De juiste GeForce laptop voor iedereen
We testen hier de nodige laptops, zeker in de nasleep van CES in Januari zien we flink wat nieuwe laptops verschijnen en inmiddels hebben we dan ook de nodige reviews van mooie modelletjes live staan. Eén van de highlights van die nieuwste generatie gaming laptops was natuurlijk de introductie van de Nvidia GeForce 3000-series videokaarten zoals de RTX 3080, 3070 en 3060; de videokaart bepaalt tenslotte voor een groot deel je uiteindelijke game ervaring, en nieuwere en snellere videokaarten
Laptop reviews draaien echter om het totaalplaatje van de laptop, vandaag gaan we echter iets specifieker kijken naar één onderdeel: de videokaart. Waar moet je nu echt op letten, welke features spelen een rol, en uiteindelijk natuurlijk: wat is de juiste videokaart voor jou.
Dit artikel wordt gesponsord door Nvidia en hun Ampere videokaarten voor laptops.
Waarom je Nvidia wil
I know, met Nvidia als sponsor verwacht je natuurlijk dat dit grotendeels om Nvidia videokaarten draait, waarom ze beter zijn dan de concurrentie et cetera. Als je echter al een beetje bekend bent met de huidige gaming laptops dan weet je dat je eigenlijk niet eens een alternatief hebt; Nvidia domineert de markt voor gaming laptops zonder serieuze uitdager.
Dan zou je je kunnen afvragen waarom Nvidia dan alsnog laptop content zou willen sponsoren als ze toch geen concurrentie hebben, maar het is wel degelijk belangrijk om stil te staan bij de grafische chip in je laptop. Er worden namelijk nogal wat laptops verkocht als “gaming laptops” zonder dat ze daadwerkelijk een game capable videokaart aan boord hebben; geintegreerde grafische chips zijn prima voor licht gebruik, maar vallen door de mand bij de eerste stevige AAA game. En het is ook niet zo dat een Nvidia GeForce sticker per definitie een gaming laptop maakt, Nvidia zelf heeft tenslotte ook instap chips zoals de MX series. Die zijn prima voor licht gebruik, maar niet voor serieuze gamers.
Enkele van Nvidia’s features, waaronder Dynamic Boost 2.0 waarmee een gaming laptop uit zichzelf de CPU of de GPU meer power kan geven voor betere prestaties.
Wil je een nieuwe gaming laptop, dan zoek je bij voorkeur naar een model met een Geforce RTX videokaart, dit is het uitgangspunt als je een “echte” gaming laptop zoekt. Daarmee bedoelen we een laptop waar je praktisch alle recente games goed op kan spelen. De huidige line-up bestaat uit de RTX 3060, RTX 3070 en RTX 3080. RTX 3060 laptops beginnen zo rond de 1000 euro, RTX 3080 chips zien we vooral in extreem dikke (figuratief) gaming laptops zoals de MSI GE76, de ROG Flow X13 of de Alienware M17 r4.
Welke RTX kaart?
Dat je naar RTX laptops wil kijken is weliswaar vanzelfsprekend, de vraag welke RTX chip specifiek is een stuk lastiger. Voor een groot deel zal je budget je keuze bepalen, er zit over het algemeen niet gek veel overlap tussen laptops met verschillende GPUs. Dus in dat opzicht hoeft de keuze niet per se complex te zijn. Ook is het zo dat de betere laptops, denk aan betere beeldschermen of betere materialen, enkel met hoger gepositioneerde RTX kaarten te koop zijn.
Wellicht het beste nieuws dat we voor je hebben is dat zelfs de instapper van de huidige RTX generatie, de RTX 3060, in staat bleek om elke game die wij tot dusver hebben getest heel soepel kan spelen op 1080p, de resolutie van het gros van de gaming laptops. Of je nu een esports fan bent die elke avond Warzone zit te spelen, of de actuele AAA games allemaal wil ervaren, een laptop zoals de MSI GF65 Thin met RTX 3060 (tevens één van de goedkoopste opties op de markt momenteel) is daar prima toe in staat.
