Na het uitpakken is het tijd om met de laptop aan de slag te gaan. Hoewel het altijd aan te raden is de laptop op de lader te zetten bij ontvangst waren alle batterijen vanuit de fabriek al iets meer dan de helft vol. Na het aanzetten kom je bij de Windows 8.1 installatiestappen waar je (Zoals bij praktisch elke laptop) zelf wat privacy settings aan kan passen, je account aan kan maken, en de kleurenschema’s kan kiezen. Helaas, en dit komt door Windows en niet door Dell, wordt je ook direct een Windows Live account aangemeten, en kan je enkel met een klein omweggetje voorkomen dat je direct allerlij gegevens met hen gaat delen. Bij het aanmaken zeg je dat je een nieuwe account wil maken, waar je dan onderaan kan kiezen voor een “Microsoft Account”, wat neer komt op een lokaal account op je pc. Ondanks dat er aardige integratie is tussen je Windows Live accounts en je systemen zullen er anderen met mij het prettig vinden alles in eigen hand te houden.
Eenmaal door de installatie heen kom je in de gebruikelijke Windows omgeving, vanaf hier is het uiteraard aan de gebruiker om te bepalen wat er mee te doen. Ik was zelf benieuwd naar de hoeveelheid ‘bloatware’, dit valt eigenlijk wel mee:
Ik zou zeggen niet voldoende om direct tot herinstallatie over te gaan, die paar programmas die je niet wilt haal je zo weg, en voor de meeste gebruikers zijn de pakketen zoals Backup en Recovery, de Antivirus, en Microsoft Office toch een fijne toevoeging. Ten opzichte van enkele concurrenten doet Dell het hier zelfs uitstekend, want regelmatig zie ik een lijst van nutteloze social-games en andere meuk.
Werken met de Dell Inspiron 15 gaat eigenlijk best prettig. Het TouchPad werkt relatief vlot en ik hoefde er niet noemenswaardig aan te wennen. Ik ben zeker geen TouchPad fan, maar hij werkt, lijkt goed door te hebben wat ik daadwerkelijk wil, en onbedoeld klikken blijft tot een minimum. Het redelijke formaat van het TouchPad is ook wel een fijn kenmerk wanneer je deze actief wil gebruiken. Een groot TouchPad kan soms tot gevolg hebben dat je tijdens het typen onbedoeld de muis beweegt, maar in de praktijk gebeurde dat met deze laptops nauwelijk. Uiteraard is hij eenvoudig via een shortcut uit te schakelen bij gebruik van een externe muis.
Het toetsenbord heeft een lichte en ook vrij stille aanslag. De toetsen zijn wat aan de kleine kant, maar door de wat grotere ruimte tussen de toetsen merk je daar niet gek veel van en kan je ook typen ‘zoals je gewend bent”. Het frame veert wel een beetje mee tijdens het typen, maar ook dat is gezien de prijsklasse niet geheel onverwacht. Hoewel ik bij voorkeur op mijn mechanische toetsenborden typ, en een dergelijk laptop bordje natuurlijk daar niet bij in de buurt kom, vond ik de ervaring zeker ruim voldoende. Volgens de Dell pagina zouden de “veelgebruikte toetsen” op 10 miljoen aanslagen zijn getest, maar dat dat zal ik pas over enkele jaren kunnen beoordelen. Overigens geven ze ook specificaties van de TouchPad knoppen (1 miljoen aanslagen) en de aan/uit- en media knoppen (40.000 aanslagen).
Wat op viel was de kwaliteit van de aanwezige speakers. Hoewel voldoende om een youtube filmpje comfortabel te volgen, of voor Skype te gebruiken, komt hij kracht en diepte te kort om echt lekker een film op te kijken of wat intensiever muziek op te luisteren. Een achtergrondmuziekje gaat zeker wel, maar als je echt wil genieten zal je een koptelefoon of speakerset zeker waarderen. Ik heb helaas weinig vergelijkingsmateriaal (Ja, een Asus met B&O speakers, of een Toshiba met Harmon Kardon speakers…), en ik verwacht niet dat de speakers van de Inspiron 15 echt onder gemiddeld zullen zijn, maar het blijft een puntje.
Na de updates uit te voeren en de eenmalige installatie is voltooid duurt het zo’n 38 seconden om het systeem van geheel uit naar een werkende desktop omgeving te krijgen met de standaard aanwezige Windows 8.1. Dat is niet verkeerd, en niet veel langer dan een gemiddeld systeem met een SSD. Toch komt de gevoelssnelheid van een 5400RPM HDD bij lange na niet in de buurt van een echte SSD.
De aanwezige netwerkkaart, de 1705 (let op: deze kan per model Inspiron 15 verschillen), lijkt weinig op aan te merken. De prestaties blijven rond de 6,5 MegaBYTE/seconde hangen (In combinatie met een Fritz!Box 7490, die flink hogere snelheden aan kan), maar dit is vrij standaard voor 150Mbps netwerk kaartjes. Mocht je deze willen vervangen zie je wat later in de review waar je moet zijn, maar voor een standaard ADSL/kabel abonnement (tot 50-60 Mb) zit je met de standaard adapter dus wel prima. Het bereik van de antennes valt ook niet in negatieve of positieve zin op, het werkt, het blijft ook bij wat (niet te zware) tussenmuurtjes prima, en lijkt niet beter of slechter dan antennes in andere laptops.
Uiteraard komen er zo wat benchmarks aan bod, maar bij het gebruik de eerste dagen maakt de Inspiron 15 een redelijke indruk. Welke processor je nodig hebt voor jouw taken moet je altijd zelf bepalen, maar dat je in elk geval een prima TouchPad hebt, en dat het toetsenbord best prettig werkt, is bij een budget laptop toch wel van belang.