Edifier MP700 review
Productpagina @ Edifier

Een Bluetooth speaker van dik voorbij de 200 euro, dat is niet niks. Hoewel ‘redelijke ikke’ de aandacht op de Edifier MP280 en JBL Flip 3 op tafel probeerde te houden, ik vermoed meer Bluetooth speakers voor de massa (review soon), stond de gigantische Edifier MP700 mij toch aan te staren.. “plaayyy me.. plaaaay meee”. Het zou tenslotte toch wel wat in huis moeten hebben. Toch moest ik hem heel even aankijken, het design even op mij in laten werken, want net als het prijskaartje hem in een bijzondere klasse zet is het design even afwijkend.

Terwijl ik de moed opbracht om hem aan het werk te zetten begon te spanning op te lopen. Edifier had eerder laten zien met o.a. de S1000DB en S2000Pro dat ze prima in staat zijn aantrekkelijke luxe producten te maken, of rekken ze met de MP700 de grenzen van redelijkheid?


Het MP700 avontuur begint met een grote, zware verpakking; niet heel vreemd gezien de speaker zo’n 30 centimeter lang is en bijna 2 kg weegt; bijna het dubbele van de Roar Pro die hier regelmatig dienst doet. Edifier heeft goed ingezien dat een nette unboxing ervaring cruciaal is bij een product als dit, en de verpakking zit dan ook fysiek erg netjes in elkaar. Veel zit er echter niet bij: een ac adapter (geen USB charging hier), een 3,5mm kabel, en de speaker zelf.









De MP700 is een product dat echt even op je in moet werken, enerzijds een ogenschijnlijk simpele vertoning met enkel zwart en geen enkel ander kleur element, maar al snel wennen je ogen aan het verfijne contrast en zien we een erg mooi niveau van aluminium werk. Voor de foto moeten we de beelden wel wat lichter instellen dan normaal, want in een hoekje of gewoon in een huiskamer valt het geheel duidelijk meer weg dan nu het geval lijkt.

Maar afwerking complimentjes genoeg: Niet alleen is het handvat heerlijk stevig en van een mooie fijne ‘brush’ voorzien, maar vooral ook de opvallende constructie van de grill. Geen standaard mesh, maar een fijn gedetailleerd design met een zeer hoog niveau van afwerking. Lijkt hij op een afstandje vooral fors en donker, van dichter bij heb je direct door dat het wel een bijzondere aangelegenheid is.





De kracht zit duidelijk in de uitwerking van de details, zeker niet het aantal. Drie grote, stevige knoppen vinden we bovenop, overigens met een prettige feedback, aan de zijkant zien we de aansluiting voor de oplader, een USB poort om je telefoon mee op te laden, en een 3,5mm input, maar daarmee hebben we alles ook gezegd. Geen uitgebreide geek EQ opties, this is it. De rubberen afscherming van de aansluitingen past wel bij de IP54 certificering (staat op de doos, vreemd genoeg niet in de specs) wat hem redelijk stof- en watervast maakt voor gebruik buiten huis.






Het stevige handvat geeft je niet enkel het vertrouwen dat je er flink mee kan zwaaien, je kan hem ook 45 of 90 graden draaien. Wat de meerwaarde ervan is ontgaat mij echter een beetje, maar het .. kan.





Onderop weinig bijzonders, gewoon een stevige grippy voet.


Alvorens we verder gaan nog even de volledige specificaties voor de goede orde:


En de indeling beter in beeld:



Intern is de MP700 voorzien van twee 10W 70mm drivers en twee 8W ‘silk dome’ tweeters aangevuld met drie passieve radiatoren; geen misselijke constructie voor ‘een Bluetooth speaker’. Positief is de aanwezigheid van Bluetooth 4.0 met NFC en aptX ondersteuning voor hogere kwaliteit streaming. Maar de specs bevestigen ook wat we al zagen: een feature beest is het niet.


De basic featureset houdt in dat de Edifier staat of valt met de geluidkwaliteit, of laten we het meteen duidelijk maken: hij staat. Fysiek als een huis op tafel wanneer hij mag knallen, maar ook op gangbaardere volumes was er direct een warme relatie tussen ons en de Edifier MP700. Het is ergens leuk dat hij een beetje klinkt zoals hij eruit ziet: in de eerste indruk redelijk bescheiden, maar met duidelijke kracht in de details. Het geluid is aangenaam volwassen en klinkt zoals de vlakke grafiek vanuit Edifier zelf doet suggereren; erg neutraal waar een meer typische Bluetooth speaker meer een V vorm aan zal nemen met een focus op “veel laag uit een klein kastje halen” waarbij het midden dan wat afneemt.

