Cryorig Taku review


This content is also available in English!

Cryorig stond met één klap op mijn radar stond omdat hun eerste product, een stevige luchtkoeler, met zijn witte heatsink covers en zwarte fan met een kleurtje erin zo verdomd goed oogde. Product technisch lieten ze het in de jaren erna ook zeker niet afweten: producten waren verzorgd, garantie was goed geregeld, installatie was goed geregeld, en de uitstraling was consequent strak. En toch was het, voor ons Nederlands in elk geval, geen onverdeeld succes vanwege de soms lastige beschikbaarheid.

Ook de Taku die we vandaag gaan bekijken heeft een interessante, bewogen rit achter zich, om te beginnen gezien het feit dat de kickstarter campagne waar Cryorig hun hoop op vestigde om dit product te realiseren faalde. Maar, en dat is een stevige maar, zij geloofden wel echt in hun concept van een monitor stand pc behuizing gemaakt voor een ITX build met ruimte voor gangbare componenten zoals SSD’s en HDD’s plus een full-size videokaart, en dankzij het doorzetten is de Taku alsnog werkelijkheid geworden. Nog mooier: er staat er hier één….

Prijskaartje? Ga uit van ca 300 euro, mits je er één op voorraad ziet ergens. Weinig is het niet, maar laten we niet vergeten dat dit een product uit de fabrieken van Lian Li is, plus een niche, dus heel gek kijken we daar niet van op.

Specificaties


Voor deze case is het idee erachter wel handig om aan te horen:



De buitenkant


Doos, best groot, weinig poespas. Intern zien we de behuizing zelf plus een nette presentatie van alle accessoires. Zie het specs lijstje zo direct voor details, maar we zien o.a. een PCie riser en verlengkabels voor je voeding, dus ze hebben zeker niet de goedkoopste route gekozen.




De behuizing zelf is ongeveer wat je van een Lian Li case zou verwachten. Kwalitatief erg goed, afwerking erg goed, maar wel met de kanttekening dat Lian Li aluminium spul in deze kwaliteit normaliter best duur is vergeleken met typische stalen kasten; voor 150 euro koop je behuizingen die kwalitatief niet minderwaardig zijn, hooguit wat minder chique ogen. Uiteraard niet het punt bij deze behuizing, maar desondanks het melden waard.








Roosters in het zilverkleurige aluminium zien we aan de boven- en onderzijde, roosters ook aan de zijkanten, en we zien daar ook twee USB 3.0 poorten. Geen gebrek aan ventilatie dus zou je denken. We zouden ons kunnen voorstellen dat Type-C niet verkeerd was geweest, al is de Taku natuurlijk al even in ontwikkeling en voor Z370 moederborden waren Type-C headers op ITX borden niet heel breed beschikbaar.




In het originele idee stonden verschillende kleurstellingen aluminium en verschillende kleurstellingen poten. Dat plan lijkt op de lange baan geschoven te zijn en we zien de Taku vooral met deze specifieke houten kleur. Ook hier gaat op: netjes stevig, en erg netjes afgewerkt. Even schroeven, en klaar.




De binnenkant


Door op het frontje te drukken komt de lade naar voren met het idee dat kleine aanpassingen zo gemaakt zijn. Systeem voelt in elk geval keurig aan, en als we de ophanging intern zien hebben we ook geen reden om eraan te twijfelen.



Het binnenwerk is ook een lekker stevig frame, en het feit dat je hem er geheel uit tilt geeft al aan dat bouwen niet heel complex hoeft te zijn. De grote vraag is natuurlijk of het voor jou voldoet. Met ruimte voor een ITX bord, SFX voeding, stevige videokaart, een paar SSD’s en een 3.5” HDD kom je natuurlijk verder dan de meeste typische desktop pc’s tegenwoordig gaan.


De losse delen die je ziet schroef je er ook zo uit, met een echt lege ruimte tot gevolg. Vooral de 3.5” HDD cage zouden we proberen te missen (lees: alles SSD woo!), want daardoor heb je flink meer ruimte voor je kabels. Het andere blokje gebruiken we om kabels onder door te voeren en kan je sommige GPU’s ook wat extra op laten rusten.




