Edifier Hecate G30 S Review


De Hecate G30 S is een opvallende nieuwe headset van Edifier. Niet alleen is het een draadloos model in de prijsklasse waarin nauwelijks draadloze opties te vinden zijn, ca 65 euro en soms nog wat minder, hij biedt ook nog een Bluetooth functie erbij wat we normaliter vooral zien bij headsets die grofweg het dubbele kosten.

Een absolute prijsknaller dus, waarmee voor de hand ligt dat Edifier toch ergens wat heeft moeten besparen? We legden onze high-end headsets een tijdje aan de kant en gingen op zoek naar het antwoord op de vraag “is dit het geld waard, of kan je beter toch iets meer uitgeven?”


Edifier Hecate G30 S – Unboxing en Ontwerp


Het eerste dat opvalt is dat de Hecate G30 S opvallend licht is. Vergeleken met onze huidige dailies, de G Pro X 2 (bijna 350 gram) en de ROG Delta II (ook bijna zoiets) is de G30 S met zo’n 250 gram aanzienlijk lichter. Daabij merken we wel direct dat de bouwkwaliteit inderdaad wat eenvoudig is, al is het gewoon ruim voldoende, en dat de afwerking wat eenvoudig is. Allemaal niets mis mee en niets dat echt stoort, maar we verwachten niet dat iemand die normaliter 150 euro aan een headset uitgeeft dit als luxe zal bestempelen.




De constructie met vrij vaste oorschelpen is gangbaar in het wat lagere segment, maar heeft wel als gevolg dat de pasvorm wat minder flexibel is. Zolang je hoofd hoogte en breedte een beetje in verhouding staat is er niets aan de hand, zo vond ik hem zelf best aangenaam zitten met een goede drukverdeling op mijn XL hoofd, vond de dame hem even goed prettig, en waren de kinderen er ook blij mee. Maar mocht je een hoofd hebben dat opvallend breed doch laag is dan merk je dat de drukverdeling wat meer aan de bovenkant van het oor zit, en dat is niet fijn. Dito als je juist een lang, smal hoofd hebt. De doelgroep van een ontwerp als dit moet vooral niet te ver van “typisch” afwijken.



Verder is de inhoud vrij standaard: laadkabel, 3.5mm kabel, draadloze adapter. Niks geks, maar niets wat je echt nodig hebt ontbreekt.

Edifier Hecate G30 S – Pluspunten


De afwerking is dan weliswaar wat eenvoudig, de uitstraling is eigenlijk heel leuk. Of je de RGB wil gebruiken moet je zelf bepalen, maar het oogt toch als een leuke unit en daarbij voelen de knoppen en de volumeschakelaars eigenlijk gewoon dik prima aan. Heel simpel, voor het geld is dit echt geen gek ding om te zien en voelen.


En vooral ook: om te horen. Want op dat vlak laat Edifier zien dat het in de eerste plaats toch een audiomerk is. Ik vreesde heel even dat ze om de prijs te halen te veel op de drivers zouden knijpen, maar deze klinken eigenlijk heel lekker. Er zit een hele stevige bass in, de mids zijn geen brij maar doen het ook in muziek opvallend aardig, dit doet geluidtechnisch simpelweg niet onder voor headsets van 80 euro of meer. Overtugiend beter dan de (duurdere) Logitech G435 of de (duurdere) Arctis 1 Wireless bijvoorbeeld.


Ook de featureset is gewoon fijn. Bluetooth is echt zeldzaam in dit segment, terwijl het toch erg fijn is als je je gaming headset ook voor werk wilt gebruiken, of een gesprek wilt aannemen zonder een andere headset te moeten pakken. Daarbij kan je de RGB uitzetten via de knop zonder software, allemaal dik prima in dit segment.


Edifier Hecate G30 S – Minpunten


Praktisch gezien merk je één ding vergeleken met de nieuwste generatie middenklasse en topklasse headsets: de accu. an sich is de ca 25 tot 30 uur uit de G30 S niet verkeerd, maar je zit wat vaker aan de kabel dan moet een recent topmodel en je hebt ook geen snellaad functie om in een paar minuten weer een nachtje vooruit te kunnen. Geen drama, maar wel iets waarbij je merkt dat de G30 S wat meer betaalbaar is.


Dat geldt ook voor de microfoon. Die is acceptabel, prima voor een incidenteel gesprek en een discord game chat, maar ook hier merk je dat een wat luxer model wel wat meer weet te bieden.

En nogmaals: de pasvorm is iets wat je bij voorkeur even een keer zelf ervaart. Voor velen is het dik prima, maar het gebrek aan flexibiliteit rond de oren maakt het een model waarvan wij zouden adviseren bij een winkel te kopen met een goed retourbeleid als jij weet dat je iemand bent met een wat afwijkende hoofdmaat en headset vorm voorkeur.



Edifier Hecate G30 S – Conclusie


Betaalbare gaming headsets laten altijd wel wat te wensen over. Vaak gaat het dan om het geluid, maar juist op dat vlak weet Edifier het opvallend goed te doen. Tel daarbij een draadloze werking op, een Bluetooth als extratje, een pasvorm die de meeste hoofden toch prima zal liggen, een lekker laag gewicht en een prijskaartje van slechts 65 euro (soms zelfs nog minder). Wat dan resteert is één van de -zo niet dé- aantrekkelijkste betaalbare draadloze gaming headsets van dit moment.

Natuurlijk had hij iets luxer mogen voelen, maar zonder dat we een concurrent aan kunnen wijzen die het echt beter doet zonder flink bij te betalen is dat makkelijk te vergeven. Zo is een G435 ook plastic fantastic, klinkt die minder overtuigend en is de microfoon beduidend minder. De Arctis 1 Wireless kost meer, klinkt minder overtuigend en kent geen Bluetooth (maar biedt wel USB Type-C). En de Cloud Stinger Core Wireless klinkt niet beter voor een tientje meer, terwijl die ook maar plastic-y is en wat minder features kent.

Dit model slaat niet het hele middensegment uit de markt, ga je rond de 100 euro shoppen dan valt er wel wat mooiers te vinden. Maar als jij iets zoekt dat vooral betaalbaar is maar vervolgens wel gewoon lekker knalt, of iets voor de kinderen waarbij een draad gewoon echt niet wenselijk is, dan is de Hecate G30 S er absoluut één om naar te kijken en zal deze ook overtuigend binnen gaan komen in onze headset best buy guide richting de feestdagen:


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.