Voor deze vergelijking gebruikten we de volgende laptops. Voor de RTX 3060 de MSI GF65 Thin, voor de RTX 3070 de Gigabyte Aorus 15P, en voor de RTX 3080 de MSI GE76.
Zoals je ziet is een RTX 3070 of een RTX 3080 natuurlijk wel beter, dat zal niemand verbazen. Maar je hoeft je geen zorgen te maken dat je met een RTX 3060 iets anders dan een goede ervaring hebt. In sommige games zal het hooguit betekenen dat je naar High gaat in plaats van Ultra, of zoals in Cyberpunk wat toch één van de zwaarste games is van deze generatie, dat je op Nvidia’s DLSS zal leunen om de framerates hoog te houden. Daarover straks meer.
Wanneer je nu echt een stapje hoger overwegen? Denk je aan een laptop met een heel snel scherm en wil je daar optimaal gebruik van maken dan kan je eigenlijk geen kracht genoeg hebben, zeker als je competitive games heel serieus neemt. Sommige laptops hebben 240Hz, 300Hz of zelfs 360Hz schermen, en dan profiteer je van dikkere videokaarten zolang je budget het toelaat. Althans in de meeste games, want je ziet hierboven ook al dat op 1080p resolutie de CPU ook een grote factor speelt.
Overweeg je een laptop met een hogere resolutie paneel, dan wordt een dikkere videokaart eerder noodzaak dan luxe. Net als met desktop PCs worden games een stuk pittiger voor je machine zodra de resolutie omhoog gaat. 2021 gaming laptops hebben in toenemende mate (rappe) 1440p en 4K schermen gekregen, en ook dan kan kan je videokaart eigenlijk niet krachtig genoeg zijn; 1440p is al bijna 80% meer pixels om te renderen en dat is best pittig. Een RTX 3070 is een mooi uitgangspunt voor 1440p, hieronder zien we dat je de zwaarste games dan weer goed speelbaar krijgt, zeker wanneer je bijvoorbeeld DLSS toepast. Voor 4K gaming wil je eigenlijk een RTX 3080, simpel.
DLSS
Een mooie feature die uitstekend van pas komt bij hogere resoluties is dus Nvidia DLSS, aanwezig in alle GeForce RTX kaarten, inclusief de drie tot dusver besproken modellen. DLSS is de techniek waarbij een game in lagere resolutie wordt gerenderd, en vervolgens “slim” wordt opgeschaald. Dit levert flinke prestatiewinsten op, zeker wanneer je paneel een hogere resolutie heeft zoals 1440p of 4K. Een typische RTX 3070 laptop zal de meeste games zonder al te veel moeite kunnen spelen op 1440p, maar met DLSS wordt het nog een stuk eenvoudiger. Zo kan je ook met een RTX 3060 laptop die je incidenteel aan een hogere resolutie scherm hangt dan prima gamen.
Ook dunne lijntjes en diagonalen zien er gewoon strak uit met DLSS
Deels dankzij de kracht van de nieuwe kaarten zelf, maar ook zeker met een hulp van DLSS, zien we in 2021 gaming laptops eigenlijk voor het eerst dat 4K gamen echt een serieuze optie begint te worden. De MSI GE76 met RTX 3080 zet in de regel prima speelbare framerates neer, waarbij DLSS in sommige zware games het verschil kan maken tussen een matige of juist een prima ervaring.
Zelfs als je laptop geen hoge resolutie scherm heeft, vergeet niet dat je een laptop ook kan gebruiken om een gaming scherm aan te sturen in een vaste setup. Zelfs als je denkt dat je aan 1080p genoeg hebt, vergeet die optie niet.
Real Time Ray Tracing
Real Time Ray Tracing is het paradepaardje van Nvidia. De nieuwere manier van verlichting, schaduwen en reflecties te tonen in games is inmiddels zo vaak besproken dat ik het niet opnieuw zal aanhalen, maar het levert soms mooie plaatjes op. Games moeten het, net als DLSS overigens, wel specifiek ondersteunen, maar inmiddels zijn er tal van games die dat doen. Goed nieuws ook is dat dezelfde games dan ook DLSS ondersteunen, wat geen kwaad kan.
