Deepcool Matrexx 50 review


Ben je in de markt voor een computerkast met leuke RGB-verlichting en glazen panelen tussen de 60 en 80 euro? Dan kan deze Matrexx 50 van Deepcool best een leuke keuze zijn. Deze behuizing heeft een gehard glazen paneel aan de voor- en zijkant, en komt optioneel met gekleurde verlichting.

De Matrexx 50 is verkrijgbaar in verschillende versies. De standaard variant, met één fan zal voor €45 van jou kunnen zijn, de luxere ADD-RGB 4F komt met vier aRGB-fans plus bijbehorende controller, en kost op het moment van schrijven ongeveer €75. Voor deze review pakken we de laatste, luxere versie.


Bouw en afwerking


Kijk je naar de bouwkwaliteit en afwerking van deze case dan ziet het er allemaal best netjes uit.
Wat opvalt is dat de Matrexx 50 erg veel gelijkenissen toont met zijn broer, de Matrexx 55 V3. Op een iets ander frontje met andere luchtroosters aan de zijkant na, zijn de kasten volledig identiek, daarom zal je ook in de reviews wat gelijkenissen zien.

Kijken we verder dan zien we een metalen frame met aan de voor- en zijkant tempered glass panelen. Het voorpaneel heeft aan de zijkant kunststof roosters, om op die manier toch enige airflow door te laten naast het glazen paneel.



Qua I/O’s zien we 1x USB 3.0, 2x USB2.0 en audio. Verder zijn er nog knoppen voor power en de RGB-controller.


Wat je helaas nog vaak ziet in de goedkopere mid-range behuizingen zijn de buig-en-breek PCI-slots, die eenmaal los niet teruggeplaatst kunnen worden. Nu is dit weliswaar niet de netste oplossing, het blijft een acceptabele oplossing om de prijs van de behuizing laag te houden. Ook missen er rubberen grommets om de kabels netjes door de doorvoeren te halen, al kan je dat in dit prijssegment nog door de vingers zien.


Verder is de binnenkant goed ruim en kan je zat kabels kwijt. Een PSU-shroud is natuurlijk altijd al een plus, al is dat ondertussen meer regel dan uitzondering. Er is plek voor twee 3.5” en vier 2.5” drives, wat ruim zat zal zijn voor de meeste gebruikers. Verder passen er CPU-koelers tot 160mm hoog, en videokaarten tot 370mm lang in de Matrexx 50. Daarnaast is het ook nog mogelijk radiatoren voor waterkoeling in de case vast te schroeven, namelijk tot 360mm aan de voorkant, tot 240mm bovenin en 120mm achterin.



In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Voor de aansturing van de fans én de RGB-verlichting heeft Deepcool een splitter-cable meegeleverd om tot vijf apparaten aan te sluiten, een extra fan- of RGB-hub zal daarom niet snel nodig zijn. Verder spreekt deze case redelijk voor zich. Een verticale GPU-mount moeten we helaas missen, daar zal je een iets duurdere case voor uit moeten zoeken. Verder zijn er genoeg kabeldoorvoeren aan de binnenkant te vinden, die zelfs voor grotere E-ATX moederborden geschikt zijn.


Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden. Belangrijk: Voor deze test heb ik enkel de standaard meegeleverde fans plus de ML120L gebruikt.







Tijdens gaming doet de Matrexx 50 het prima, althans vooral qua temperaturen. Ook met CPU-load is het allemaal voldoende, en weet hij zelfs bijzonder koel te blijven rond de grafische kaart, netjes. Een mid-range build zal prima gekoeld worden, maar ik zou niet snel voor een RTX 2080 of 3090 kiezen in deze case.

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.



Zowel tijdens gamen als met een CPU-load is de Matrexx 50 niet bijzonder stil. Weliswaar is hij bij gaming wat minder hoorbaar, wanneer Blender draait blijkt dat de demping niet perfect is.

Showcase


Qua verlichting geven de Deepcool fans een leuk effect, wat redelijk vergelijkbaar is met de RGB-fans van bijvoorbeeld Corsair en Lian Li, netjes dus.






Conclusie


Met de Matrexx 50 heeft Deepcool weer een mooie behuizing gemaakt. De bouwkwaliteit is voor het geld prima, de afwerking degelijk en het geheel ziet er ook goed uit. Aan de binnenkant is er ruimte zat, en kunnen er genoeg drive-bays of radiatoren voor waterkoeling geplaatst worden. Aan de binnenkant hadden wat opties zoals rubberen grommets en een iets nettere afwerking wel gemogen, al blijft dat binnen dit prijssegment altijd een kwestie. Verder is de koeling en geluidsproductie ook prima, al geldt dat eigenlijk alleen voor de versie met 4 ventilatoren.

Op het moment zijn er genoeg behuizingen met RGB-fans verkrijgbaar voor ongeveer hetzelfde bedrag, en dat zet een kast zoals de Matrexx 50 in een wat lastigere positie. Nu is het wel zo dat de basisversie met een enkele fan voor 45 euro een mooie en complete keuze is, wat hem dan weer interessanter maakt voor budget-systemen. Kies je toch liever voor een kast met een viertal lichtgevende fans en wil je daar meer voor betalen? Dan is de ADD-RGB 4F-versie van 75 euro een leuke keuze, mits het uiterlijk je aanspreekt.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.