wel even gedachten stoeien.
Gebalanceerde inputs, Bluetooth AptX, en de knappe ingebouwde DAC in de Edifier S2000PRO zijn echter elementen die wel direct hun invloed uitoefenen op de waarneembare kwaliteit van de speakers, en voor een breder scala gebruikers. Het zijn echter beladen onderwerpen waarbij we meer in de subjectieve dan objectieve ervaring zwemmen. Natuurlijk hoor je het verschil tussen een analoge input vanaf een budget laptop ten opzichte van dezelfde bron via de Cambridge DAC en XLR aansluiting. Het kwaliteitsverschil tussen onze vaste SilverStone DAC en de flink luxere Cambridge Audio (featureverschillen terzijde) is echter al een stuk lastiger goed te praten, zelfs met actief bron switchen is het een pittige opgave om de meerwaarde ervan in woorden te brengen, en hetzelfde gaat eigenlijk op wanneer je met een optische ingang op de Edifier S2000PRO gebruik maakt van de ingebouwde DAC. Dat laatste is echter een prima compliment voor de in de speakers aanwezige DAC, al zal die hobby producent vermoedelijk die optische uitgang weer niet gebruiken. Voor zij die deze set als luxe PC speakers willen gebruiken is de aanwezige elektronica echter compliment waardig.
In hoeverre je van elk van die elementen gebruik gaat maken hangt natuurlijk van de situatie af, en de exacte voordelen variëren afhankelijk van je opstelling, soort bron en dergelijke. Ik kan er eindeloos lang op ingaan, maar wat je zelf gaat benutten qua features moet je echt zelf bepalen. We kunnen het ook anders bekijken: zelfs voor een ogenschijnlijk ‘prijzig’ setje, althans vanuit de PC-speakerwereld bekeken, tonen deze Edifiers zich bovengemiddeld goed voorzien van aansluitingen en kwaliteit ondersteunende features waarbij je afhankelijk van je situatie jezelf een redelijk prijzige DAC kan besparen, voordelen ziet boven de direct concurrentie vanwege de AptX Bluetooth (Kijk bijvoorbeeld naar de A5+ of andere directe actieve alternatieven waarbij veelal geeneens Bluetooth aanwezig is), en vergeleken met (actieve) Studio monitoren in dit segment mag de featureset ook als ruim bovengemiddeld gelden. Het is geen onredelijke aanname dat iemand die een beetje produceert als hobby ook andere eisen aan de speaker stelt dan enkel een vlakke weergave kunnen produceren, en in dat opzicht toont een setje als dit zich een alleskunner.
Het is lastig om een redelijk specifiek doeleinde te reviewen wanneer je er zelf niet inzit, en eerlijk gezegd weet ik ook niet heel goed wat ik met die luxe DAC, gebalanceerde inputs, en Studio Monitor modus aan moet. Wel leidt die combinatie tot een bijzonder hoog niveau van detail, al ‘klinkt’ een traditionele geluidsmodus mij nog altijd aantrekkelijker. Maar het zit er in, het kan, en dat gecombineerd met het feit dat de S2000PRO op gebied van geluidsweergave al weer een upgradeje is boven de S1000DB maakt het toch een redelijk eenvoudige opgave om er heel, heel erg enthousiast van te worden. Niet iedereen zal ‘zo maar’ 100 euro meer kunnen uitgeven, en als je 300-400 euro budget hebt gesteld maak je dan geen moment zorgen dat die S1000DB geen bijzonder knappe speakerset is, maar als je toch bezig bent en nog een beetje toe kan voegen is de S2000PRO m.i. de extra investering waard, zelfs zonder dat je met de XLR ingang e.d. aan de slag gaat dus.
Het zijn m.i. fenomenaal mooie speakers, met een mooie combinatie hout en zwart kunststof en afwerking waar je u tegen zegt. Zoals vaker bij Edifier hebben ze net weer gekozen voor een iets andere kleurstelling, hierdoor zullen ze zeker niet in alle omgevingen direct goed matchen, en in dit geval sluiten ze ook nog eens gebruik uit van de staanders die ze voor de S1000DB al hebben (ik wacht op bevestiging of er sets gaan komen voor deze S2000PRO), en het is jammer dat Edifier zichzelf op deze manier een beetje in de vinger blijft snijden; ze verkleinen met al die afwijkende kleurstellingen de doelgroep voor veel van hun speakersets waar ik structureel (inhoudelijk) keer op keer bijzonder over te spreken was.
Een klassiek pijnpuntje van Edifier, de afstandsbediening, is ook mooi verholpen met deze stevige, grotere remote die vergelijkbaar is met die bij de S760D; een prima oplossing. Het evengoed klassieke voordeel van Edifier: een top featureset met o.a. dikke ingebouwde DACs, Bluetooth met AptX, tal van inputs, en natuurlijk gewoon damn goed geluid voor het prijspunt waar ze de speakers neerzetten zijn ook hier weer aanwezig. Als je al een dikke versterker hebt staan zal je je richten op passieve speakers, maar het plug-en-play voordeel dat Edifier biedt, en veelal de besparing van een beetje DAC of versterker, mag even goed als voordeel gelden voor een flink aantal gebruiksscenarios.
Het is Edifier 2.0 setje review nummer zoveel, maar ook dit keer hebben ze mij van begin tot eind bijzonder weten te imponeren; als luxe PC speakerset op korte afstand met een detail op laag volume om van te genieten, als chique set in de huiskamer waar je ook een redelijk feestje mee kan kleuren, of om je buren mee te pesten met een flink volume waarbij je je eerder zorgen maakt om je oren dan om vervorming en een bass die je een subwoofer niet snel zullen doen missen. En in het geval van de S2000PRO; ook voor de budget-gebonden hobby producer die naast een dikke speaker ook gewoon een lekkere all-rounder in huis wil halen.
Al met al wederom weer bijzonder onder de indruk. Nu brb, even de kwijl van het hout poetsen.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/edifier-s2000pro-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]