Call of Duty Warzone en DLSS


Nvidia’s Deep Learning Super Sampling, DLSS, is één van de features geweest in recente jaren waar wij oprecht blij van werden. Het concept dat je games op lagere resolutie rendert en vervolgens upscaled om de framerates hoger te houden is helemaal niet nieuw, maar de beeldkwaliteit was eigenlijk nooit echt overtuigend. Het is pas sinds de introductie van Nvidia DLSS 2.0 supported games dat de beeldkwaliteit dermate overtuigend werd dat je het nauwelijks van native kan onderscheiden, terwijl je er toch flink hogere framerates door krijgt. En met de toenemende populariteit van hogere resolutie monitoren kwam een goede upscaling tech goed uit.

De uitdaging? Games moeten het natuurlijk wel specifiek ondersteunen. Inmiddels is het aantal games met support aardig groot en de line-up breidt zich geregeld uit, zo kreeg afgelopen week één van de populairste games van dit moment, en mijn persoonlijke go-to game van dit moment, ondersteuning voor DLSS: Call of Duty Warzone. Het was één van de nieuwe features in een flinke update (aan de andere kant, elke Warzone update is “flink), maar wat houdt dat nu echt in voor jou?

Dat is precies de vraag die MSI ons voorlegde: of wij de tijd zouden willen nemen om enkele van hun GeForce RTX videokaarten eens te testen in Warzone met deze nieuwste patch, je hebt tenslotte een Nvidia GeForce RTX videokaart nodig om het te kunnen toepassen. Dat leek mij geen straf, en behalve de vraag óf we er naar wilden kijken hadden ze verder geen inspraak of sturing op dit artikel.


De basis


Omdat ik zelf ook graag wat potjes Warzone speel, en wat ik speel speel ik serieus, heb ik wel een specifieke kijk op deze game. Zo speel ik met “competitive” settings, een combinatie van veelal lage en normale instellingen om de framerates zo hoog mogelijk te houden zonder dat je inlevert op zichtbaarheid; zorgen dat jij bewegingen goed ziet is natuurlijk cruciaal. Technisch gezien zal DLSS een grotere winst moeten geven wanneer je op hele hoge settings speelt, maar Warzone speel je mijns inziens vooral om te winnen, niet om de omgevingen te bewonderen.

Omdat DLSS de interne resolutie die gerenderd wordt verlaagd en vervolgens “slim” invult naar hogere resoluties is het vooral een oplossing die prestaties toevoegt wanneer je systeem door je GPU beperkt wordt, er komt tenslotte meer druk op je CPU te liggen. Hou er rekening mee dat elke combinatie anders is en dat je de exacte winst voor jouw PC niet uit een test van een ander kan halen.


De nieuwe Warzone map, mij bevalt ‘ie wel!

Enfin, het systeem welke we gebruikten had een flinke CPU, de Intel Core i9-10900K, ondersteund door 32 Gigabyte geheugen, en vervolgens hebben we zowel de meest als de minst extreme videokaart van de huidige generatie getest: de RTX 3060 en de RTX 3090. Uiteraard in de vorm van de MSI Gaming X Trio.


Prachtige kaartjes met dikke koeler, kijk gerust deze video over de RTX 3090 variant als je meer wilt weten over het design:

De prestaties


We hebben game getest met beide kaarten op drie resoluties: 1080p, 1440p en 4K. Daarbij zal je opvallen dat we bij 1080p en 1440p gekozen hebben om de DLSS instelling op “quality” te zetten. Dat legt de interne resolutie wat hoger en dat is in mijn optiek noodzakelijk om niet in te leveren op de beeldkwaliteit en dan vooral de zichtbaarheid van wat er om je heen gebeurd. Je kan nog hogere frames halen met andere instellingen, maar ik raad het af. Bij 4K kan je prima kiezen voor balanced of performance, want daar ligt de interne render resolutie sowieso al wat hoger. Daarom hebben we bij 4K gekozen voor de performance DLSS setting.

Het resultaat op 1080p:


Met de RTX 3090 zitten we duidelijk tegen een CPU bottleneck aan, het is een mooi voorbeeld van een scenario waarin DLSS niet veel uithaalt. Met een RTX 3060 zien we echter al een verschil van meer dan 15%, en dat is wel heel fors. Vergeet niet, 15% is normaliter wat je verwacht te winnen als je een klasse duurdere videokaart koopt.

Het resultaat op 1440p:


Het was je wellicht al bekend, maar DLSS is een techniek waarbij je vooral profiteert op hogere resoluties, en dat zien we hier ook terug. De RTX 3090 is dermate krachtig dat ook die, zeker op onze lagere settings, op 1440p nog redelijk CPU bound is. Maar desondanks zien we toch een kleine 6% verbetering.