Opvallend is de keuze voor de case fan die specifiek op de SSD’s staan, niet bepaald de onderdelen die airflow het meeste nodig hebben. Hij lijkt dan ook vooral bedoeld om toch wat extra lucht de case in te blazen en de positie tussen moederbord en GPU lijkt dan zo gek niet. Een probleem echter? In onze ervaring is een GPU of een CPU-koeler dichtbij de buitenkant van de case, wat hier het geval is, op zichzelf prima in staat zijn werk te doen, dus zijn wij verder gegaan zonder extra over koeling na te denken.


Onze build


De Cryorig Taku is niet de meest conventionele behuizing, en je moet een klein beetje nadenken over welke onderdelen je besteld. Wat ITX moederborden betreft is de keuze echter voldoende, dus klagen mogen we niet. We gingen voor de MSI Z270 Gaming Pro Carbon voor de simpele reden dat die bovenop de stapel lag. I7-7700K erbij, en gaan.


Een typische ATX voeding past niet en dus hadden we een SFX model nodig. De keuze is daar wat beperkter, maar er zijn meer dan genoeg keurige voedingen zoals de be quiet! SFX 2.0 modellen. Stilte is uiteraard een dikke pre, en dat is hier in orde, en we vonden de zwarte kabels ook wel een leuke extra.



Helaas blijkt een typische SFX voeding dan net weer te korte kabels te hebben voor een uitgerekte case, al hield Cryorig daar rekening mee en zijn verlengkabels inbegrepen. ‘Helaas’ was vanwege het feit dat ze niet zwart zijn, maar in een afgesloten case moet ik niet piepen.

Onze videokaart, een ASUS ROG Radeon RX 570 moet in de meegeleverde PCIe riser (of eigenlijk, elke videokaart moet dat). Een stapje extra, maar gezien de eenvoudige bereikbaarheid van alle onderdelen gewoon een eitje. Kabelmanagement is feitelijk vanzelfsprekend en vereist weinig extra moeite.



Onconventioneel of niet, de Taku bouwt daarmee makkelijker dan bijna elke tower case. Aansluiten is ook geen punt want alles zit ‘gewoon’ achterop. Toch zit er nog wel wat extra tijd in het afwerken, want achterop zien we dat er kabels zowel aan de linker- als rechterkant van de case komen te zitten. We hadden dan ook graag iets van een oplossing gezien dat de kabels aan de achterzijde op één plek tesamen de case verlaten, of iets simpels als wat montageoogjes voor tie-wraps of andere dergelijke oplossingen. Een simpel gootje over de breedte had de totale setup makkelijker gemaakt.



Er is wel een gaatje in de achterzijde om één of twee USB kabels van achteren naar voren te halen, voorin via het kleine gleufje. Dit om bijvoorbeeld een USB kabel voor je telefoon netter weg te werken.

Het gebrek aan gedempte ophanging voor je harde schijf was eigenlijk al reden genoeg om dat onderdeel geheel over te slaan, maar het verwijderen van die bay maakt je leven ook dermate makkelijker dat we die optie altijd zouden overwegen. Iets om over na te denken, en daarbij denk ik dat als je een 300 euro case kan overwegen dat een volledig SSD gebaseerd systeem ook kan.


Ik baal een beetje dat ik geen scherm heb staan met een zilveren voet, want dat zou toch beter passen. En ja, dat zeg ik met enig pijn in het hart want deze Eizo FS2735 is inhoudelijk nog altijd één van de ultieme schermen van dit moment. Verder op de foto: Sharkoon PurWriter toetsenbord, en Logitech G403 wireless muis. Een beetje full-size toetsenbord past er dus prima onder, maar kom niet met een Corsair K95 Platinium of Logitech G613 aanzetten.Met 15kg aan draagkracht kom je in elk geval niets te kort.

Prestaties


Bovenstaande build was niet echt gepland, zoals je je kan voorstellen is de realiteit dat we vaak op moment dat we een case zien eens kijken wat een leuke combi maakt. Als we onze eigen Cryorig C7 review hadden onthouden hadden we kunnen weten dat die koeler op een i7-7700K nauwelijks kracht over had. Dat deden we echter niet, en wellicht maar beter ook, want in de praktijk ging dat eigenlijk best ok. We zien de processor rond de 80 C doen onder volle belasting in AIDA64, en in de hoge zestigers tot mid zeventigers tijdens verschillende game benchmarks.

