Hoewel de Edifier B7 de eerste soundbar is die op tafel, excuseer: bij de TV, staat is het zeker niet de enige speakerset die is gepasseerd. Recentelijk hebben we verschillende 2.1 en 5.1 setjes uitgebreid zitten beluisteren, alvorens de Edifier S760D een permanent plekje te geven in de huiskamer. De vergelijking met deze S760D lijkt al snel scheef te lopen: niet alleen kost deze bijna twee keer meer (600 euro versus 350), maar een 5.1 set biedt inherent andere voor- en nadelen. Toch ga ik enige vergelijking niet uit de weg.
Met de B7 gepositioneerd onder de televisie zette deze soundbar ons toch al snel serieus aan het denken, want in veel opzichten en bij verschillende gebruiksdoeleinden toont hij aardige gelijkenissen met de S760D. Net als bij de duurdere Edifier-broer is het geluid wat hij weet te produceren (mits je niet te veel gaat afstellen) neutraal, zuiver, en hoewel er uiteraard altijd ruimte is voor ‘beter’ is de eerste indruk vooral dat je toch vrij weinig mist. Dat klinkt misschien wat vaag, echter ben ik van mening dat juist dat onderdeel cruciaal is. TV speakers doen veelal pijn aan je oren, en matige audio doet je al snel wensen naar wat beters. De relatief dunne soundbar weet toch een aardige diepte te creëren en het idee te geven dat je kamer (in dit geval een ruimte van 6×6) goed is gevuld met geluid, en tevens dat dat geluid gewoon lekker klinkt. Vergelijken met de TV speakers ga ik verder niet op in, dat is een strijd die elke half degelijke speaker eenvoudig dient te winnen en één waar de B7 ook geen momentje voor hoeft te zweten.
De sub mist weliswaar iets van de power die de (fysiek ook veel grotere) 10 inch sub van de S760D weet neer te zetten, maar ook vooral als je een directe vergelijking weet neer te zetten in je kamer. An sich gedraagt deze 8 inch, wat al groter is dan menig soundbar-set weet te bieden, wederom op prima wijze: Wat diepte aan de onderkant toevoegen zonder te brommen of kloppen wat typische budget subs kenmerkt. Zet je hem uit dan hoor je in feite pas dat je hem mist, en zo hoort het. Het steekt een klein beetje dat de Edifier B3 zonder sub maar liefst 150 euro (bijna de helft!) goedkoper is biedt de sub toch een duidelijke toegevoegde waarde. Niet zoveel bij TV programma’s , echter bij films en gaming is het een duidelijke toegevoegde waarde. Hoewel je met de knop aan de achterzijde zelf je ‘hoeveelheid’ sub kan instellen is het zeker niet nodig om hem ver open te zetten en zou mijn advies zijn terughoudend te zijn om de invloed bescheiden te houden.
De praktische voordelen van een soundbar zoals een elegantere uitstraling en minder gedoe met speaker positionering begon al snel te wegen, en ook het feit dat je de subwoofer dankzij de draadloze verbinding eenvoudig uit de weg zet voelde toch als een aantrekkelijk pluspunt voor tal van verschillende kamerindelingen. Hoewel het aantal aansluitingen wel iets onder doet voor de S760D zal menig gebruiker toch uit de voeten kunnen met een optische, tulp, en 3.5mm ingang, en de toevoeging van Bluetooth is praktisch ook een pluspunt. Ware het niet dat deze set al voor iemand anders bestemd was hadden we vermoedelijk nog wel even een gesprekje gehad of de praktische voordelen en elegantere uitstraling niet zwaarder weegt dan onderlinge verschillen.
Even van een serietje genieten, ’testen’ is serieus werk! (Ter illustratie: Dat is een 52″ TV)
5.1 sets worden, net als typische 2.1 sets, echter veelal als ‘pc speakersets’ ingedeeld, en niet zonder goede reden. Vooral bij gaming (shooters, 3D Games) biedt een surround opzet en de grotere sub toch een ervaarbaar verschil, maar je vergist je als je denkt dat je met een soundbar niet een uitstekend potje Halo of GTAV kan spelen. Het genieten van de absurde radiostations in GTA V is even aanwezig als bij onze PC ervaringen met verschillende headsets. Bij intense actie films houdt het voordeel van surround nog stand, maar bij ietwat rustiger beeldmateriaal zoals series of gewoon ouderwetse TV wordt begrijpelijk waarom de soundbar zo populair is geworden. Surround voegt op dat moment minder toe, en zelfs met het prijsverschil zet het je toch aan het denken. Hoewel de constructie van de soundbar een andere geluids ervaring teweeg brengt dan de 2.1 en 5.1 sets die zijn gepasseerd, vermoedelijk deels te wijten aan een kleinere klankkast, is het één die zich gezien het prijspunt toch duidelijk weet te overtuigen.
Waar deze soundbar met zijn flinke collectie aan drivers er extra uit weet te springen is echter toch de muziekweergave, iets waar je kwaliteitsverschillen tussen speakers vaak eenvoudiger kan opmerken dan bij films of gaming. Zowel gestreamd via het netwerk als via bluetooth vanaf je telefoon leent de B7 zich uitstekend als achtergrondmuziekspeler of als basis om je muziekdvd’s mee weer te geven. Na een pittige test sessie van films, games en series was het tijd om van een kopje koffie te genieten en wat muziek weg te laten spelen, en ‘het metertje’ wist daar toch een lekkere, ruimte vullende weergave te verzorgen die zoals ik eerder schreef weinig lijkt te missen en wederom onderstreepten wat wij zochten: uitstekend geluid welke je een hoger prijskaartje zou toebedelen dan Edifier er voor vraagt.
Wat ‘maaren’ betreft valt nog wel één en ander toe te voegen aan de Edifier, al blijft het goed te overzien. Het ontbreken van DTS ondersteuning is wel een relevante als je DTS content via de optische toegang (Waarbij de soundbar dus het digitale geluid om moet zetten naar analoog) af wil spelen, wat voor de meer technisch ingestelde gebruikers die streamen vanaf hun server of NAS wel een (serieuze) beperking kan zijn. Voor de gemiddelde netflixer, zij die de soundbar direct aan de TV hangen uiteraard geen issue. Dat je in de soundbar niet handmatig de weergave kan wijzigen (bijvoorbeeld meer bass e.d.) lijkt ook te passen bij de keuze om het product op de eenvoudigere gebruikers te richten, lang niet iedereen zal het missen, maar audiofielen met een voorkeur voor -3 bass +7 treble -3,14 sub -1 links en +2 rechts achter zullen wellicht stuiteren. Meer relevant op alle gebruikers is de keuze voor de dunne afstandsbediening met simpele dome knopjes die je plat drukt. Leuk dat het lekker compact is, en op een afstandje oogt het nog wel elegant, maar het ziet er m.i. goedkoop uit en het gebrek aan elke vorm van feedback doet het simpelweg goedkoop aanvoelen.