Met tal van fysieke gelijkenissen had ik stiekem verwacht dat de luisterervaring ook overeen zou komen, echter bleek dat het onderdeel waar de G3 duidelijk op zijn kleinere broertje voorloopt. Dat moest ook wel, want met gelijke bouw moet het prijsverschil natuurlijk ergens te ervaren zijn. Het geluid klinkt in elk opzicht net even beter, van een iets schonere bass tot wat vollere weergave van het midden en hogere segment wat alle aspecten van geluid ten goede komt. Is dat 20 euro waard? Dat blijft een lastige. Het blijft absoluut een game headset die op gebied van muziekweergave zijn meerdere moet herkennen in neutralere headsets, waaronder de 40 euro kostende Edifier H850 waar ik onlangs extreem positief over was, maar goed, dat is geen ‘game’ headset, dus je hebt dan geen mic. De G3 maakt een iets betere indruk wat geluid betreft dan de SteelSeries Siberia Raw Prism met grofweg dezelfde prijs, iets minder dan de ROCCAT Kave XTD Stereo die voor een tientje of 8 in de winkels ligt, en tevens moet hij zijn meerdere erkennen in het geluid van de Kingston HyperX Cloud. Wat die laatste betreft komt de G3 momenteel goed weg, want die kost je momenteel grofweg 75 euro terwijl hij een tijdje geleden nog voor 60 te vinden was. Het geluid lijkt dus wel te passen bij het prijskaartje.
De G3 is echter een USB headset, en de twee laatst genoemde zijn analoge headsets (de USB variant van de HyperX kost je een eurotje of 100, wat een andere klasse op zich is). Wat de meerwaarde van de verlichting is laat ik in het midden, maar je krijgt dus wel de uitgebreidere remote met twee geluidsstanden en een bass boost. Persoonlijk ben ik de leeftijd gepasseerd dat de bass boost permanent aan moet, maar dat het gevolgen heeft voor het geluid wat de G3 produceert zal vanzelfsprekend zijn. Op de muziekstand blijft het vrij bescheiden, en persoonlijk denk ik dat muziek dan ook beter klinkt, maar op de game stand en zeker met extra bass is het knallen geblazen. Of het dan om brullende motoren gaat of om geknal in een FPS game, de nadruk ligt duidelijk op ‘more is more’. Soms leuk, soms overdreven, maar een feature die ongetwijfeld door sommigen gewaardeerd zal worden. Of USB an sich een voordeel is is niet eenvoudig te beantwoorden, want als je een luxe geluidskaart hebt is het antwoord nee, echter als je een matige geluidskaart hebt of ruis op je analoge uitgang dan kan je dat probleem omzeilen.
Wat pasvorm en comfort betreft is de G3 ervaring een beetje gemengd. Ik gaf al aan dat de G3 geluk heeft dat de HyperX Cloud momenteel weer een stuk duurder is, want die headset zette in feite de hele markt voor 50-80 euro headsets onder druk. Niet alleen vanwege het prima geluid wat er uit komt, maar als je die headset beet pakt dan voelt hij simpelweg luxer aan dan de Edifier G3. Geen plastic maar staal, luxere afwerking van de hoofdband, en zachte faux lederen kussens om je oren in plaats van het wat ruwere stof. Pak ze beide op, en geen moment twijfel welke luxer voelt. Het gevoel is echter gemengd omdat ‘minder luxe aanvoelen’ feitelijk niets zegt over het daadwerkelijke comfort. De druk die de G3 uitoefent rond de oren is namelijk wat lager, hij ligt dan ook iets meer op de oren met de iets kleinere schelp, en zelfs met enkele uren gebruik irriteert niets. Ik –weet- wel dat het niet de zachte lederen kussentjes zijn van bijv. de Sony MDR-1R, maar eenmaal in een game en de headset doet gewoon z’n werk, oftewel gewoon positief.
De constructie en stoffen earpads zorgen wel voor een beperkte afscherming van omgevingsgeluiden, en ook lekt er wel wat geluid richting je omgeving, al is dat zeker niet overdreven het geval. Dat stukje ventilatie voorkomt uiteraard weer het opwarmen van de oren, wat zeker bij wat langer gebruik weer positief is.
Of ze exact dezelfde microfoon hebben gebruikt weet ik niet, maar het klinkt wel zo. Niets mis mee, niets om over naar huis te schrijven, maar niet onbelangrijk: geen hoorbaar geruis of overdreven gevoeligheid voor omgevingsgeluiden. Een comfortabele voldoende.