Dat kan er dus wel mee door, al zouden we voor een i7 die ook moet gaan renderen bijvoorbeeld kijken of we toch niet wat zwaarders zouden kunnen passen. Voor i3-i5 systemen, of ‘gewoon’ gaming lijkt zoiets een prima veilige optie.

De Asus RX570 die we installeerden had het wel wat lastiger. We wisten dat deze kaart een aggressieve fan tuning heeft die op een open bench de chip op slechts 56 C hield maar dan ook wel iets geluid maakte, dus we dachten dat die extra toertjes hier wel tot hun recht zouden komen. Maar in de Taku zagen we dat het gebrek aan echte case airflow toch een grote impact had. ‘Hete’ videokaarten zie je in typische cases vrij snel naar hun stabiele (hoge) temp schieten, maar in dit geval zagen we de temperaturen van de op bench koele kaart juist heel gestaag stijgen over een langere tijd. Langzaam maar zeker richting de 85 C, waarbij de fan ook nog even wat verder opspinde. In delta’s is dat echt een flinke klap.

Het lijkt niet lastig te verklaren waarom dat het geval is: een open koeler zoals op deze videokaart blaast lucht tegen het PCB van de videokaart, maar waar de warme lucht vervolgens heen gaat is maar net afhankelijk van je case airflow, iets wat hier afhankelijk is van een kleine fan op je SSD’s, een rustige fan in je voeding, en passive ventilatiegaten; vereist geen groot brein om te bedenken dat het geen high airflow case is.

Het voornaamste probleem hier is dus dat los van de voeding geen van de componenten of fans warme lucht ook echt uit de case blaast, het roteert een beetje in de rondte. De Taku is weliswaar van veel gaten voorzien, maar dat kan niet op tegen de kracht van een beetje uitlaat ventilator; iets wat je hier nagenoeg niet kwijt kan (anders dan de stock fan omdraaien wellicht?). En nee: de voeding moet die taak ook niet op zich (willen) nemen.

Feitelijk zuigt deze videokaart hierdoor de warme lucht die hij net wegblaast zelf weer in, tot een (nog acceptabele, maar met extra geluid als gevolg) steady state wordt bereikt. Wij hebben ze helaas niet in huis, maar we zouden mogelijke kopers serieus laten overwegen een blower-stijl videokaart te gebruiken: die blaast warme lucht namelijk direct de Taku uit en we zien andere Taku eigenaren met dergelijke videokaarten aanzienlijk betere GPU deltas neerzetten. We raden ze niet vaak aan, maar dit lijkt een geschikt voorbeeld waar ze echt tot hun recht komen. Linksom of rechtsom: ook die modellen staan niet bekend om hun ultieme stilte onder load, dus als je van de Taku een onhoorbare machine tijdens gamen wilt maken sta je nog wel voor een uitdaging.

Voor we afronden, nog wat foto’s





Het is subjectief, maar “wat een case…”

Conclusie


De mix van Cryorig en Lian Li, twee merken met een sterke reputatie wat productdesign betreft als je het mij vraagt, smaakt ongeveer zoals we vooraf hadden verwacht. Het is een interessant en opvallend design, het is harstikke degelijk en chique afgewerkt, maar het is ook iets wat gewoon goed werkt en geen onhandige niche oplossing is. Inbouwen is een eitje, de praktische ruimte onder de Taku is dik in orde, het totaalplaatje is er één om van te smullen.

Goedkoop is weliswaar anders, maar met alle respect voor iedereen die 100 euro voor een case echt genoeg vindt: dan mis je het punt van dit ding, en tot op zekere hoogte van ITX builds in zijn algemeenheid. Niet dat de prijs-prestatie slecht is, maar dit is gewoon de basis van een totale setup die net wat meer mag kosten. De case, het moederbord, de voeding, het zal allemaal net iets prijziger uitpakken. Maar dat mag van ons, of sterker nog: dat moet ook gewoon kunnen zolang het resultaat er naar is. En het resultaat, die van één van de uniekere, chiquere machines van dit moment is er voor het aller grootste deel ook gewoon. Eigenlijk had enkel de power button iets strakker mogen zijn, of wat kleiner wat mij betreft, maar dat is smaak.

