Ducky One 2 Mecha Mini review


Een paar jaar geleden was het zo dat als je een mechanisch toetsenbord wilde dat je óf iets van een gaming merk kocht (Cooler Master, Corsair, etcetera) met lichtjes, of iets degelijkers van bijvoorbeeld Ducky. Door de jaren heen verwaterde dat verschil een beetje: gaming borden werden kwalitatief beter, en tegelijkertijd kregen Ducky bordjes extras als RGB erbij.

Daarbij kwamen er wat merken om de hoek kijken, of althans werden ze ook naar Nederland gevlogen dat wij ze hier opmerkten, die lieten zien dat er nog wel een overtreffende trap mogelijk was wat kwaliteit betreft. En heel eerlijk: Ducky stond een beetje stil.

Met hun nieuwe series willen ze vooral dat laatste punt oppakken, want de jongste bordjes moeten degelijker zijn dan hun (al dik prima) voorgangers. We gaan kijken naar de Ducky One 2 Mecha Mini, een 60% toetsenbord met Cherry MX switches en PBT keycaps.


Design


Direct uit de doos valt op dat de focus op kwaliteit hier wel bovenop ligt. Ducky was altijd degelijk, maar dit is echt duidelijk een stap vooruit: niks geen plastic meer, volledig metaal. Het resultaat is een ultiem rigide, kaarsrechte plank waar je van uit kan gaan dat hij geen kant op gaat tenzij jij dat wil. En het mag dan wel een klein 60% bordje zijn, hier zou ik een inbreker even goed mee te lijf willen gaan als een Corsair K95 van een halve meter. De schaal valt lastig te bevatten op de foto’s vrees ik, maar met 295 x 108 x 40mm is het echt een “mini”.







Het design zelf is redelijk herkenbaar: compact, weinig poespas, en alleen het beetje Ducky branding achterop valt echt op. Losse USB Type-C kabel is dik prima, de voetjes zijn heel sterk, en net als voorheen krijg je naast een strak zwarte keycap set ook wat extra’s zoals een paar kleur keycaps (kleur verschilt per doosje) en een Year of the Pig spatiebalk. Die laatste heeft iets te veel gaande als je het mij vraagt, en de verlichting van een feestelijke keycap valt altijd wat tegen, dus die ‘extra’ negeer ik maar even.


Wat je niet kan negeren is dat de Cherry MX Browns plus de PBT keycaps gewoon uitstekend aanvoelen. Kwalitatief en in de afwerking valt niets te klagen. Ook de stabilisers zijn van Cherry en dat blijft ook mijn persoonlijke voorkeur: zo voelen ook de bredere knoppen goed stabiel.


Specificaties



In de Praktijk


Een top kwaliteit en top keycaps maken de tik-ervaring feitelijk perfect, daar valt weinig over te praten. Of je nu veel typt of games speelt, je zit wel goed. Zaken als N-key rollover en anti-ghosting ontbreken uiteraard niet.

Waar je wel over na moet denken is of een 60% layout bij je past. Zo’n compact bordje is heerlijk als ik aan het gamen ben, of puur aan het typen. De extra ruimte voor je muis maakt een wereld van verschil in FPS games, je bureau oogt strakker, en je hebt ook meer ruimte voor andere zaken op je bureau als je wilt.

De keerzijde? De administratie doen zonder numpad is voor mij een drama. Je ziet duidelijk dat de meeste knoppen een secundaire actie hebben zodat je eigenlijk niets mist, en met gewenning kom je een heel eind, maar de realiteit is dat dit soort compacte layouts gewoon niet voor iedereen zijn. Hetzelfde gaat op voor liefhebbers van de pijltjestoetsen: die mis je hier ook.


Een ander opvallend dingetje in de praktijk is dat Ducky en Software nog altijd niet samen gaat. Alle opties, van de RGB aanpassingen tot de macro’s en de profielen -ja alles wat normaliter in software zit zit er wel in- benader je met knop-combinaties. Voor de één zal deze driver-vrije werking een blessing zijn, voor de ander zal het kunnen afschrikken hoeveel toetscombinaties er wel niet inzitten.



Conclusie


Eigenlijk valt er niet gek veel te zeggen over deze Ducky One 2 Mecha Mini, in typische Ducky stijl is het een low-nonsense bord met een focus op bouwkwaliteit en afwerking. Zoals in de introductie genoemd kon Ducky na een paar jaar van redelijk weinig veranderingen wel een kwaliteit-boost gebruiken, en dat hebben ze hier duidelijk gedaan. Dit ding is een tank, hij is uitstekend afgewerkt en heeft fijne doubleshot PBT caps.

Het enige waar je even over na moet denken of dit de layout is die bij je past. Voor gamers en typisten is dit compacte maatje heerlijk, heb je een numpad nodig of pijltjestoetsen dan moet je verder kijken. En je moet niet vies zijn van hotkeys voor al je toetsenbord features: alles zit erin van RGB effecten tot macro’s, profielen en what-not, maar 2020 lijkt niet het jaar te worden dat Ducky met een softwarepakket gaat werken. Misschien maar beter ook overigens, zelf heb ik liever dit dan een goedkoop ogend softwarepakketje gemaakt door een twijfelachtige 3rd party. Het enige waar Ducky echt nog naar mag kijken is de uniformiteit van de achtergrondverlichting, die is zeker bij keycaps zoals de speciale spatie niet egaal genoeg, maar dat is een minimaal smetje op een uitstekende uitvoering.

Zoals vaker een gevalletje “if the shoe fits” dus omdat het echt een kleintje is, maar als die past heb je hier echt een beest van een toetsenbord aan waar je als mech liefhebber héél blij van mag worden.

Interesse? Alternate heeft een ruim assortiment aan Ducky toetsenborden.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.