Ben jij niet één van de gelukkige vermogende gamers met een RTX 3090 dan is het plaatje nog interessanter, de RTX 3060 gaat er namelijk een mooie 24% op vooruit, en dat zonder dat je zichtbaar inlevert dus. Speel je op een snel scherm dan is dat verschil al goed merkbaar.

Het resultaat op 4K:


Waar DLSS écht tot zijn recht komt zijn de extremere resoluties. De AI invulling van de ontbrekende pixels is echt opvallend goed dat het ons niet, of nauwelijks, opvalt dat 4K met DLSS eigenlijk gewoon een upscalde 1080p render is. Visueel indrukwekkend als je er over nadenkt, en met gigantische FPS winsten tot gevolg. Zelfs de RTX 3090 wint bijna 40% aan performance dit keer, en de RTX 3060 gaat er meer dan 60% op vooruit. Zo wordt Warzone spelen met een mid-end videokaart op je dikke 4K TV ineens een serieuze optie.


En de beeldkwaliteit?


Je vraagt je inmiddels vast af: leuk die extra FPS, maar where’s the poop Robin? (I know, I’m old, et cetera). Maar eigenlijk is die er niet, zeker niet één die de FPS winsten niet waard is. De grootste fout die je kan maken is door de “verkeerde” DLSS instelling te kiezen, iets wat redelijk wordt uitgelegd in de game zelf om het te voorkomen, maar goed wie leest de beschrijvingen van grafische settings nu.


Zo wil je uit de buurt blijven van de performance of ultra performance settings als jouw monitor een typische 1080p of zelfs 1440p resolutie heeft. Quality is wat je wilt op resoluties tot en met 1440p, al kan je met een 1440p monitor nog de balanced optie overwegen als je met een instap-RTX (een originele 2060 bijvoorbeeld) toch net wat hogere frames nog wilt. Ook uitzonderlijke gevallen, zoals RTX 3090s op 1080p en lage settings, moeten dus rekening houden met CPU bottlenecks waarbij je DLSS net zo goed uit kan laten; je CPU is tenslotte de bottleneck.


Ook dunne lijntjes en diagonalen zien er gewoon strak uit met DLSS

Gaan we pixel peepen, dan valt er echt wel wat te bespreken. De automatische invulling van de ontbrekende pixels functioneert ook als een soort lichte sharpening filter, alsof de AI de realiteit vollediger invult dan de originele render. Dat zie je wellicht als je side-by-side gaat vergelijken, maar valt niet op als je gewoon aan het knallen bent. En dat is niet eens een geval beter vs slechter, of je dat fijn vindt is subjectief, maar ik vind de verschillen dermate klein dat je beter gewoon de FPS winst pakt. Sterker nog, een beetje sharpening kan helemaal geen kwaad in een game waar zichtbaarheid koning is.

Is DLSS dan perfect? Nee. Heel af en toe loop je tegen kleine dingen aan die je opvallen, vooral wanneer de invulling van de extra pixels niet heel makkelijk door een AI te bedenken is. Dat uit zich op verschillende manieren in verschillende games . Zo heeft ground loot in Warzone een checkerboard patroon erop geprojecteerd, en DLSS vult dat zichtbaar grover in. Zo lijkt ground loot eigenlijk een wat lagere resolutie te hebben dan de rest van het spel. Het went snel, maar het is opvallend als je het voor het eerst aanzet en een indicatie dat er zeker nog meer te winnen valt.



Is dat een reden om het niet te doen? Met mijn eigen i7 en RTX 3080 pak ik met DLSS alsnog een performance winst van zo’n 10-20%, de keuze is dan toch snel gemaakt.

Afsluitend


Speel je Warzone en heb je een Nvidia videokaart, dan wil je mijns inziens DLSS normaliter gewoon aanzetten. In de regel win je een GPU upgrade (of twee) aan prestaties zonder dat je er veel van merkt, mits je de juiste instellingen voor jouw setup pakt uiteraard. Dergelijke significante verschillen zijn zeldzaam bij grafische opties. En heb of overweeg je een hogere resolutie monitor met een meer bescheiden (GeForce) videokaart, dan is het verschil echt enorm. Kortom, wat we eerder al zeiden: DLSS is een hele mooie feature waar je zeker over na wilt denken.


Dit artikel werd gesponsord door MSI en hun GeForce RTX videokaarten. MSI heeft zich niet uitgelaten of ze het gebruik van de Roze skin goedkeuren.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.