Nadat beide sets waren aangesloten was het best even spannend. Enerzijds zagen we Edifiers imponeren met de bouw en afwerking en het feit dat ze nog een flink stuk groter zijn dan de A5+. Maar aan de andere kant zien wij zelden producten verschijnen met zo’n bewezen staat van dienst als de Audioengine A5+. Die reputatie bleek in onze ervaring ook niet ongegrond, want de Audioengine A5+ levert prachtig geluid. Niet overdreven aan welke kant van het spectrum dan ook, maar een indrukwekkende volle geluidsbelevenis waarbij direct duidelijk werd waarom mensen zo weg zijn van deze set. Laag volume of hoog volume, welke vorm van muziek dan ook, welke kwaliteit van bron dan ook. Van een mp3 op een telefoon tot YouTube muziek en FLAC bestanden, de ervaring is knap. De term ‘benchmark’ speakerset in zijn prijsklasse konden wij ons evengoed voorstellen.
We kunnen er kort of lang over praten (en geloof mij, wij hebben er hier –heel- lang over gesproken), maar de Edifier S1000DB neemt het stokje van de Audioengine A5+ in de meeste gevallen over op het gebied van de pure geluidsprestaties. Zes jaar ontwikkelingen, grotere drivers en vermoedelijk een grotere klankkast leiden vooral bij de middelharde tot hardere volumes tot een set die simpelweg meer power in huis lijkt te hebben, en mits de bronbestanden van hoog niveau zijn ook in het detail een bescheiden klasse beter. Dit terwijl de balans in grote lijnen overeenkomt, waardoor het er op lijkt dat Edifier bewust er op uit is geweest een A5+ killer neer te zetten. Zelfs met meerdere uren in de oren zaten er nog stukken muziek en vocals tussen waarbij het verdomd lastig was om te stellen welke van de twee sets nu aan stond op het moment dat het volume redelijk bescheiden bleef. Zelfs als je wilt discussiëren over wat ‘beter’ is herken je meestal wel het karakter van een specifieke speakerset, maar met enige regelmaat was het erg lastig. De term ‘killer’ is wellicht wat hard en brengt ons de vraag of het een zinvolle investering is om je perfect functionerende A5+ aan de kant te schuiven voor een S1000DB, maar daarvoor zijn de verschillen m.i. weer te subtiel om even opnieuw 400 euro af te tikken.
In het lage gebied bieden beide een warme, volle maar niet overdreven bass waarbij een subwoofer wel iets kan toevoegen, maar m.i. zeker geen noodzaak is om van goed laag te genieten (iemand reageerde op de R2000DB met opmerking over het liedje ‘More’ van Jan Blomqvist, een nummer die uitstekend om beide sets naar voren komt (en lekker nummer trouwens, dank)). Op de hogere volumes zien we de Edifiers echter wel voorsprong nemen. Het midden-hoge en hoge segment lijkt de titanium dome tweeter zijn ei goed kwijt te kunnen, maar wel met de veronderstelling dat de bron in orde is. Bij een mindere kwaliteit opname lijkt die oneffenheden duidelijker in beeld te brengen dan de A5+ die op dat moment de weergave wat zachter, prettiger, weet te houden. Omdat het een wat aparte ervaring was om een iets betere weergave sterker af te zien nemen hebben we gekeken naar het resultaat met betere bronbestanden, maar juist met een mindere DAC. Sluiten we beide sets direct op een laptop met instap audiochip aan dan zien we tevens een verschuiving in het voordeel van de A5+, die het hoge segment op dat moment ook wat warmer en iets minder ruw weten te brengen. Een exacte oorzaak kan ik niet geven, maar het lijkt aannemlijk dat de op papier luxere tweeter op dat moment simpelweg dingen kan doorgeven die we eigenlijk niet willen. Voor de duidelijkheid, groot zijn de verschillen niet, sterker nog ze zijn klein genoeg dat je ze in een losse luistersessie vermoedelijk niet zal opmerken, maar in een 1 op 1 hoor je het zeker.
Daar gaan we natuurlijk voorbij aan een aantal zaken. Allereerst is er geen enkele goede reden om een speakerset van 400 euro te kopen zonder een degelijke geluidskaart of -chip (Die heb je voor een paar tientjes) in je systeem te hebben, bij een degelijke geïntegreerde geluidschip zoals die in de ASRock Z97 Extreme 6 en de Asus Z170 ROG Hero is het namelijk al geen punt meer zelfs met iets eenvoudigs als een YouTube filmpje. Ook kan je het probleem van een mindere DAC, stel dat je echt veel oude mp3’s op je telefoon hebt, opvangen door de in de S1000DB ingebouwde DAC te gebruiken, of je nu met bluetooth verbinding maakt of via een Chromecast Audio via de optische ingang, oplossingen genoeg. Toch is het interessant om te testen, en onderstreept het het bekende advies dat je boven het budget speakersegment zeker secundaire zaken als bronkwaliteit en DAC niet moet vergeten.