Uit de fabrieken van Lian Li hadden we eigenlijk niet anders verwacht dan een behuizing met een goede bouw en afwerking, maar waar we het merk ook wel van kennen is het ontbreken van een incidenteel puntje op de i, of, afhankelijk van de case, minder aandacht voor de koeling. Bouwen we het in gaat alles helemaal naar wens, maar er had een puntje op de i kunnen zitten door ook kabelmanagement van de kabels die je achterin je pc prikt mee te nemen; een klein oogje ergens op het frame achterop was voldoende geweest om je bureau afwerking nog wat makkelijker te maken; voor 300 euro moet een fabrikant ons eigenlijk een dergelijk opzichtige stap voor zijn.

Ook de koeling is zeker iets waar je aandacht voor moet hebben. De CPU redt zich prima; een Cryorig C7 op een Intel i7-7700K is niet ruim, maar zelfs in een compacte case gaat het nog prima. Voor i7’s die ook aan het video-editten of renderen gaan zouden we een iets dikkere koeler pakken, voor gaming of pc’s meteen i3-i5 is iets als dit ruim voldoende. Voor de GPU lijk je echter richting een blower stijl koeler te moeten gaan die warme lucht direct naar buiten blaast. De Taku zelf heeft los van ventilatiegaten geen directe eigen afvoer van warme lucht. Een blower stijl GPU koeler zal je normaliter ook wel horen werken als je dan aan het gamen of renderen gaat, maar een open koeler zoals onze Asus RX 570 blaast in de Taku lucht enkel in de rondte en als gevolg zien we daar een resultaat dat minder interessant is dan we van dezelfde chip in referentie-stijl blower koeler verwachten. Echter, die zijn (net als deze custom koeler hier) nimmer onhoorbaar, dus een onhoorbaar game systeem in de Taku lijkt wel een uitdaging. Er valt echt wat diks van de Taku te maken, maar we vragen ons desondanks af hoe het zou zijn verlopen als de hele case rustige actieve airflow van één kant naar de andere had gehad, of als ze ergens anders nog wat plekjes hadden kunnen vinden voor een ventilator. Dan hadden we ultiem krachtig en ultiem stil wellicht kunnen combineren, nu lijk je ergens een balans tussen de twee te moeten vinden.

Die opmerkingen zijn echter niet genoeg om het gevoel weg te nemen dat de markt voor computercases jaren geleden veel meer deze kant op had moeten gaan. Kwaliteit gecombineerd met voldoende ruimte voor de meeste relevante componenten, ook voor game pc’s, en dan op een chique, ruimte-effectieve manier op je bureau verwerkt. Geen toren naast je hebben of iets op de vloer hebben staan voelt toch lekker, zo ook de makkelijk optie om je accessoires eronder te schuiven. Voor 300 euro zullen ze de grote massa nog niet van dit concept overtuigen, maar ten opzichte van een typische all-in-one bijvoorbeeld? De meerprijs op de case valt daar al praktisch weg, en als je het gemak van desktop componenten met makkelijk upgraden en repareren vergelijkt met een dichtgebakken taart met veelal laptop componenten (lees: een typische all-in-one) dan is zo’n Taku in mijn optiek toch objectief interessanter.

Dan dien je de Taku ook nog mooi te vinden natuurlijk, maar ik voorzie dat Cryorig wat dat betreft gewoon hele goede zaken doet; ik durf dit objectief wel een prachtig product te noemen. Geen case om blindelings alles tegenaan te knallen, maar met een beetje liefde is een pracht van een systeem gewoon mogelijk. Beste Cryorig: meer van dit soort originele concepten aub, daar worden we als pc geeks oprecht blij van. En dan het liefst op voorraad in winkels, want als je besluit dat je deze case wilt hebben is het ook nog even zoeken naar een shop die ze verkoopt.

TL;DR


Eén van de meest begerenswaardige ‘behuizingen’, of eigenlijk meubelstukken van dit moment. Niet voor de minder welgestelde medemens, vereist wat aandacht in de onderdelen planning fase, maar is heerlijk bouwen, praktisch uitstekend, en bloedje mooi.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.