Minecraft RTX is en blijft een mooie showcase voor wat Real Time Ray Tracing kan doen:
Als je serieus bent over de RTX ervaring, dan kan een RTX 3070 of hoger ook geen kwaad. Het levert weliswaar fraaie effecten op, het is ook pittig voor je systeem. De extra grafische kracht komt dan goed van pas.
Andere zaken om bij stil te staan
Er komt meer kijken bij de keuze van een gaming laptop. En dan hebben we het nog niet eens over de andere componenten die erin zitten. Belangrijk om te weten is dat de prestaties van elk van de videochips grotendeels bepaald worden door de stroomlimiet, oftewel hoeveel Watt de chip mag gebruiken. Meer is simpelweg beter als je om prestaties geeft, een game laptop met een RTX 3060 met een hogere powerlimit zal dus beter presteren dan één met een lagere. Hou dit altijd in de gaten.
Een andere cruciale overweging is de implementatie van de kaart. Zo kan een fabrikant kiezen voor een zogeheten mux switch, een schakelaar waarbij je de videokaart (even praktisch gesproken) in- en uit kan schakelen. Inschakelen voor betere game prestaties, uitschakelen voor een betere accuduur.
Andere laptops pakken dit slimmer aan, met behulp van Nvidia’s Optimus bijvoorbeeld. Optimus regelt dit slimmer en zonder te hoeven herstarten. Het gevolg is dat laptops met Optimus, zoals de ASUS ROG Strix G15, vaak een veel betere accuduur hebben. Zo kan je met die laptop zo’n 10 uur op de accu werken, een uitzonderlijke prestatie voor een gaming laptop. Het gaat echter wel ten koste van een paar procent prestaties, en je zal dus zelf willen bepalen hoe jij je laptop gaat gebruiken. Game je enkel thuis, dan biedt Optimus niet veel meerwaarde. Neem je hem de hele dag mee naar school en wil je ’s avonds ook kunnen gamen op je laptop, dan is die accuduur natuurlijk heel fijn.
De ASUS ROG Strix G15 combineert een stevige RTX 3070 met een accuduur van om en nabij de 10 uur.
Nieuw deze generatie is ook de toevoeging van Resizable Bar Support, dit moet in combinatie met bepaalde CPUs in een aantal games extra performance toevoegen. Daar hebben wij zelf nog geen testen over gedaan, dus dit is iets waar we op termijn nog op terug gaan komen. Heb of overweeg je een nieuwe laptop, kijk daar dan wel even naar.
Een andere overweging om een goede videokaart te kiezen in je laptop is de ondersteuning in andere applicaties dan games. Zo werken wij hier met Adobe Photoshop en Premiere, en vooral die laatste profiteert enorm van een machine met een goede Nvidia videokaart. Exporteren gaat bijvoorbeeld vele malen sneller met een recente RTX kaart dan zonder. Ook hier gaat op: Nvidia heeft eigenlijk geen concurrentie dus wellicht vraag je je af wat het uitmaakt, maar ook de creatieveling heeft dus zeker wat redenen om even stil te staan bij de videokaart in zijn of haar nieuwe laptop.
Afsluitend
We hoeven de klok niet heel ver terug te draaien om een tijd tegen te komen waar gaming laptops ondergeschoven kindjes waren die nauwelijks op konden boxen tegen desktop systemen. Hoewel desktop systemen nog altijd krachtiger kunnen zijn, logisch gezien een desktop RTX videokaart meer weegt dan menig complete gaming laptop, zijn gaming laptops anno 2021 opvallend goed en rap. Triple A gaming is echt geen probleem meer, en dan hoef je echt niet per sé een RTX 3080 te halen. Combineer dat met wat nieuwe features, en we zien ook reden genoeg om een oude laptop eens een upgrade te geven.
Hopelijk heb je inmiddels een beetje idee gekregen waar je op moet letten bij de aanschaf van je nieuwe laptop!
Dank aan Nvidia voor het sponsoren van dit artikel.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)