Hoewel ik simpelweg geen Bluetooth speaker heb die er direct tegenover staat gepositioneerd is een directe vergelijking wat lastig, maar ik heb wel een drietal modellen die er iets onder zitten. De 139 euro kostende Teufel Bamster, de ca 159 euro kostende Creative Sound Blaster Roar Pro, en de 189 euro kostende Bose SoundLink Mini. Hoewel de Edifier duurder is staat daar zonder twijfel een betere, en zeker meer volwassen Hi-Fi-esque geluidskwaliteit tegenover, en dat is een prima indicatie voor de prijs-kwaliteitverhouding.

Het is wel belangrijk om te onthouden wat de sterke en minder sterke kanten van het verhaal zijn. Zo vermoed ik dat de neutrale curve of de keuze voor passieve radiatoren de laag-capaciteit wat onderbenut laat bij afspelen op een erg laag volume, zeker liefhebbers van een wat warmer/donkerder geluid zullen de weergave van de MP700 dan wat ‘licht’ vinden, maar een eerste sentiment “is dit het nou” kan ik best begrijpen. Ik moest er ook even aan wennen en miste echte overtuiging bij de eerste speelmomenten op lagere volumes. Het was pas toen ik de Roar Pro er weer direct naast zette dat juist op dat lage volume al de kwaliteit van de details in het geluid van de MP700 ook al een stuk hoger ligt. Het brengt ook de featureset weer ter sprake, want als Edifier had gekozen om een aantal geluidpresets toe te voegen zoals bij hun 2.0 speakersets dat ze het product nog toegankelijker hadden kunnen maken voor verschillende voorkeuren. Creative-achtige extreme software is leuk voor de tweaker, maar een paar profielen zouden ook voor de eenvoudige gebruiker al mooi zijn geweest. Overigens weerhoudt niets je uiteraard om bijvoorbeeld in Spotify zelf de equalizer instelling aan te passen, en je kan nog net wel door liedjes skippen door de volumeknoppen langer in te drukken.

De sprong naar de presets van de 2.0 speakersets van Edifier brengt ook een andere vergelijking in beeld: die met de Edifier R2000DB. Nu is het niet helemaal eerlijk om twee stevige 2.0 speakers te vergelijken met een draagbaar model, ga de R2000DB maar eens meeslepen en je voelt het in je rug, maar dat je voor dit bedrag in een vaste opstelling wel een stevig setje 2.0’s kan regelen die een MP700 eenvoudig aan de kant zet bewijst Edifier zelf al. Dat daar geen discussie over mag zijn.

Brengen we het volume rustig aan iets omhoog en je merkt dat de MP700 de eerder genoemde ‘concurrentie’ zonder moeite achter zich laat, geen preset van de Creative kan nog iets doen aan het overtuigende kwaliteiten in het midden en mid-hoge segment, en de Bose die zich inherent iets meer op laag focust wat een typisch oor in de regel wel vlot zal weten te pakken legt het juist daarop af tegen de de pure afmetingen en het gewicht van de MP700; met ruim drie keer het gewicht en flink grotere drivers merk je vanaf de middelhoge volumes dat er gewoon beperkingen zitten aan wat je uit een klein kastje krijgt. De Bose lijkt weliswaar slim ontworpen en getuned te zijn en komt positief over vanaf het moment dat je hem beetpakt en aanzet, maar dit is een ander kaliber. Dat het nog geen 700 gram wegende model het wint op draagbaarheid mag hopelijk duidelijk zijn, de Edifier in een handtas zie ik niet snel gebeuren.

Zetten we hem vol open zien we wederom de afmetingen tot hun recht komen, ongetwijfeld niets ten nadele van de kwaliteit van de drivers maar naast dat het maximale volume niets is om over te klagen is het ook knap dat de kwaliteit goed behouden blijft. De constructie staat als een huis zelfs op maximale volume, en zelfs op dat moment is het niet zo dat je hele bureau van ellende mee staat te trillen, de constructie is er duidelijk op gemaakt te knallen en op volumes voorbij het midden merk je ook een beetje dat de MP700 daar het beste van zich laat zien. Wederom niet ten nadele van de prestaties op lagere volumes an sich, maar wanneer je –en- de kwaliteit van de drivers –en- de voordelen van de afmetingen en knappe constructie tot hun recht laat komen neemt de voorsprong op de goedkopere modellen toe.

