Deepcool Matrexx 55 V3 review


Van Deepcool heb je nog niet veel gezien op onze website, maar daar zal de komende tijd verandering in komen gezien ze hun zinnen nu écht op Nederland hebben gezet. En onderschat ze niet, want hoewel ze in Nederland nog aan de naamsbekendheid mogen werken is het een gigantische fabrikant met de nodige eigen fabrieken (menig case fabrikant koopt hun cases elders in) en daarmee bestaat de mogelijkheid om goed te gaan concurreren. Als eerste aan de beurt, de Matrexx 55 V3 behuizing.

De standaard Matrexx 55 V3 zonder RGB en met een enkele eenvoudige fan is een behuizing van ca 50 euro. Voor de variant met (eenvoudige) fan en mét aRGB strip vooraan betaal je €60. In deze review bespreken we laatste, voluit de Matrexx 55 V3 ADD-RGB WH 3F, een hele mond vol, maar stiekem gewoon de Matrexx 55 V3 met aRGB strip aan de voorkant en de drie aRGB verlichte fans, en dan in het Wit.


Bouw en afwerking


Als je puur kijkt naar de bouwkwaliteit en afwerking dan is dat redelijk in orde. Zeker als 50 euro basis chassis is dit echt meer dan dik in orde. Voor deze prijs vind je vaker leuk uitziende kastjes, maar altijd met een paar puntjes van aandacht, en ook deze Deepcool moet je natuurlijk niet met 100 euro cases gaan vergelijken. Zo bestaat het front-panel vooral uit een tempered glass paneel, maar zijn de zijkanten van vrij eenvoudig kunststof. Aan de zijkanten zijn er een aantal ventilatiegaten voor de voorste fans; niet echt veel ademruimte, maar een beetje in lijn met de alternatieven. Maar wat bouwkwaliteit betreft is het gewoon prima.


Op de buig-en-breek PCI-slots na, toch altijd een suffe besparing, zien we niet veel geks aan deze behuizing, het is allemaal best in orde met een grote PSU-shroud en een overzichtelijke zij het wat rommelige binnenkant zoals bij dit prijspunt past.



Qua I/O’s is er twee keer USB2.0, een enkele USB3.0, audio en knoppen voor aan/uit en de RGB controller.


Door de vier schroeven los te maken haal je het glazen zijpaneel los, en verschijnt de binnenkant. Rondom het moederbord is genoeg ruimte voor je kabels, er past zelfs een E-ATX bord mocht je dat willen. Kabeldoorvoeren naar achter het moederbord zijn ook aanwezig, al hadden deze iets netter gemogen met bijvoorbeeld rubberen grommets. Qua waterkoeling kan je op elke plek een radiator kwijt, met voorin zelfs tot 360mm.


In de case kan je tot 2 3,5” en 6 2,5” drives kwijt, genoeg voor de meeste situaties.


In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Als extra’tje gebruik ik een 3-tal aRGB fans van Deepcool boven- en achterin voor het effect.

Bij de installatie levert Deepcool standaard zowel een splitter-cable om tot 5 fans aan te sluiten, als een splitter-cable om 5 aRGB’s te verbinden. Dat maakte de installatie een stuk makkelijker dan bij cases die wel fans toevoegen maar geen extra aansluit opties, en geeft een wat completer plaatje. Verder is er qua installatie niet heel veel geks op te merken. Een verticale GPU-mount is afwezig, maar dat vind ik geen groot gemis; een riser kost al snel de helft van deze hele case. Kabeldoorvoeren zitten op logische plekken, zelfs voor een E-ATX bord. Het is allemaal prima doordacht.



Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden. Belangrijk: Voor deze test heb ik enkel de standaard meegeleverde fans (drie stuks voorin en achterin de ML120L) gebruikt.







Wanneer we kijken naar de temperaturen dan zien we niet veel schokkends. De 3 fans waar de 55 3F standaard mee geleverd wordt koelen prima, maar het glazen voorpaneel en de bescheiden gaatjes aan de zijkant leveren natuurlijk geen extreme koeling. Het is voldoende voor de instap of mid-range build met middenklasse videokaart die bij een case in dit segment past, maar niet de case voor een RTX 2080 Ti (of RTX 3090?).

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.



Op gebied van geluidsproductie beland de Matrexx 55 in standaard configuratie achteraan. Dit heeft twee oorzaken. 1) hij dempt de luide waterkoeler nauwelijks. 2) de ventilatoren maken in een standaard opstelling en instelling best wat geluid. Een combinatie van stille componenten en het terugschroeven van de fan-snelheid van de case fans kan de resultaten beter in balans brengen, of als alternatief zou je het basismodel kunnen overwegen en daar zelf stille fans aan kunnen toevoegen. Maar zo direct uit de doos willen de Deepcool fans liever hard blazen dan stil blijven, en zeker als je er dan 6 gebruikt is dat wel duidelijk hoorbaar. Tunen dus.

Showcase


Mijn favoriete onderdeel, de RGB! Met de ingebouwde aRGB-controller heb je flink wat leuke lichtschema’s waarbij de fans en het ledstripje een mooi effect geven met een egale kleurverdeling. Op dit vlak doet Deepcool het erg leuk.







Conclusie


Deepcool zet met de Matrexx 55 V3 in de basis een dik prima case neer. Bouwkwaliteit van de case is voor het geld meer dan prima, afwerking ook een voldoende (vaak is dat toch huilen in dit segment), de uitstraling is netjes en het is eigenlijk best een complete case. Intern is de case ook best ruim en qua waterkoeling en interne drives kan je genoeg kanten op. Het is zeker een competente nieuwe entry op de markt, en helemaal vanuit een System Integrator perspectief: het is het soort behuizing waar een typische gebruiker (of “gamer”) gewoon blij mee gaat zijn.

Wat wel beter kan is de demping van de behuizing, de thermal prestaties zijn prima, maar hij blaast er standaard wel lekker op los. Een stille luchtkoeler is zeker gewenst, maar je zal de stock fans ook willen temperen in de bios instelling als pc bouwer, of je moet vooral een headset-gamer zijn. We kunnen het ook omdraaien en stellen dat Deepcool wellicht wat stillere fans kan overwegen voor de Europese markt; in Azie en America draait een behuizing vooral om de koelprestaties, maar hier zien we toch graag ook een erg stil systeem. Intern had het ook iets luxer gemogen: geen rubberen grommets en vooral ontbreken van herbruikbare PCI covers zijn ergens wel een gemis, maar aan de andere kant zullen ze ergens concessies moeten doen om een verder degelijk stuk staal met een leuk aantal fans en controller voor een redelijke prijs aan te bieden.

Er zijn veel cases beschikbaar voor grofweg hetzelfde geld, zeker als je graag iets straks zoekt (ik denk even aan Fractal of NZXT), maar dan lever je wel in wat betreft het aantal fans en de leuke ARGB actie. Persoonlijk vind ik dit een leuke en degelijke case met een mooi uiterlijk, zeker als je bewust zo’n ‘RGB-show’ zoekt voor een niet al te gek bedrag:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.