Het zijn vermoedelijk de afmetingen van de drivers die vervolgens een flinke accu vereisen, en of dat dan ook de reden is dat Edifier enkel gebruik kan maken van een eigen AC-adapter en niet via de USB poort kan worden opgeladen weet ik niet, maar het is wel een overweging. “Even” 7600 mAh opladen via een typische USB lader zou sowieso niet heel prettig zijn, maar je moet nu dus wel je extra lader meenemen als je langer van huis bent. De geclaimde accuduur van 8 uur is overigens geen probleem te halen met een redelijk normaal volume, gebruik je hem echt voor de achtergrond schiet je er zelfs eenvoudig voorbij, maar zet je hem vol open trek je hem ook in 6 uur leeg; maar dan ben je echt een klein feestje aan het verzorgen. Niet extreem, maar wel indrukwekkend gezien het geluid dat eruit komt. Overigens viel het niet direct op, maar meteen naast de aansluitingen zit een zestal kleine LEDjes die bij het inschakelen of opladen aangeven wat de staat van de accu is.



Even terug naar de grond: Ja, de Edifier MP700 is overtuigend de best klinkende Bluetooth speaker die we hebben getest. Ook de duurste, maar vergeleken met de andere ons bekende modellen is er weinig mis met de meer-kwaliteit ten opzichte van de meer-prijs; een prima begin. Er komt gewoon verdomd goed geluid uit, en bovendien een redelijk volwassen, neutraal geluid waarbij instrumenten en vocals tot hun recht komen vanaf een laag volume en blijven komen tot het flinke maximale volume aan toe; overtuigend de meest heldere Bluetooth speaker in het rijtje. Het ‘laag’ is onderin de volumerange wat aan de lichte kant terwijl de grote drivers en passieve woofers ook die tonen goed tot hun recht laten komen naarmate je het verhoogd. Desondanks denk ik niet dat de echte bass-freak hier warm van zal worden, ik vind het meer een speaker voor mensen die juist niet overtuigd zijn door de vele modellen die zo veel mogelijk ‘laag’ uit een klein kastje proberen te persen. Dit geluid is gewoon meer volwassen.

Oops, ik zei “terug naar de grond” om vervolgens toch weer een beetje warm te lopen. Dat is typerend voor de Edifier MP700 ervaring die mij laat stuiteren tussen “maar meer dan 200 euro voor een Bluetooth speaker” en “damn dat klinkt toch weer lekker”. Feit blijft dat je echt bewust een draadloos model wilt kopen; een dikke Edifier R2000DB 2.0 spekearset kan je ook met Bluetooth aansturen en laat weinig heel van een compacter draadloos model als de MP700, of een sub 200 Edifier R1700BT bijvoorbeeld. Ondanks dat het appels en peren vergelijken is moet het duidelijk zijn. Ook valt er inhoudelijk wel wat op aan te merken: de featureset is zacht gezegd bescheiden; het is feitelijk puur een Bluetooth speaker. Ja je kan er net je telefoon een beetje mee opladen, en er zit een 3,5mm ingang op, maar extreem is anders terwijl de featureset voor Edifier veelal toch een meerwaarde is in andere productcategorieën. Een SD kaart slot, optie om USB af te spelen, een eq-preset optie, -iets- meer had niet misstaan op een speaker van dit kaliber. Hou ook rekening met de flinke accu die wel een uurtje of 3 bij moet tanken van tijd tot tijd en dat enkel via de meegeleverde AC-adapter kan doen.

Maar een speaker staat toch met het geluid wat eruit komt, en het geluid is en blijft gewoon erg indrukwekkend bij deze MP700. Wat een ogenschijnlijk onopvallend model leek ontpopte zich tot een nieuwe persoonlijke favoriet simpelweg vanwege dat geluid, tot zover je een bijna 30 centimeter lange net geen 2 kg wegende speaker onopvallend zou durven noemen. Waar ik vooraf echt dacht dat Edifier te hoog zou grijpen kan ik niet anders dan onder de indruk zijn van wat hier staat. In deze klasse zal voor de consument de merkbeleving echter ook wel gaan wegen en ik denk dat, kwaliteit terzijde, het niet eenvoudig zal zijn om de vermogende Bluetooth speaker koper af te laten stappen van de gevestigde “luxe” namen. Echter net als bij hun 2.0 speakersets is de MP700 m.i. een voorbeeld dat Edifier heel veel kan bieden ongeacht de prijsklasse waar ze in zitten en het een product wat zeker het bekijken waard is. Tenminste, als je je kan vinden in het design waarvoor een goede term mij nog een beetje ontgaat. Hoog retro gehalte, maar toch ook wel modern en strak? De één zal het te weinig vinden spreken, de ander zal er weg mee lopen, maar de feedback vanuit onze omgeving was in elk geval erg positief. Hoe dan ook, ik denk dat het grill-design sowieso een complimentje waard is; mooi afgewerkt en ook lekker uniek.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/edifier-mp700-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.